След приключване на изборния ден да се направи заснемане на

...
След приключване на изборния ден да се направи заснемане на
Коментари Харесай

Предлагат онлайн излъчване на преброяването на бюлетините

След привършване на изборния ден да се направи снимане на броене на бюлетините и самият развой да се излъчва онлайн . Такова предложи ръководителят на Обществения съвет (ОС) на ЦИК Росица Матева по време на среща с президента Румен Радев, отдадена на безвредното осъществяване на изборите поради обстановката с COVID-19.

Препоръката е да се снима самото броене на бюлетините след края на изборния ден. Така може да бъде обезпечена и прозрачността и честността на изборите , акцентира Матева.
 Румен Радев: Само законен парламент може да демонтира порочния управнически модел
Румен Радев: Само законен парламент може да демонтира порочния управнически модел

Да има доверие в машинното гласоподаване, бистрота и надеждност на одита и узаконяването

Предложението на Оценка за съвместимост към ЦИК е за стерилизация на машините със 75% етилов алкохол, с цел да не се тормозят гласоподавателите . От Оценка за съвместимост на ЦИК считат, че към 100 000 лева би коствала дезинфекцията на машините за гласоподаване . За предпазването от заразяване от ковид, гласоподавателите могат да гласоподават с защитни ръкавици.

Мнението на Матева е, че самата ЦИК към този момент би трябвало да стартира работата по подготовката за изборите . Би следвало обществото да бъде осведомено за подхванатите дейности, с цел да има успокоение, че органът, предназначен да провежда изборите, работи в полза на хората и в правото им да гласоподават , уточни Матева.

Тя настоя да се прегледат всички вероятни дейности за регистрация на партии и обединения и такива, които може, да бъдат осъществени онлайн .

За Оценка за съвместимост на ЦИК било много тревожно изявлението на ръководителя на ЦИК, че гласоподавателите под карантина не могат да гласоподават . Единият вид е да се промени Изборният кодекс. Личното мнение на Матева е, че ЦИК има опция, планувана в закона, да издава правила по използване на Изборния кодекс . С приемането на едни такива правила може да бъде организиран въпросът с гласуването на хората под карантина, безапелационна бе Матева.

Така може ЦИК да вземе решение поставените под карантина да гласоподават с преносима изборна кутия. Освен това опитът за подобен вид гласоподаване у нас е богат, счита Матева.

Оценка за съвместимост на ЦИК смята за неуместно да бъде въведено гласоподаване по пощата. Не би следвало към настоящия миг и няколко месеца преди изборите, да се трансформира фрапантно методът на гласоподаване .

На този стадий Общественият съвет предлага пилотен план за гласоподаване на пощата на български жители в чужбина.

Изключително значимо е по какъв начин ще бъде взето решението за попълване на съставите на СИК. Важно е членовете на СИК да бъдат добре и деликатно подготвени да съблюдават ограниченията . Трябва да се реши дали следва да бъдат имунизирани. Оценка за съвместимост на ЦИК поддържат онлайн образованието на членовете на СИК.

Стоил Цицелков съобщи, че всичко, което би могло да бъде направено онлайн и със сканирани документи, би трябвало да бъде въведено .

Според Оценка за съвместимост на ЦИК би трябвало да се вземе решение от ЦИК по какъв начин ще бъде обезпечена опцията за деяние на наблюдаващите и на другите категории хора , които участват по време на изборите, при преброяване на бюлетините.

Росица Матева счита, че всички тези оферти няма да влязат в спор със закона.

От Оценка за съвместимост на ЦИК са на мнение, че може да се направи симулация на самото гласоподаване онлайн .

Според наблюденията на Обществения съвет най-големият проблем до този миг е с попълването на протоколите след установяването на резултата от изборите.

ЦИК има опция да стартира изборния ден по-рано - в 5 ч., само че би трябвало да бъде съобразено със СИК , където ще има машинно гласоподаване. Машините за гласоподаване са направени по този начин, че да стартира гласоподаване в един час на всички места в страната, обясниха от Оценка за съвместимост на Комисията.

По казуса с насрочването на датата на изборите и предлагането от през вчерашния ден на Красимир Каракачанов те да се проведат на открито , Стоил Цицелков уточни образец с африканската страна Гана, които са съобразили датата на изборите си и те са се провели в сухия сезон и навън.

Доверието е доста значимо и се гради на ясни правила . В момента в закона има изречения като " най-хубавите практики ", само че не е заложено какви. " Има положителни практики, само че ние не ги обсъждаме, в това число и с тези, които подлагат на критика " , недоумява Цицелков.

Ива Лазарова от Институт за развиване на обществената среда, разяснява, че с едно разширено пояснение и козметични промени на Изборния кодекс ЦИК би позволила гласоподаване с преносими изборни кутии. Самите мобилни екипи могат да бъдат добре оборудвани и да се понижи броя на хората в мобилните екипи. Много са спомагателните механизми, които могат да бъдат въведени при явен здравен протокол, сподели още Лазарова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР