След неделното бедствие във Варна и областта, а и в

...
След неделното бедствие във Варна и областта, а и в
Коментари Харесай

Какво пропускаме в системите за ранно предупреждение?

След неделното злополучие във Варна и региона, а и в Североизточна България, подбудено от ураганния вятър, резултат от черноморския циклон " Фредерик ", а и около бедствията от последните няколко месеца като огромното наводняване в Царево, при което се удавиха четирима души, у нас стартира да се приказва интензивно за неналичието на система за ранно предизвестие при бедствия и рецесии. Такива, каквито би трябвало да има у нас като част от отговорностите ни на страна-членка на Европейския съюз. 

България е част от Европейски Съюз от 16 години, само че системата занапред се тества. Като причина за неналичието ѝ след наводнението в Царево беше посочено, че не e конкретизирано коя е институцията, което е виновна за уведомяването на популацията у нас. Тепърва страната ни е изиска и данни от сателитната европейска мрежа за наблюдения Коперник, която е реалност от 9 години.

България взе участие в мрежата Коперник единствено в разнообразни консорциуми и планове, данните и информацията от които не се употребяват след приключването им, разяснява за Радио Варна Атанас Кръстанов, физик и съветник по въпроси, свързани със отбрана от бедствия и създаване на проекти за отбрана от естествени и индустриални бедствия, както и специалист в интернационалните планове, свързани с изменението на климата и основаване и използване на разнообразни платформи за оценка и ранно предизвестие за пораждане на бедствия, написа БНР.

По думите му, почналите проби на системата за ранно предизвестие BG Alert преди дни, които даже стреснаха клиентите на един от телекомите у нас при започване на месеца след човешка неточност от страна на ангажирания с въвеждането на системата BG Alert реализатор, са последната частица във всяка една система за ранно предизвестие. Започва се в обратна посока, сподели Кръстанов.

Започваме да оповестяваме нещо, преди да има построена цялостната система от данни - исторически записи къде и какво е имало, при какви условия, или да има набрана информация от наблюдения на терен, разбор на данните в действително време и прочие Нужно да има и добре написани и отработени проекти за евакуация, тренинги, да има изясненост какво след какво следва, какви са хипотезите, разяснява още Атанас Кръстанов. 

Повече за това по какъв начин работят системите за ранно предизвестие, какво би трябвало да се регистрира при тях, тъй че да сме оптимално готови и ефикасни, а не да сме в обстановката постфактум може да чуете в изявлението с Атанас Кръстанов.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР