След края на студената война НАТО намали възможностите си да

...
След края на студената война НАТО намали възможностите си да
Коментари Харесай

Отучихме се да спираме руските подводници, заяви генералният секретар на НАТО

" След края на студената война НАТО понижи опциите си да работи в намерено море и в частност против подводници. Тренираме по-малко и сме изгубили умения. " Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в взаимно изявление за " Франкфртер алгемайне цайтунг ", " Файненшъл таймс " и " Вашингтон пост ". Германското издание показва, че за пръв път водачът на атлантическия съюз декларира толкоз намерено загрижеността си от интензивността на съветския подводен флот.

Това става в миг, когато НАТО е пред решение къде да разположи два нови щаба - атлантическо командване и център за логистиката на алианса. То би трябвало да бъде взето през 2018 година и към този момент Германия наподобява любимец за хазаин на логистиката, в това число тъй като е ситуирана в сърцето на европейската територия на НАТО.

В събота " Вашингтон пост " цитира командващия морската пехота на Съединени американски щати да споделя в четвъртък на към 300 военни на Съединени американски щати, трениращи в Норвегия за дейности в леден климат: " Надявам се да бъркам, само че се задава война ". Необичайните думи на ген. Робърт Нелър бяха допълнени с " ту се сражавате, водите осведомителна, политическа война - даже единствено с наличието си ".
В изявлението за трите западни издания Столтенберг съобщи, че интензивността на съветските подводници е " на най-високото равнище " от края на студената война преди близо 30 години. " Подводниците работят в Атлантика и покрай бреговите линии на страните от НАТО. Ние сме трансатлантически алианс и би трябвало да можем да транспортираме бойци и въоръжение през Атлантика. За това са ни нужни сигурни и открити морски пътища ".

Русия интензивно влага в своя военен флот и изключително в подводници, споделя още Столтелнебрг. " От 2014 година са създадени общо 13 подводници ", показва той.

Командващият военноморските сили на Съединени американски щати Андрю Ленън съобщи преди седмици за " Вашингтон пост ", че като наблюдават интензивността на съветските подводници в Северния Атлантик, където са кабелите за телекомуникационни и интернет връзки сред двете страни на океана, " Русия изрично се интересува от подводната инфраструктура на страните от НАТО ".
По-късно полк. Ерик Дент, представител на ген. Нелър разясни, че той не е имал поради съответен съперник, а по-скоро е желал да повдигне духа на военните в базата край Трондхайм преди Коледа. Освен това генералът бил споделил, че никоя от четирите страни, за които е говорел - Русия, Китай, Иран и Северна Корея - не желаят да стартират война.

Но изданието Military.com добавя информацията за визитата с това, че Нелър споделил, че чака Тихия океан и Русия да бъдат съществени точки за дейности, откакто през последните две десетилетия Съединени американски щати се занимаваха извънредно с Близкия изток.

" Само помнете за какво сте тук. Те гледат. Както вие ги наблюдавате, по този начин и те ви следят. Тук имаме 300 морски пехотинци, само че за нула време може да станат 3000. Можем да вдигнем летвата ", споделил основен сержант Роналд Грийн пред военните, които са тук от август. Американското наличие стартира през януари на ротационен принцип, с цел да се упражняват дейности в арктически и планински условия.

Грийн заема пост, на който ген. Нелър персонално сортира и назначава боен за собствен консултант с равнище, съответстващо на полковник. " Не им харесва фактът, че сме против тях и на нас ни харесва това. Триста от нас, обкръжени от тях
- притиснали сме ги тъкмо, където искахме, нали? Правили сме го и преди ", цитира още от думите му military.com.
Напрежението в региона се повиши тази година около засилената съветска интензивност в интернационално небе и води, както и по отношение на учението " Запад 2017 ". В отговор през септември Швеция, която е неутрална, организира най-мащабните си маневри от 20 години насам с присъединяване на 19 000 свои военни, настоящи паралелно с 1500 натовски военни от Съединени американски щати, Франция и други страни от алианса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР