След миналогодишното преминаване наесен и онлайн, това лято двата най-големи

...
Коментари Харесай

Световно варненско лято

След миналогодишното прекосяване наесен и онлайн, това лято двата най-големи интернационалните театрални форума в страната се завръщат онлайн. Международният сценичен фестивал " Варненско лято " ще осъществя своето 29-о издание (30 юни - 12 юли) , а платформата " Световен спектакъл в София " - своето 15-о (3 - 21 юли) .
Заради логистически усложнения броят на събитията във Варна е по-малък от нормалния и с акцент върху едни от най-интересните български спектакли от последните два сезона, които са по-камерни и могат по-лесно да пътуват. Същевременно в София програмата е уравновесена сред 3 спектакъла онлайн и 3 театрални прожекции в Дом на киното.
Двата спектакъла на запис са " Сирано дьо Бержерак " от Лондон , мощно нашумял съвременен рап прочит на класическата пиеса на Едмон Ростан с присъединяване на кинозвездата Джеймс Макавой, и " Деца на слънцето " - настояща версия на класическата пиеса на Максим Горки от " детето-чудо " на съветския спектакъл, режисьорът Тимофей Кулябин. Документалният филм " Станиславски. Страст за живот " е за огромния режисьор и методолог, систематизирал основите на психологическия спектакъл, годни и до през днешния ден, Константин Станиславски.
" Деца на слънцето " Автор: Frol Podlesny
Столичната стратегия ще се открие на 3 юли в Театър " Българска войска " с един от последните спектакли на нашумелия млад режисьор и вяра за балканския спектакъл, Игор Вук Торбица, чийто житейски път прекъсна трагично през юни 2020. Авторската му версия на класическата френска комедия на Молиер " Тартюф " (копродукция на театрите в Сомбор и Нови Сад, Сърбия) му донесе премия на публиката на фестивала БИТЕФ в Белград през 2019. Постановката показва актуалното преобразяване на фамозния двуличен духовник от XVII век, който майсторски прикрива своя лаком прагматизъм и грабителски инстинкти зад фасадата на богобоязливост. Новият Тартюф е с харизмата на изкусния манипулатор, добре прочут през днешния ден от медиите и политиката, отракан и излъскан в маниерите, само че безпардонен в дейностите си. Първата, която бързо разпознава лицето зад маската, е слугинята Дорина (брилянтно изиграна от Хана Селимович), която в това зрелище заема централна роля и историята е разказана през нейните очи.

Следващ акцент в програмата за София и Варна е на сцените на ДНК в Национален замък на културата и на варненския Куклен спектакъл. Спектакълът " Зловещата котловина " на режисьора Щефан Кеги от фамозния различен немски колектив " Римини протокол " е необикновен в най-директния смисъл, тъй като е без артисти. Или в действителност артист има, само че той не участва физически, а посредством собствен аватар. Действащо лице на сцената е робот с чертите и гласа на артиста Томас Мелле (който е и създател на текста), а " злокобната котловина " от заглавието е понятие-метафора, въведено през 70-те от японски професор по роботика. То отбелязва странния резултат (спада на дружелюбност), който андроидните роботи провокират поради своята изумителна аналогия с индивида. Въздействащият театър, представян преди пандемията на няколко интернационалните подиуми, е разсъждение върху все по-размиващите се граници сред природата и технологиите.
" Тартюф " Автор: Синиша Трифунович
Акцентът в другите два интернационалните спектакъла онлайн е природата на човешкото тяло и неговата виртуозност. Спектакълът " Фламенко: Възраждане " на фамозния Фламенко Балет Барселона (7 юли - Сатиричен спектакъл, и 9 юли - Фестивален и конгресен център Варна) е динамичен микс сред буйно испанско фламенко с джаз и актуален танц на фона на спираща дъха музика онлайн. Вдъхновяващото чувство за независимост, което придвижването носи, е в основата и на особено основания за Варна отвесен танц " Полетът " . В него вечерта на 7 юли въздушните акробати от нидерландската компания " Bencha Theatre/AIRA " ще танцуват върху стените на фасадата на Фестивалния и конгресен център в съпровод с музиката на българската изпълнителка Керана и нейната група " Космонавтите ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР