След като вече разполагаме с текста на новата конституция на

...
След като вече разполагаме с текста на новата конституция на
Коментари Харесай

Конституцията на Борисов е план за тотална подмяна

След като към този момент разполагаме с текста на " новата " конституция на Борисов и предложенията за промени в Изборния кодекс, можем да кажем с цялостна изясненост, че става дума за проект за тотална замяна. Докато протестиращите желаят оставките на Борисов и Гешев, отсреща се разпростира проект за циментирана на статуквото. И не за няколко месеца до постоянните избори, а за години напред.

1.Основната дълготрайна цел на митинга е решителната промяна на прокуратурата и слагането ѝ под ефикасна демократична отчетност. Логиката е елементарна: сега Гешев и прокуратурата са съществена бухалка на задкулисието към Доган и Пеевски. Изчистваме прокуратурата и тя ще почисти останалите институции от мафията. Вместо промяна, обаче, ГЕРБ действително предлага усилване на безкотролността на основния прокурор и отстранява даже минималните форми на някакво противопоставяне, които съществуваха до момента:

- Въпреки множеството интернационалните рекомендации и задължения, още веднъж няма процедура за търсене на отговорност и освобождение на основния прокурор. НЯМА!

- За разлика от поръчката за преустановяване мандата на Висш съдебен съвет, Борисов не сподели нищо за Гешев. Сигурен съм, че скоро ще чуем паметната имитация, че “реформата остава за след края на мандата” на Гешев.

- Предвиденият обособен “съдебен прокурорски съвет”, освен няма да бъде контрапункт на властта на основния прокурор, само че и ще ускори неговата безконтролност. Ако сходна конструкция въобще би трябвало да съществува, нейният смисъл би бил в това да се състои главно или даже напълно от лица, които не са част от “системата” и могат да се опълчват на основния. Проектът на ГЕРБ обаче резервира болшинството от кариерни прокурори и следователи, каквото е ситуацията все още. Би било доста забавно да забележим дали въобще има гласувания, в които някой е дал своя вот друго от основния прокурор и какъв брой са. Че няма случай, в които болшинството да е против него, е ясно и без инспекция. А в този момент, с елиминирането на пленума, се отстранява даже минималната опция някой от малцината опозиционери, водени от Лозан Панов, да могат да бъдат контра на Гешев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР