След няколко години Android устройствата може да използват RISC-V наравно

...
Коментари Харесай

RISC-V може да стане една от основните архитектури за Android


След няколко години Android устройствата може да употребяват RISC-V наедно с Arm
(снимка: CC0 Public Domain)

Доминиращата хардуерна архитектура за Android устройствата през днешния ден е Arm, разработвана от едноименния английски холдинг. Но по време на скорошна среща на RISC-V общността представители на Гугъл оповестиха проекти за внедряване на публична поддръжка за тази архитектура в платформата Android.

Ларс Бергстром, механически шеф на Android, съобщи, представен от ArsTechnica, че RISC-V би трябвало да се трансформира в „ платформа от първо равнище ” за Android, поставяйки архитектурата наедно с Arm.

Това заявление може да се смята за забележителна смяна в позицията на Гугъл във връзка с мястото на RISC-V в екосистемата на Android. Преди няколко месеца Бергстрьом сподели, че усъвършенстването на компилациите на Android за RISC-V ще изисква „ доста работа ”.
още по темата
Бергстрьом добави, че разработчиците на Android са обрисували „ пътна карта ” за RISC-V, осъществяването на която ще отнеме няколко години. Въпреки това хранилището на Android Open Source Project (AOSP), което се употребява за създаване на изходните кодове на платформата Android, разгласява публични пачове, предопределени да обезпечат поддръжка на устройства, основани на RISC-V процесори.

Ще минат няколко години преди стартиране на Android версия, изцяло усъвършенствана за устройства с процесори на база RISC-V архитектура. Но запалянковците към този момент могат да получат достъп до дистрибуция, която им разрешава да оценят развиването на Android клона „ riscv64 ”.

Поддръжката на емулатора ще стане налична при започване на тази година, а поддръжката на Android RunTime (ART) за RISC-V архитектура ще се появи през първото тримесечие на 2023 година, съгласно източници от средите на разработчика.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР