След неотдавнашното си включване в алианса БРИКС износът на петрол

...
След неотдавнашното си включване в алианса БРИКС износът на петрол
Коментари Харесай

БРИКС: Саудитска Арабия с рекордно нисък износ на петрол за САЩ

След неотдавнашното си включване в алианса БРИКС износът на нефт от Саудитска Арабия за Съединените щати доближи шестгодишно дъно.

Този спад в износа на нефт е забележителен, защото е най-ниският размер, регистриран от 2021 година насам, което изключително се отразява на комерсиалните връзки със западните страни.

Основната причина за присъединяване на Саудитска Арабия в алианса беше богатият ѝ потенциал за произвеждане на нефт. В резултат на това страната интензивно понижи добива си на нефт, съкращавайки го с близо 1 милиона дневно. Този стратегически ход е ориентиран към евентуално повишение на международните цени на петрола, което може да има обилни последствия за Съединени американски щати.

Икономическият съюз БРИКС взе удивително решение за разширение по време на годишната си среща на върха през 2023 година По време на тази среща на върха те насочиха предложения към Саудитска Арабия, Иран, Египет, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Аржентина и Етиопия – ход, който провокира упования за обилни геополитически последствия.

Сега тези последствия наподобява се демонстрират, защото Саудитска Арабия, новото попълнение в БРИКС, е очевидец на внезапно понижаване на износа на нефт за Съединени американски щати, достигайки най-ниските равнища от шест години насам. Тази обстановка съответствува с по-широкото понижаване на производството на нефт в страната, което оказва доста въздействие върху Съединените щати.

Решението на Саудитска Арабия да понижи износа с 1 милион барела на ден е опит да се поддържа сгънат световният пазар на нефт. Вследствие на това страната понижи производството си на нефт до равнища, които не са следени от 2021 година насам. Ефектите върху другите ѝ търговски сътрудници обаче са разнообразни, като Съединените щати понасят главната тежест на тази смяна.

Докато износът на нефт от Саудитска Арабия за Китай също е намалял до най-ниската си точка от лятото на 2020 година, обстановката със Съединените щати е още по-изразена, като износът е понижен до едвам 81,000 барела дневно.

В резултат на тези съкращения на производството страната към този момент изнася близо 9 милиона барела на ден, като тази наклонност се чака да се резервира до края на септември, а сходни свивания се чакат и от други страни членки на ОПЕК+.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР