След няколко години на учене и работа в чужбина, седем

...
След няколко години на учене и работа в чужбина, седем
Коментари Харесай

Тук-Там разширява мисията си в помощ на младите таланти България

След няколко години на учене и работа в чужбина, седем младежи вземат решение, че е време да се приберат в България. Те са непознати, само че с помощта на интернет съумяват да осъществят контакт, с цел да си оказват помощ в прехода към завръщането вкъщи.

Това им запознанство в действителност им оказва помощ да си стъпят на краката в родината си и вземат решение, че биха могли да оказват помощ и на други българи, решени като тях да се приберат в България. И по този начин през 2008 година се ражда платформата Тук-Там.

В началото основен приоритет за тях е било организирането на постоянни събития, които да събират завърналите се в България. Няколко месеца след учредяването те съумяват да провеждат и първия си кариерен конгрес – „ Кариера в България. Защо не? “, който притегля 33 компании и 350 участници.

Постепенно дейностите на Тук-Там се уголемяват. Те стартират да провеждат ежемесечни срещи със студенти от задгранични университети, които са се завърнали у нас. Създават онлайн платформа „ Гид на новодошлия “, чиято цел е да даде значима информация и препоръки на завърналите се в България. Кариерният конгрес се разраства и става годишно събитие. Дори се учредява стипендия „ Иди, учи и се върни “.

И по този начин, от стеснен обществен кръг Тук-Там се трансформира в национална мрежа, която оказва помощ на българите да се осъществят вкъщи.

Преди една година платформата разгласи своята нова посока – към основаване на световна мрежа за триумф на младежите. Създателите ѝ имат вяра, че, без значение къде се намират, българите могат да останат ангажирани с родината си, като оказват помощ на младите. 

Сега към този момент имаме много по-ясна визия. Ние работим с българите в чужбина и с българите в България, с цел да оказваме помощ на младежите “, споделя Лилия Мерджанова, управител връзки на Тук-Там.

Именно в опит да бъдат от помощ, те основават неофициалната менторска стратегия Buddy.
Какво е buddy-връзка?
Buddy-връзка е онлайн система за взаимопомощ, в която може да се включи всеки. Просто би трябвало да влезе в платформата на Тук-Там и да сътвори своя профил. Там има опция както да се откри buddy (приятелче), само че и да се търси buddy, или пък и двете.

Идеята на програмата е хората с опит в дадена сфера да оказват помощ на младежи, които също желаят да се развиват в нея –  било то посредством шерването на опит, предоставяне на съвет или просто за диалог по отношение на бранша, в който се търси реализация.

При основаването на профил в платформата би трябвало да посочите какви умения притежавате, в кои сфери може да бъдете потребни на другите и/или в какви сфери търсите помощ. След това задавате комфортно за вас време, което може да отделите, и по този начин стартира Вашата история на buddy-връзки.

Младите се тормозят, когато изготвят своето CV, когато са на изявленията за работа и така нататък Всякаква поддръжка, която може да им даде практическа тенденция и шерване на опит, те могат да я открият на платформата на Тук-Там “, споделя Мерджанова.

За към 7 месеца в платформата са се записали над 3 500 индивида, които желаят да бъдат buddy или да намерят buddy.

От Тук-Там създават и приложение, с цел да дават по-лесен достъп до неофициалната менторска стратегия, защото сега платформата единствено следващият уебсайт, който младите би трябвало да търсят в мрежата.

Работим по приложение, с цел да можем да бъдем в джоба на всеки младеж, единствено на клик разстояние “, споделя Мерджанова.

Организацията се надява да пусне приложението през втората половина на годината и по този начин да улесни връзката на младите с техните buddy-та.

Следващата стъпка е да бъде въведена идентификация при вписване на потребителите. Така тяхната платформа ще бъде по-сигурно място за другарство.  

Ние желаеме да отидем и в учебните заведения, само че с цел да създадем тази крачка, платформата ни би трябвало да има ID идентификация. Това ще обезпечи спокойствието и на децата, и на родителите, че индивидът, с който се свързват, е в действителност този, за който се показва “, споделя тя.  
Мисията на Тук-Там
Тук-Там се стреми да доближи до всеки младеж в България, който има потребност от тяхната помощ.

Ние мощно имаме вяра, че яркото бъдеще на България е допустимо, като помогнем на младежите да имат повече благоприятни условия и шансове за триумф “, споделя Мерджанова.

Затова и една от поставените цели на организацията е да доближи 100 хиляди часа вложено време в България. Или другояче казано, 100 хиляди часа вложени в buddy-връзки.

Представете си резултата на 100 хиляди часа вложено време в младежи. Това би било ужасно “, споделя Мерджанова.

За Тук-Там най-хубавият метод, по който младите могат да останат обвързани с България, е като им оказват помощ да се развиват.  

За да останеш зает с България, най-ценното, което можеш да направиш, е дадеш от своето време и опит, с цел да окажеш помощ на един младеж да развие капацитета си “, счита тя.

Лилия Мерджанова си показва организацията като асистент в образованието на младежите. И в случай че в учебно заведение и университета те получават теоретичните познания, то през Тук-Там те могат да се допрян до практиката.
Други начинания
От 2016 година насам организацията раздава стипендии „ Иди, учи и се върни “ за магистърски стратегии в чужбина. В рамките на този интервал те са вложили половин милион лв. в образованието на над 50 студенти.

Освен това Тук-Там провеждат годишни кариерни конгреси – „ Кошер “ и „ Компас “. На тях младежите имат опцията да се срещнат с представители на бизнеса, да се срещнат с тях, а за какво не и да намерят своето последващо работно място? На тях има разнообразни зони, в които младежите могат да придобият нови умения, да основат нови връзки, да намерят buddy и още доста други.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР