След като вчера министърът на правосъдието Крум Зарков подпечата указа

...
След като вчера министърът на правосъдието Крум Зарков подпечата указа
Коментари Харесай

Държавен вестник“ публикува Крумовите закони

След като през вчерашния ден министърът на правораздаването Крум Зарков подпечата указа на президента за обявяване на измененията в Наказателно процесуалния кодекс (НПК), през днешния ден те към този момент са оповестени в Държавен вестник.

Една от поправките касае механизма за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор. С новите текстове ще са нужни най-малко 13 гласа от членовете на Висшия правосъден съвет, а не както до момента - 17.

Вчера правосъдният министър Крум Зарков съобщи, че всичко върви по безусловно естествената процедура.

Законопроектът беше признат с огромно болшинство, сподели Зарков и напомни, че влиза в действие от вторник.

Междувременно към този момент е планувано съвещание на пленума на Висш съдебен съвет за понеделник. Тогава се чака да се взема решение по допустимостта по второто искане за предварителното преустановяване на мандата на Иван Гешев.

На 26 май Народното събрание одобри дефинитивно на второ четене измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се основава механизъм за следствие на основния прокурор.

Предвижда се в случаите, когато е налице легален мотив за започване на следствие против основния прокурор или негов заместител, материалите да се изпращат на ръководителя на наказателната гилдия на Върховния касационен съд (ВКС). След постъпването им, формираната кореспонденция ще се разпределя неотложно на арбитър, избран на инцидентен принцип, който краткотрайно ще бъде назначен на служба прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКС), с цел да се отговори на конституционното условие наказателното гонене да се организира от прокурор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР