След като вчера (10 октомври), премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон

...
След като вчера (10 октомври), премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон
Коментари Харесай

Държавниците на Каталуния подписаха декларация за независимост, чакат диалог

След като през вчерашния ден (10 октомври), министър председателят на Каталуния Карлес Пучдемон не започва процедура за оповестяване на самостоятелност на испанската самостоятелна провинция, въпреки да съобщи, че каталунците желаят самостоятелна страна под формата на република, той въпреки всичко подписа декларация за самостоятелност на Каталуния. Същото сториха каталунският вицепремиер Ориол Хункерас, както и ръководителят на каталунския парламент Карме Форкадел .
Документът също по този начин бе подписан от депутати от партиите, подкрепящи независимостта - " Заедно За " и " Кандидатура за национално единение ", които имат безусловно болшинство в каталунския парламент - 72 мандата, съобщи БГНЕС.
Преди това, в тирада в районния парламент, Пучдемон съобщи, че резултатите от референдума на 1 октомври, дават правото да се разгласи основаването на самостоятелна страна, само че изиска от Народното събрание да приключи оповестяването на самостоятелност, с цел да стартира разговор с Мадрид. Искането си Пучдемон обоснова с безапелационната и единна позиция на интернационалната общественост.
Междувременно испанският министър председател Мариано Рахой свика изключителна среща на испанското държавно управление поради речта на Пучдемон . Тя би трябвало да се организира през днешния ден, 11 октомври, в 10:00 часа българско време, оповестява The Spain Report.
Засега не е ясно какво ще предприеме Мадрид, само че вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария съобщи, че Испания няма да одобри никакви дейности на база референдум, който е противозаконен . " Нито господин Пучдемон, нито който и да било различен, може да доближи до изводи въз основата на закон, който не съществува ", съобщи тя.
Остава отворен въпросът дали Рахой ще задейства член 155 от испанската конституция, който разрешава на Мадрид да поеме непосредствено контрола върху ръководството на която и да е провинция в Испания. Рахой обаче не може да работи едностранно - първо той ще би трябвало да се обърне към испанския сенат. Комисия би трябвало да поддържа предлагането на премиера, след което то да се гласоподава в сената. Един от испанските сенатори, който пожела анонимност съобщи пред AFP, че процедурата ще отнеме към седмица. Освен това, при подобен процес на нещата, може би първо Рахой ще предизвести Пучдемон, с цел да му даде време да се откаже от поетия курс.
Според някои анализатори, Рахой може преднамерено да се обърне към член 155, с цел да провокира и предварителни избори в Испания в опит да ръководи с държавно управление на болшинството, а не на малцинството, както е в този момент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР