След процеса срещу руския опозиционер Алексей Навални, пратен в затвора,

...
След процеса срещу руския опозиционер Алексей Навални, пратен в затвора,
Коментари Харесай

Историк: Русия върви към военна хунта

След процеса против съветския опозиционер Алексей Навални, пратен в пандиза, връзките на Русия с Европа и Съединени американски щати още веднъж "пробиха дъното ". Световната реакция демонстрира, че случаят става дълготраен фактор за дестабилизация в връзките на Русия със Запада, написа "Комерсант ".

Критикът на Кремъл се върна през януари в Русия след лекуване в Германия след отравяне през август и бе задържан на летището. Във вторник съветски съд осъди Навални на три и половина години затвор, откакто постанови, че е нарушил условията на условната си присъда по дело за машинация.

Преценил правосъдното решение като политическо гонение против непримиримия критик на Кремъл, Западът направи невероятно продължаването на разговора по случая Навални. Но бурята от възмущение измежду западните политици сочи и липса на визия за по-нататъшните стъпки, и липса на решителност дефинитивно да скъсат с Москва. Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел, идващ на посещаване в Русия, стои пред съвсем неразрешима задача: да показва неотстъпчивост и в същото време да резервира вероятностите за съдействие сред Европейски Съюз и Русия в сферите, където още има такава опция, показва "Комерсант ".

"Руското външно министерство акцентира, че няма да остави без отговор акцията на западни дипломати от 14 посолства, участвали на процеса против Навални - невиждано събитие в международната процедура ", отбелязва държавният в. "Росийская газета ". "Става дума за политическа акция ", съобщи в тази връзка говорителката на съветската дипломация Мария Захарова.

В Европа очевидно просто не са останали други сплотяващи хрумвания с изключение на "санкции против Русия ". И не е толкоз значимо по какъв мотив се постановат, твърди московският официоз, напомняйки в същия материал за идните диалози на Жозеп Борел в Москва с съветския му сътрудник.

Законопроект за наказания против Русия във връзка обстановката към Навални е импортиран в Конгреса на Съединени американски щати, осведоми "Известия ", като се базира на пресслужбата на Марко Рубио, сенатор от щата Флорида.

Москва вижда в американските закани със наказания не толкоз празни приказки, колкото независещи от нея дейности, отбелязва "Взгляд " и подлага на критика "хората, които оферират да се предадем ". В отговор на западната угриженост и шантаж редица съветски политици, публицисти и деятели се оповестиха за освобождение на Навални. Според тях Русия ще би трябвало да заплати прекомерно скъпо за хвърлянето му в пандиза - прекъсване на плана "Северен поток-2 ", нови наказания, опасност от изолираност. Част от тях доста добре схващат, а други в действителност не схващат, че упорстват Русия освен да жертва достолепието си, само че и непринудено да се закачи на куката на шантажиста. Тоест са или предатели, или простаци, заключава "Взгляд ".

"Западът не ще успее да трансформира Навални в Михаил Горбачов ", твърди организация РЕГНУМ в коментар за митингите в поддръжка на опозиционера в Русия. Москва би трябвало да даде на Запада явен сигнал, че няма да допусне антидържавен прелом и ще го потисне с всевъзможни сили. Навремето Китай сурово потуши митинга на Тянанмън (1989 г.) и днешното положение на страната демонстрира, че решението е било вярно, добавя РЕГНУМ.

Демонстрациите са провокирани от фундаментални неточности на самата власт в Русия в течение на години, най-малко от 2018 година - от времето на пенсионната промяна. Навални е единствено катализатор на митинга, изяснява пред "Свободная преса " политологът Павел Салин. Групировки от елитите в Русия ще се опитат да употребяват тази обстановка, счита специалистът. Той обаче отхвърля опцията казусът Навални да е план на някоя от демократичните "кремълски кули " в битката й с по-консервативните властови среди.

"Независимая газета " напомня "максимално суровото разпръсване " на стачкуващите, подкрепили Навални, само че се съмнява "вождовете на навалнистите " да трансформират своята тактичност, "докато има младежи, подготвени без никакво възнаграждение да излизат " на улицата против палките на спецполицаите. Вестникът предсказва "по-твърд отговор " на деятелите против дейностите на силовите структури и възстановяване на координацията им посредством обществените мрежи. Според "Независимая газета " в този смисъл митингите в Русия от ден на ден ще наподобяват тези в Беларус.

Според историка Иван Курила, представен в онлайн изданието "Медуза ", реакцията на управляващите против митинга е знак за "преход от мекия авторитаризъм към боен режим и хунта. В нашия случай това са силовите структури, Росгвардия, Федералната работа за сигурност, само че никой от тях не умее да управлява страната с политически способи, те не ги познават. Политически способ в очите им са палките ", изяснява той.

Руският президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През към този момент няма по какъв начин да се отдръпна от властта. Днес му остава единствено едно - непременно да не изпуска трона, прибягвайки все по-често до намерено принуждение над обществото и политически трикове, четем в разбор на организация РОСБАЛТ.

Историческото време на Путин изтече на 17 януари 2021 година, когато главният му политически съперник, въпреки застрашен от смъртна заплаха, се върна в Русия. И даже чудовищната присъда против Навални единствено отсрочва констатацията на този факт, декларира създателят.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР