След поредния случай на насилие, при който 18-годишно момиче беше

...
След поредния случай на насилие, при който 18-годишно момиче беше
Коментари Харесай

Ужасени сме! - граждани с петиция за спиране на безнаказаното насилие в България

След следващия случай на принуждение, при който 18-годишно момиче беше нарязано с макене нож и някогашния си другар, жители сътвориха петиция против безнаказаните безчинства.

Те упорстват да се свикат изключителни съвещания на Министерския съвет, парламентарната Комисия по взаимоотношението с неправителствените организации и жалбите на жителите, пленума на Висшия правосъден съвет.

Без предприемането на съответни ограничения, безусловно нищо няма да се промени в България и жертвите ще стават от ден на ден и все по-беззащитни против толерираната от страната експанзия, се споделя в, оповестен от уеб страницата marginalia.bg.

Пълният текст на петицията:

НИЕ ГРАЖДАНИТЕ, индивидите, родителите, майките, бащите, синовете, дъщерите, братята, сестрите, водени от общото възприятие за отвращение от това, което се случва в България и уверени, че нашето мнение има значение, до момента в който в българската конституция към момента написа – правата на личността, нейното достолепие и сигурност са висш принцип и цялата държавна власт произтича от народа

ОБЕДИНЯВАМЕ съдебна експертиза ПОД СЛЕДНАТА ПЕТИЦИЯ

Ужасени сме от информацията в медиите за младежа упрекнат, че е обезобразил 18-годишната си другарка в Стара Загора с макетно ножче, който все пак е пуснат под гаранция от съда след първичното му задържане. Още повече, че съдията взел това решение е жена, съгласно данните в общественото пространство, което прави случая още по-шокиращ. Това е освен юридически, само че и честен проблем, който визира всички нас, щом толкоз рискови хора могат да бъдат толкоз елементарно пуснати от съда да се разхождат свободно по българските улици.

Скандализирани сме, че Министерство на вътрешните работи продължава да отхвърля присъединяване на негови чиновници в побой и подигравка над младо момиче пред Министерския съвет в София по време на анти-правителствените митинги през 2020 година Има неоправдателно решение на първа инстанция в интерес на потърпевшата, само че то се апелира сега от столична полиция, която се мъчи да трансферира виновността върху жертвата на насилието, макар видеозаписите от случая.

Отвратени сме, тъй като наследник на някогашен прокурор, който е упрекнат, че е нападал, бил, измъчвал хора в град Перник и ги е снимал с мобилния си телефон, е пуснат под домакински арест, след престоя си в пандизите в София и в Бобов Дол. Обвиняемият в голям брой закононарушения, съгласно медиите, е с такова възприятие за безотговорност и недостижимост, че си е разрешил да нарисува нацистки пречупен кръст на стената на затворническата си килия и е декларирал пред съда, че е направил това от ненавист към ромите и не съжалява. Този човек сега е вкъщи си в Перник.

Шокирани сме, че килърът на известния български публицист Милен Цветков в София е получил от съда минимална присъда от 9 години затвор, макар всички утежняващи виновността му условия, като да вземем за пример това, че е карал под въздействието на опиат и с двойно превишена скорост над ограничаването от 50 км/час.

Разтревожени сме от честите сигнали, че ЛГБТИ хора са нападани и пребивани от мъже, носещи нацистки и хомофобски знаци и употребяващи език на омразата. Последните такива случаи са от София и Пловдив. Ясен знак за засилваща се непоносимост и експанзия.

Алармирани сме от това, че от ден на ден български емигранти от ромски генезис, завръщащи се от чужбина през летните месеци, се оплакват от очебийно дискриминационно отношение от чиновници в заведения за хранене, питейни заведения, хотели, плувни басейни и други публични заведения в страната, което ги кара да се усещат нежелани в родината си.

Потресени сме, че български народен представител, прочут с антиромските, антисемитските и хомофобските си възгледи, приканва обществено към революция, само че никой досега не е изискал лишаване на неговия имунитет и подвеждането му под наказателна отговорност. Това също способства за усилване и поощряване на омразата, нетърпимостта и експанзията в българското общество. Такъв вид говорене се възстановява и се трансформира в традиция в българския парламент.

Това са единствено някои от по-известните случаи, получили гласност посредством медиите и обществените мрежи. Те са директен резултат от неналичието на предварителна защита от страна на страната, което води до зараза от ненавист и ескалация на насилието в българското общество. Много постоянно жертвите на сходни закононарушения избират да мълчат от боязън, от позор или просто поради недоверието си към държавните институции и медиите.

ЗАТОВА НИЕ ПРИЗОВАВАМЕ ЗА:

Свикване на изключително съвещание на Министерския съвет на Република България от министър-председателя, на което да бъдат разисквани незабавни ограничения против разрастването на езика на омразата, насилието и разделянето в България, които получават все по-застрашителни размери.

Свикване на изключително съвещание на пленума на Висшия правосъден съвет от министъра на правораздаването, на което да бъде подложен въпросът за какво закононарушенията от ненавист, насилието над дами и домашното принуждение не се проверяват дейно и какви са аргументите за снизходителното отношение на част от българските магистрати към причинителите на такива закононарушения. Очевидно има систематичен проблем в правосъдната власт, който не е съответно адресиран от досега.

Свикване на изключително съвещание на Парламентарната комисия по взаимоотношението с неправителствените организации и жалбите на жителите, с цел да стартира разискване на пакет от вероятни законодателни промени в Конституцията, Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс, Изборния кодекс, Закона за правосъдната власт, Закона за отбрана от домашното принуждение, Закона за радиото и малкия екран и други нормативни актове за формулиране на съответна и цялостна държавна политика за предварителна защита на езика на омразата и насилието с присъединяване на заинтригуваните страни от гражданското общество и неправителствените организации, както и от прокуратурата, Висшия правосъден съвет, Централната изборна комисия, Комисията за отбрана от дискриминация, Съвета за електронни медии, Омбудсмана и други държавни органи.

Приемане на обща декларация от водачите на парламентарно показаните партии, претендиращи, че са носители на „ Промяната “ и радетели за „ Съдебна промяна “ – в тази декларация да бъде изрично и ясно наказано разпространяването на езика на омразата, поощряването на насилието, покровителството над насилниците и от думи да се премине към каузи – снемане на имунитета и предоставяне на съд на всеки народен представител, разрешил си да приканва за война, прелом, принуждение, убийства или обществено да наскърбява дамите, ромите, евреите, ЛБГТИ, мюсюлманите, хората с увреждания, жертвите на принуждение и други уязвими групи. Това не би трябвало да е еднократен акт, тъй като с наближаването на локалните избори има риск опълчването да се усилва.

Без предприемането на съответни ограничения, безусловно нищо няма да се промени в България и жертвите на езика на омразата, домашното принуждение, расизма, антисемитизма, антициганизма, хомофобията, ксенофобията, ислямофобията ще стават от ден на ден и все по-беззащитни против толерираната от страната експанзия.

Убедени сме, че смяната в България няма да пристигна, нито с издигане на пилони с българското знаме, нито с механичната подмяна на един основен прокурор с различен, нито с отклонение на публичното внимание към външнополитически тематики. Промяната ще пристигна с решителни законодателни и кадрови промени след необятни публични съвещания с представителите на пострадалите, и със смелото разкритие на пороците и табутата в българската правосъдна система, която от ден на ден губи доверието на жителите.
ПЕТИЦИЯТА ЩЕ БЪДЕ ИЗПРАТЕНА ДО ВСИЧКИ КОМПЕНТНИ ОРГАНИ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР