След началото на руската инвазия в Украйна в Берлин е

...
След началото на руската инвазия в Украйна в Берлин е
Коментари Харесай

Украински зъболекар и любовницата му в афера с руски имоти в Берлин

След началото на съветската инвазия в Украйна в Берлин е разкрита много странна измамническа скица, написа изданието , като се базира следствие на сп. , заяви dir.bg.

От края на 2021 година в продължение на няколко месеца ортодонт от украински генезис, управителен от украинка (но представяща се за чиновник на съветската Федерална работа за сигурност - ФСБ), е продавал на немски вложители здания и земя от някогашните руски дипломатически парцели. Както съветските, по този начин и немските управляващи виждат какво се случва едвам през март 2022 година, когато локален вложител стартира да приготвя договорка за закупуване на голяма офис постройка на " Аерофлот " в централния регион на Берлин.

Сделката наподобява преференциална - немският бизнесмен Заша Клуп и неговите бизнес сътрудници купуват четири имота земя от съветското държавно управление в перспективния берлински квартал Карлсхорст. Става дума за 17 000 квадратни метра от бивше руско летище и три изоставени здания, в които в миналото са се помещавали жилищата на руски офицери. Цената от 13,5 милиона евро също наподобява съответна за стандартите на Берлин, като се има поради рецесията с недвижимите парцели в немската столица, а в Карлсхорст могат да се построят доста нови здания.

На 18 март 2022 година, до момента в който се разхожда из преди малко закупените имоти, Клуп ненадейно се сблъсква с двама секретари на съветското посолство, които отхвърлят да изоставен региона. Те настояват, че Москва не е продавала парцелите, нито пък има намерение да ги продава - затова излиза, че Клуп е навлязъл в непозната територия. Пристига полиция и двете страни - Клуп и съветското посолство - подават тъжби за машинация.

Горе-долу по същото време немската прокуратура стартира следствие на измамата, което незабавно придобива интернационална значителност. Руското посолство даже се обръща за помощ към немското външно министерство. Установено е, че без знанието на Москва някой е продал или се готви да продаде няколко имота земя, принадлежащи на Русия - и то освен изоставеното руско летище, само че и голяма постройка на основната берлинска улица " Унтер ден Линден ", на няколкостотин метра от Бранденбургската врата.

Не липсват и теории по въпроса: многоходова скица на корумпирани чиновници на посолството, шпионска игра или друга комплицирана лъжлива скица. Почти незабавно обаче проверяващите се концентрират върху едно име - 69-годишен ортодонт, който е пристигнал в Германия от украинския град Черновци и от десетилетия живее в Берлин.

Именно Ефим Б. (както го назовава " Шпигел " ) е играл ролята на " представител на съветското държавно управление " и е продавал недвижими парцели от името на Кремъл. Той би могъл да удостовери пълномощията си с правдиво изглеждащо (според немските юристи) пълномощие от името на съветската президентска администрация.

Разследващите не откриват нищо изключително съмнително в биографията на Ефим Б.: той е много прочут в влиятелния западноберлински квартал Грюневалд, където води капиталистически живот и постоянно се разхожда с кучето си измежду вилите на съседите си. Собствената му къща с колони наподобява не по-бедна съседските, а членовете на фамилията му карат скъпи коли.

Източниците му на благосъстояние също са добре известни: при започване на 90-те години стоматологът (високоплатена специалност в Германия) оглавява компания, която ръководи игрални зали, а по-късно бизнесът му се уголемява до нецензурен видеосалони и продажба на секс играчки. През 2007 година, тъкмо когато в Берлин угасва взривът на игралните зали и порнографските видеокабини, Ефим Б. приключва активността си и стартира да влага в процъфтяващия пазар на недвижими парцели в Берлин. Семейството му е закупило най-малко четири парцела в влиятелните квартали на Берлин. Изглежда, че този гражданин на елитните покрайнини е спечелил задоволително, с цел да посрещне почтено старините си. Разследването обаче демонстрира, че вместо да води спокоен живот, в някакъв миг той стартира - без забележима причина - интензивно да продава имоти, принадлежащи на съветската страна.

Докато проверяват контактите на зъболекаря в търсене на някакво пояснение, немските следователи насочват вниманието си към Олена, 57-годишна украинка, която живее в същия Грюневалд. Според кореспонденцията им с Ефим тя се показва за чиновник на ФСБ и в действителност управлява дейностите на стоматолога, на който дава нужните документи - сякаш непосредствено от администрацията на съветския президент. Освен това тя инициира прехвърлянето на част от приходите от продажбата на недвижимия парцел - 1,8 млн. евро - на мъж, живеещ в Москва. Следите от тези пари се губят.

Журналистите на " Шпигел " получават достъп и до чат-кореспонденцията на Елена и Ефим, в която двамата изповядват възприятията си един към различен и разискват покупко-продажби, които всякога стават все по-добри. Именно в този чат тя изпраща на Ефим документ, който е сякаш подписан от президентската администрация на Русия, който впечатляващо стартира с думите " Москва, Кремъл ". Въоръжен с тези документи, през ноември 2020 година Ефим се появява за първи път в немски инстанции като акредитиран представител на съветското държавно управление - и в действителност стартира да се разпорежда с съветски държавни недвижими парцели по свое убеждение.

Очевидно самият Ефим може би се е считал за част от огромната игра на съветските секрети служби. Освен любовните послания от Олена, през есента на 2020 година той получава благодарствено писмо от Москва, подписано от генерал-лейтенант от ФСБ (името му не попада в статията), с " вяра за по-нататъшно съдействие ". От друга страна, Кремъл, посредством неговата държанка, изисква от него да реализира всички покупко-продажби, без да притегля внимание.

" Парите обичат тишината ", изяснява Олена в чата. " Невинаги става безшумно ", признава Ефим, който около покупко-продажбите е заставен да поддържа връзка с нотариуси, общински управляващи и банки. Въпреки това, въпреки и да наподобява необичайно, никой не е сложил под подозрение достоверността на документите от Кремъл, без значение, че те би трябвало да бъдат подробно тествани. Самият вложител Заша Клуп, който в последна сметка купува летището в Карлсхорст, в началото счита договорката за съмнителна и даже ревизира законността ѝ и предоставените документи благодарение на реномирана берлинска нотариална адвокатска фирма. Нотариусите не откриват никакви странности.

Историята на парцелите също не провокира никакви подозрения - те не са употребявани от 30 години, положението на постройката там е окаяно, а публицистите, които отиват там по-късно, намират на пода на един от жилищата вестник " Известия " от 1990 година Решението на съветската страна да се освободи от ненужните активи на рационална цена наподобява разумна стъпка. На 2 септември 2021 година договорката е приключена. Купувачът не се смущава и от обстоятелството, че парите би трябвало да бъдат преведени не по сметка на съветското държавно управление, а на сметката на зъболекаря в специфична немска банка за медицински служащи.

След първата сполучлива транзакция бизнесът се развива доста по-бързо - освен това в непредвидена посока. Ефим, който е получил признателност от ФСБ, продава няколко имота на необикновено ниска цена: санаториум на посолството край Берлин за 300 хиляди евро и бившето руско консулство в Западен Берлин за 1,6 млн. евро.

Най-изненадващото обаче е, че на процедура той стартира да ги продава на себе си - т.е. на фирмите на синовете си. През март 2022 година се приготвя още по-голяма договорка - продажбата на някогашната постройка на " Аерофлот " на улица " Унтер ден Линден " №51. Тази голяма постройка в центъра на Берлин е част от комплекса на съветското посолство - и е мъчно да си представим пазарната ѝ стойност ( " Шпигел " също не дава оценка на цената ѝ в следствието си).

За да реализира " договорката на века ", фамилията на Ефим даже основава компанията Unter den Linden Living GmbH. Изглежда, че Ефим, който не желае да се откаже от недвижимите парцели, обещаващи баснословни облаги, играе рискована игра, като не осведоми ФСБ, че самият той - посредством подставени лица - изкупува активи от съветската страна.

Сделката за продажбата на постройката на " Аерофлот " по този начин и не е осъществена - съветското посолство е обезпокоеното, когато открило, че към този момент не е притежател на някои имоти в немските държавни регистри. За да си възвърне контрола върху парцелите си, то се обръща към немското външно министерство - извънредно учтиво за стила на другарство на съветското външно министерство - " с най-голямо почитание " с молба да предприеме ограничения за отбрана на съветската благосъстоятелност.

Германското външно министерство също по този начин учтиво дава отговор, че е предало информацията на берлинските управляващи, които са дали обещание да запазят неприкосновеността на тези територии макар погрешните данни в държавните регистри. През март съветското посолство, което така и така е в изключително състояние, получава още една причина за главоболие: риск да загуби имуществото си. Дипломатите, които договарят с Москва, подвигат подобен звук, че даже западните служби за сигурност научават за странните покупки.

Адвокатите, наети от съветското посолство, незабавно откриват, че даже пощенският адрес на съветската президентска администрация е изписан неправилно в пълномощното, и декларират, че при договорката е нарушено съветското законодателство. Германската прокуратура стартира следствие, по време на което са осъществени обиски в домовете на Ефим и Олена; на двамата са конфискувани компютрите и мобилните телефони. По-голямата част от постъпленията от продажбата на парцелите са замразени в сметките на зъболекаря, само че ориста на 1,8 млн. евро, преведени на незнайно лице, остава неразбираема.

Въпреки че и двамата обвинени, които са търгували с съветски недвижими парцели, са родом от Украйна, следствието досега не вижда следи от руско-украинския спор в закононарушението, като подозира елементарна, а не политически стимулирана машинация.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР