След подпалването на няколко сметища, Рим се огъва под тонове

...
След подпалването на няколко сметища, Рим се огъва под тонове
Коментари Харесай

Рим се огъва под тонове боклук

След подпалването на няколко сметища, Рим се огъва под тонове изоставени боклуци. Това е повтарящо се злополучие за безконечния град, което обаче това лято доближи такова ниво, че лекарската гилдия би паника, а прокуратурата стартира следствие.

Всяко лято, когато тълпи от туристи би трябвало да слаломират сред купчини вмирисващ се в задушаващата горещина отпадък, жителите на Рим се бунтуват. В Туитър стартира конкурс за намирането на най-отвратителните кофи за отпадък в града.
Тази година Антонио Маджи, ръководителят на лекарската гилдия в Рим, обаче сезира управляващите, като загатна пред Агенция Франс Прес за "хигиенна паника ", която има риск да се трансформира в "санитарна ".

В реалност отпадъците притеглят необикновена фауна съвсем до историческия център на италианската столица - гълъби, плъхове, диви свине, която залива тротоарите, а миазмите се лепят по подметките на минувачите.

След като получи голям брой тъжби, тази седмица римската прокуратура стартира следствие, с цел да откри има ли възможни пропуски.

Това не се дължи на неналичието на средства: съгласно отчет на фондация ОупънПолис (OpenPolis), през 2017 година град Рим е похарчил над 597 евро на глава от популацията за обработка на битовите боклуци, надалеч над междинното за страната, преди Венеция (353 евро) и Флоренция (266 евро).

Според водещия римски ежедневник "Месаджеро " през 2018 година данъкът за битовите боклуци е възлизал приблизително на 394 евро на домакинство в Рим, при приблизително 300 евро за Италия като цяло.

Градът обаче не разполага с инфраструктура за унищожаване на отпадъците. От трите основни сметища, едното е затворено, а другите две бяха унищожени от пожар през последните месеци. А двата обекта за биологично отнасяне понижиха активността си поради действия по поддръжка.

Потребителите също носят своя дял от отговорността: неспазването на разделното изхвърляне усложнява обработката на отпадъците, да не приказваме за матраците, хладилниците и диваните, изхвърлени край контейнерите за отпадък.

Обработката на боклуци е главен фактор за спор сред кмета на Рим Вирджиния Раджи, издигната от антисистемното "Движение "Пет звезди " (ДПЗ), и губернатора на област Лацио Никола Дзингарети, който е и ръководител на левоцентристката Демократическа партия.

На среща предишния вторник, в наличието на министъра на околната среда Серджо Коста, и двамата увериха, че са се съгласили "до 15 дни " да има връщане към естествен режим.

За да го реализира обаче, градът, който създава близо 5000 тона боклуци на ден, ще би трябвало да транспортира още от тях на открито, с цел да бъдат изгаряни в други райони или в чужбина.

"Всички се оплакват от отпадъците, само че никой не желае устройство за изгарянето им ", изяснява за Агенция Франс Прес гражданин на града. "Изпращаме боклуци в чужбина - в Австрия и Германия ".

"Разбира се, виновността е на кметството, на кого другиго може да е? Но сигурно не е на жителите. Те са тези, които създават боклуци и би трябвало да ги изхвърлят, а държавните служби би трябвало да ги събират. Не е комплицирано. Плащаме налози за това ", твърди различен.

Папа Франциск, който е свещеник на Рим, от своя страна приказва през юни за град, "който страда от деградация и занемаряване ".

Дори министърът на вътрешните работи Матео Салвини, началник на крайнодясната партия "Лига ", усили офанзивите.

Дълго време неговата партия, която е за разединение на части от страната, не се интересуваше от Рим. Но в този момент, когато има победоносна националистическа групировка, той наподобява решен да стартира акция, с цел да завоюва столицата на идващите локални избори, планувани за 2021 година

Предизвикателството е огромно: десницата и левицата, а в този момент и ДПЗ, се провалиха в ръководството на този свръхзадлъжнял град, подложен на натиска на мощни групи за въздействие.

Междувременно боклукът е единствено една от грижите за локалните поданици, принудени да търпят рейсове, които се подпалват или въобще не идват, неприятно поддържани дървета, които се сгромолясват при първия ентусиазъм напразно, както и повсеместни дупки по пътищата, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР