След като вложи огромна енергия и проведе безпрецедентен архитектурен конкурс

...
След като вложи огромна енергия и проведе безпрецедентен архитектурен конкурс
Коментари Харесай

Ще попречи ли КЗК на Велико Търново да спечели проект?

След като вложи голяма сила и организира невиждан архитектурен конкурс с 62-ма участници в него , в този момент община Велико Търново е пред заплаха да се окаже, че всичко е било на вятъра .
През април тази година локалната администрация разгласи конкурс за нов градски център на Велико Търново на територия от 190 декара. Създаде интернационално жури с архитекти от шест страни.
Конкурсът доби огромна известност и за присъединяване в него бяха подадени 62 плана на екипи от целия свят . След задълбочено пресяване на всички планове, преди всичко бе класирана създаването на Клаудио Нарди от Италия. Наградите са на обща стойност 75 000 евро.



Конкурсът бе финализиран на 17 октомври с решение на зам.-кмета на Велико Търново Снежана Данева-Иванова. С наградения план общината е възнамерявала да кандидатства за финансиране пред Оперативна програма " Региони в напредък ".

Две тъжби са подадени против резултатите от състезанието в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Едната е от ДЗЗД „ Ателие 3 “ (с план, недопуснат до оценяване, тъй като не е покрила авансово оповестените условия), а другата – от „ Стивън Джордж Интернешънъл – България “ ООД (отстранена от присъединяване поради непълноти в документите).
На 6 ноември Комисия за защита на конкуренцията образува произвеждане по жалбата на „ Ателие 3 “ и сплотява двете тъжби в едно.
Десет дни по-късно кметът на Велико Търново Даниел Панов прави искане пред Антимонополната комисия да допусне авансово осъществяване на взетото решение за класиране.
Той е декларирал в мнението си пред Комисия за защита на конкуренцията, че желае да влезе в действие решението на избор на реализатор преди окончателното решение на разногласието всъщност, тъй като резултатите от състезанието ще бъдат употребявани за кандидатстване за финансиране по Оперативна програма “Регионално развитие”.
Община Велико Търново е бенефициент по Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020, като оригиналност за сегашния програмен интервал е Фондът за градско развиване - финансов инструмент, посредством който ще обезпечат средства за планове единствено на 39 общини, измежду които и Велико Търново.


Според изискванията на фонда, подадените планови оферти се преглеждат на няколко стадия до привършване на разполагаемия финансов запас. В мнението е конкретизирано, че не всички общини ще получат нужното им финансиране , а единствено тези с планова подготвеност, подали първи поръчка за такова.
Община Велико Търново е готова за кандидатстване, като срокът тече все още, заради което вероятно закъснение във връзка на обжалване ще докара до практическа неспособност за финансиране.
Панов е подчертал, че с допускането на авансово осъществяване на оспореното решение ще се защитят изключително значими държавни ползи, като се даде на общината опция да кандидатства за създаване на постройка за Експозиционен център и на първо място с построяването на изключително значимата за центъра зона за паркиране.
От закъснението може да последва забележителна и мъчно поправима щета, е показал още Панов.
Той е обяснил пред Комисия за защита на конкуренцията, че по отношение на решението за класиране е належащо да бъдат уредени авторските права с спечелилия в състезанието, както и да бъде предоставено на спечелилия да изготви технически/работен план.
Кметът е изтъкнал, че спечелването на състезанието от екипа на арх. Нарди е събитие, което не се трансформира от жалбите на „ Ателие 3 “ ДЗЗД и „ Стивън Джордж Интернешънъл България “ ООД. Дори и процедурата да бъде върната на стадия преди отстраняването на жалбоподателя, той не би спечелил състезанието, поради пропуските в неговия план.
Т.е. резултатът от жалбата ще е само в изпускане периодите за кандидатстване за финансиране по програмата.
Какво е мнението на Комисия за защита на конкуренцията?
Безспорен е фактът, че предметът на публичната поръчка е от публично значение, доколкото се отнася до конкурс за нов градски център - Велико Търново. Искането на възложителя за допускане на авансово осъществяване е стимулирано с естеството на предмета на поръчката и неговата значимост, което предопределя неотложността от осъществяване на предмета на публичната поръчка.
Следва да бъде съобразено обаче, че би трябвало да се разграничат хипотезите на процедура с предмет от особена значимост от съществуваща непосредствена опасност на живота и здравето на жителите, както и държавните и публични ползи.
Предвид изложеното, не може да се направи извод за директна опасност за живота и здравето на жителите. Комисия за защита на конкуренцията не смята, че са директно застрашени изключително значими държавни или публични ползи, както и не е налице опция за настъпване на забележителна или мъчно поправима щета, т.е. не биха могли да произтекат отрицателните последствия, които законодателят е имал поради, допускайки изключението по член 205, алинея 4 от Закон за обществените поръчки. Поради това не се установи необходимост за допускане предварителното осъществяване на процедурата.


В настояването си възложителят акцентира нуждата от допускане на авансово осъществяване и с оглед кандидатстване за финансиране по Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020. Следва да се има поради обаче, че според член 26, алинея 2 от ППЗОП, при планирането на публичната поръчка възложителят би трябвало да съобрази всички законоустановени периоди, в това число тези в производствата по обжалване, както началният миг и срокът за осъществяване на контракта.
В умозаключение, Комисия за защита на конкуренцията е приела, че липсват доказателства по изложените от кмета претекстове. Дала е преимущество на презумпцията за отбрана на публичния интерес, изразена посредством автоматизираното прекъсване на процедурата за възлагане на публичната поръчка при съществуване на тъжба против решението за избор на реализатор. И по този начин е оставила без почитание настояването на кмета Панов.
Какви са желанията на локалната администрация?
От 2019-а година започва реализацията на най-мащабния в България план – поетапното основаване на нов градски център на Велико Търново върху територия от 190 декара, колкото е площта на Старото военно учебно заведение. За задачата, по самодейност на кмета Даниел Панов, община Велико Търново разгласи интернационален архитектурен конкурс за планиране на експозиционен център – първата постройка в бъдещата централна градска част, както и за градоустройствени концепции за развиването, пространственото и устройственото обмисляне на цялата територия. Участниците са оферират разнообразни решения – огромна пешеходна зона, зелени площи, паркове и спортни зони, музеи и туристически атракции.

Общо 62 идейни плана за експозиционен център и концепции за градоустройствено решение бяха подадени от архитекти от целия свят. Разработките бяха оценени от 9-членно жури, чийто ръководител бе проф. Георги Станишев. Членове на комисията бяха: архитектите проф. Андрю Йеомен (Великобритания), проф. Доминик Роялд (Франция), Хеле Джул (Дания), Андреа Д‘Антраси (Италия), Андрей Чернихов (Русия), Николай Малаков, Юрий Любомирски и Лора Бъчварова (България).

С класирания преди всичко проектант следва сключването на контракт, както и осъществяване на нужните процедури, предшестващи направата на механически план за строителството на експозиционния център и съпътстващата инфраструктура. Допустимата височина на застрояване е 12 метра.
С идейния план Община Велико Търново ще кандидатства за финансиране по оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020. Инвестиционното желание е част от утвърдената капиталова стратегия по предпочитаната ос за градска среда. Допустим разход по него е и обезпечаването на наградния фонд за интернационалния конкурс.
Какво съставлява планът на Клаудио Нарди?
Съвременни здания с отворени пространства, разчупени детайли и зелени покриви, позволяващи на светлината да прониква сред тях. Италианският проектант дава превес на зеленината и на подземната инфраструктура – паркинги и улици, което ще разреши да се освободят доста пространства за разходки и срещи на хората.
„ 60 на 100 от постройките ще са със зелени покриви и с висящите градини ще бъде завършено цялостното зелено пространство на мястото. Почти цялата зеленина на терена ще бъде непокътната, като ще бъде осъществено и в допълнение залесяване”, прецизира при показване на плана си във Велико Търново.

Проектът му планува също създаване на състезателен център, културни средища и няколко модерни високи здания. Те ще бъдат с отворени пространства на приземните етажи. Тази идея на отвесно строителство ще разреши да се освободят още места за пешеходци, колоездачи, а парковото пространство ще прелее в естествената зеленина към реката.
Нарди залага на естествените материали като дървото в построяването на постройките, тъй като това по думите му обезпечава връзката на традицията с модерната архитектура.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР