След кончината на Весо Парцала министър-председателят Бойко Борисов комай остана

...
След кончината на Весо Парцала министър-председателят Бойко Борисов комай остана
Коментари Харесай

Подранили фанфари

След кончината на Весо Парцала министър-председателят Бойко Борисов комай остана последният огромен занаятчия на дебелашкия комизъм в България. Което той ослепително потвърди предходната сряда в Гранитната зала на Министерския съвет (МС) по време на брифинг с съветския министър на индустрията и търговията Денис Мантуров. " Нека съветският разузнавач да седне ", обърна се към намиращия се в залата съветски дипломат министър председателят. " Моля ти се, Юра, седни. Нали те оповестиха за първия разузнавач, тебе ", добави с усмивка Борисов, явно визиращ " откровенията " на Соломон Паси, който разгласи посланика за началник на съветските шпиони у нас. Но към кой дипломат се обърна Борисов? Защото сегашният началник на съветската дипломатическа задача е Анатолий Макаров и той бе в Министерски съвет, а " Юра " бе предшественикът му Юрий Исаков. Дали Борисов, който твърди, че е другар с съветския посланик, въобще знае с кого беседва?

Нямаме визия дали дипломат Макаров е ставал очевидец на сходно фамилиарничене от държавен началник по време на публична гала, само че даже навикналите на държанието на Борисов публицисти в Министерски съвет останаха зяпнали. Всъщност устите им си бяха отворени още от случилото се с предната делегация - на саудитската компания " Аркад ", когато Борисов благодареше и наричаше една от участничките в нея на малко име - Лина. И й обясняваше пред всички, че в нейната страна такава била йерархията, че на дамите " не им се разрешава много-много да приказват ". " Там приказва кралят. И толкова ", посочи за публицистите българският министър-председател,

чието медийно държание

напоследък по изумителен метод кореспондира с визията му за това на саудитеца.

Миналата сряда министър-председателят бе във очевидно приповдигнато и даже превъзбудено положение, тъй като него ден " Булгартрансгаз " подписа със саудитската компания " Аркад " контракт на стойност близо 3 милиарда лева за строителството на българския сектор на европейското отклонение на " Турски поток ".

Неочакваното за медиите събитие се организира по-малко от 48 часа, откакто също толкоз ненадейно Върховният административен съд (ВАС) заяви, че заради " липса на воля за обжалване " остава без разглеждане жалбата на консорциума " Газово развиване и уголемение в България " (ГРРБ) против решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да остави " Аркад " като реализатор на строителството на " Турски поток ". През април т.г. " Булгартрансгаз " уточни като победител в търга за строителството на газопровода саудитската компания, чиято оферта завоюва против тази на ГРРБ, консорциум формиран от италиански, немски и свързани с съветската металургична компания ТМК компании. По-късно обаче саудитците бяха декласирани заради нередовни документи. Но " Аркад " апелира пред Комисия за защита на конкуренцията и завоюва, а ГРРБ на собствен ред оспори това решение пред Върховен административен съд. Именно това дело спря преди месеци строителството на българската част от директния газопровод, който би трябвало да придвижва съветско синьо гориво от Турция до Австрия през териториите на България, Сърбия и Унгария. И даде мотив на мнения, че осъществяването на плана се отсрочва за месеци, в случай че не и за по-дълго.

Любопитно е, че през последните седмици редица съветски издания, въпреки и не от " първа лига ", разгласиха публикации за

забавянето на " Турски поток "

почти в идентична тоналност: " Политнавигатор ": " България се пробва да провали " Турски поток " ; " Ойл Експерт ": " Турски поток " в България може постоянно да се строи " ; " Евразия Дейли ": " Турски поток " попадна в българския капан " ; " Регнум ": " България проваля стартирането на " Турски поток " до Сърбия през 2020 година ".

Още по-любопитно е, че решението на Върховен административен съд пристигна на 16 септември следобяд, горе-долу по същото време, когато съветската държавна делегация дойде в Евксиноград за присъединяване в двудневната работа на взаимната междуправителствена комисия. На нея не се случи нещо знаменателно, най-малко както бе поднесено на медиите. Но на 18 септември руснаците, водени от министъра на индустрията Денис Мантуров, бяха в Министерски съвет, до момента в който Борисов наблюдаваше подписването на контракта с " Аркад " и даваше " скъпи " мнения на медиите. Същата вечер по незнайни аргументи Българска национална телевизия сподели в новините карта на Украйна, на която Крим не е част от страната. От тази опера е и оповестената от Борисов опция Владимир Путин да посети България във връзка със 140-годишнината от Освобождението... две години след честването на датата!

Очевидно е, че пред очите ни беше разигран един от типичните за нашите земи, а и за съветските, византийски номера. Високите съветски посетители бяха посрещнати с добра вест и изпратени със алегоричен жест, който би трябвало да погъделичка самочувствието им, само че дали това упражнение по салтанати носи действителна изгода на страната, е към момента огромен въпрос.

За повече наблюдаващи няма подозрение, че българските управляващи имат пръст в отпушването на делото, блокирало " Турски поток ", като са повлияли върху едната компания да си отдръпна жалбата си. Големият проблем е, че даже да си затворим очите за метода, по който се работи, не може да не си задаваме въпроса за действителните настроения на българската страна да отстоява до дъно, в името

на националния интерес

прокарването на европейското трасе на " Турски поток " или " Балкански поток ", както наподобява ще го преименуват, през нашата територия.

На конференцията в Министерски съвет запитаха премиера какво печели България от " Турски поток ". " Ще спечелим това, че ще останем в газовата игра ", рече Борисов. Дали? В тази газова игра, която в този момент е част от западния напън против Русия, България досега играе ролята на петото колело за съветските енергийни планове. Това, че " Булгартрансгаз " е подписал с " Аркад ", надалеч не значи, че бъдещето пред " Турски " или " Балкански поток " е безоблачно. За " Южен поток " също всичко сякаш беше подписано и даже се вършиха първи копки, и тръбите също бяха пристигнали, само че резултатът го знаем всички. Най-брутален американски напън и бързо снишаване пред мощните на деня с цялостно загърбване на националния интерес. Защо в този момент да бъде друго? Фанфарите, тъпаните, които би предходната седмица Борисов, са много преждевременни. Имаме съображение да считаме по този начин.

Преди една година - на 26 септември 2018-а в Общото заседание на Организация на обединените нации Бойко Борисов слуша речта на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп и разгласи по-късно, че е стигнал до извода, че: " които ще купуват съветски газ в Европа, ще имат проблеми ". И добави: " Единствено газовият хъб ще ни избави. " Сега Борисов се готви да купува и транзитира съветски газ към Европа, и то в изискванията на ясно изразено американско неприемане на бъдещия " Балкански поток ", а хъб няма. Т.е. пред нас има един храбрец, невъобразим в актуалната българска история. Нима? Нима това не беше министър председателят, който на два пъти се похвали, че е спирал три съветски енергийни плана като образец за партньорско отношение към Съединени американски щати? Не е ли това министър-председателят, който отхвърли да възобнови " Южен поток " във втория си кабинет, измисляйки си в придвижване най-различни оправдания - от наказателните процедури на Европейски Съюз, през геополитическата обстановка, до това, че планът бил корупционен. За един и същи човек ли приказваме?

Освен това ние по този начин и не сме видели

" железобетонните гаранции ",

поискани от президента Путин от страна на Европейска комисия, с цел да осъществя Русия втората част на " Турски поток ". Такива няма, не се е чуло България да ги е поискала и показала. Т.е. работи се в изискванията на риск България отново да получи удар от Европейска комисия под формата на наказания за несъблюдение на някакъв си правилник. Не бъдете уверени, че сме спазили всичко в Третия енергиен пакет. При положително предпочитание брюкселци могат да намерят защо да се закачат. Още повече, че не е известно България да е получила поддръжка за този план от някои от мощните в Европейски Съюз западни страни, както да вземем за пример Германия и други страни работят за " Северен поток-2 ". Изобщо не е за изключване опцията при фактически мощен американски напън западноевропейците да разменят " Северен " за " Балкански " поток. Да дадат на орела парче месо, с цел да задоволят егото му на хегемон.

Не бива да се съмнявате, че в случай че непознати сили решат да подпалят стола под Борисов, с цел да спрат реализацията на балканския му поток, той без особена опозиция ще спре всички действия, без значение какви тежки последици може да има това страната, в връзките й с Турция, Русия, Сърбия и други страни.

Дори сега над газопровода тегне сянката на подозрението. Според подписаната през 2017 година Пътна карта за градежа на " Турски поток ", на наша територия на 1 януари 2020 година би трябвало да влизат 4 милиарда куб м, а 1 януари 2021 година - 11 милиарда Т.е. тръбата и прилежащите й уреди би трябвало да са подготвени до края на 2020 година В същото време по контракт " Аркад " се задължава да построи газопровода за оптимален период от 615 дни. Цялата му дължина по нашата територия е над 470 км. Не е ясно при тези параметри

по какъв начин ще бъде спазен срокът,

разказан в " пътната карта " в идващите три месеца, че даже и една година. Така че, руснаците хем получиха каквото чакаха, хем няма да го дочакат, когато им би трябвало. Уж върховен политически пилотаж, но най-после нормално от тези лупинги падаме сред двата стола.

Едва ли някой в България, като изключим едно идеологическо малцинство, е срещу построяването на " Балкански поток ", на АЕЦ " Белене " и други енергийни планове с съветско присъединяване. Сегашната бурна интензивност на държавното управление обаче не трябва да ни заблуждава. Предстоят избори и Борисов и кликата му обезверено имат потребност от " червени точки " по всички посоки и заради това развиват бурна интензивност. Нали помните: " Всеки ден съм заречен фабрики, газопроводи, депа, учебни заведения... " Така, че очаквайте доста приказки, а за делата няма какво и да чакаме. Вече видяхме задоволително, с цел да се разделим с всички илюзии.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР