След осеммесечна забрана на всички концерти и представления, на 19

...
След осеммесечна забрана на всички концерти и представления, на 19
Коментари Харесай

Първи концерти в Линц след локдауна

След осеммесечна възбрана на всички концерти и представления, на 19 май в Австрия стартира концертният живот, с доста ограничавания и наложителни маски при летни температури на открито. В момента този, който е тестван, оздравял или ваксиниран, има правото да посещава концерти и представления при 75% претовареност на залите. Уви, при тези условия, предлагането на просвета в страната е по-голямо от търсенето. Безброй отсрочени дати в културния живот от следващия локдаун бяха преместени за края на май и юни. В началото на юли концертният сезон би трябвало да завърши, без обаче в действителност да е имало концертен сезон: една същинска драма за създателите и уредниците на културен живот в Австрия.

 Константин Лившиц (снимка: Sona Andreasyan/konstantinlifschitz.de)
В звуковия файл чуйте повече за концерта на Константин Лившиц

 Ансамбълът за барокова музика „ Ars Antiqua Austria “ (снимка: Brendon Heinst/ars-antiqua-austria.com)
С концертното заглавие „ Звук на културите. Антонио Мария Бонончини “ ансамбълът за барокова музика „ Ars Antiqua Austria “, с създател Гунар Лецбор, се завърна на сцената на 2 юни в Брукнерхаус Линц след осеммесечно наложително спиране. В състава на ансамбъла този път бяха включени две цигулки, виолончело, теорба и орган или чембало. Програмата обхващаше камерни кантати от Антонио Мария Бонончини, изпълнени от чудесното бароково сопрано Мария Ладурнер. Премиерно за Брукнерхаус беше осъществяването на чембаловия концерт от Йохан Адам Шайбл с незнайна година на основаване и солист чембалиста на ансамбъла Ерих Такслер.

За това премиерно осъществяване бароковият отбор и управлението на Брукнерхаус Линц благодарят на принц Георг Адам от Щархемберг за даването на нотния материал на чембаловия концерт от Йохан Адам Шайбл от архивите на дворцовата фамилна библиотека в двореца на Ефердинг.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР