След повече от четири часа разисквания и с аплодисменти в

...
След повече от четири часа разисквания и с аплодисменти в
Коментари Харесай

Парламентът прие окончателно промените в Закона за опазване на околната среда

След повече от четири часа разисквания и с овации в края на съвещанието Народното събрание одобри дефинитивно измененията в Закона за запазване на околната среда (ЗООС). С част от гласуваните текстове ще бъдат транспонирани европейски наставления в екологията, като задачата е да отпаднат три от наказателните процедури от страна на Европейската комисия . Други промени дават опция за връщане на втората инстанция при обжалване на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) пред съда, съобщи Българска телеграфна агенция.

След като по вносител - Министерският съвет, бе препоръчано да се възвърне втората инстанция ,

която е работила до 2017 година, болшинството от депутатите гласоподаваха предлагането на Владислав Панев ( "Демократична България "). То гласи, че след първа инстанция, Оценка на въздействието върху околната среда за обекти от национално значение и със стратегическа значимост ще са дефинитивни по тъжби, подадени до 1 юли 2024 година Панев аргументира предлагането си с това, че връщането на двуинстанционното произвеждане за Оценка на въздействието върху околната среда е "изключително значимо за правовата страна ", в това време обаче, по думите му, не е добре да се стопират стратегически значими за страната планове в идващите няколко години.

Беше гласувана и публицистичната корекция на Мирослава Петрова ( "Продължаваме Промяната ") жалбите да се преглеждат от Върховния административен съд (ВАС), като производството завършва в шестмесечен период от подаването им. Съдът афишира решението в едномесечен период от съвещанието, в което е завършило разглеждането на делото.

За Българска телеграфна агенция вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов разяснява, че е бил открит салдото . По думите му, от една страна, се възвръща втората инстанция, а от друга - се дава "гратисен интервал ".

В поддръжка на връщането на втората инстанция се оповестиха 33 природозащитни и правозащитни организации ,

които изпратиха писма до депутатите дни преди законопроектът за промени на Закон за опазване на околната среда да влезе на второ четене в пленарната зала. Вера Стаевска от "Зелени закони ", основател на мнението до народните представители, разяснява за Българска телеграфна агенция, че признатото предложение не дава гаранция, че възобновяване на вторинстанционното обжалване няма да се забави повече от две години. "На процедура, обединението отхвърли втората инстанция ", сподели тя. Стаевска означи, че може да се "циментира практиката ", както при Общите устройствени проекти, които, по думите ѝ, се отсрочват на всеки две години със закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР