След като в нощта на 11 срещу 12 април дългогодишният

...
След като в нощта на 11 срещу 12 април дългогодишният
Коментари Харесай

След свалянето на Омар ал-Башир, протестите в Судан продължават

След като в нощта на 11 против 12 април дългогодишният президент на Судан Омар ал-Башир бе свален и задържан след месеци улични митинги, напрежението по улиците остава.

Многобройни групи не се подчиниха на новото държавно управление и останаха по улиците на столицата Хартум, като съзнателно не съблюдаваха оповестения вечерен част от 22:00 до 04:00, който бе разгласен за „ безвреден “ за жителите.

Армията вкара изключителното състояние, откакто смъкна от власт президента и разгласи, че в идващите 2 години страната ще се ръководи от военните.

Демонстрантите обаче настояват, че военният съвет, който е взел властта, е част от същия режим. Фактът, че митингите не престават, провокира боязън от насилствена борба сред протестиращите и армията.

Има заплаха разнообразни поделения на армията и полицията да се извърнат едни против други.

Сдружението на суданските професионални организации, което беше главния мотор на митингите, разгласи, че не приема разновидността, разгласен от генералите.

Судан би трябвало да отвори още веднъж своето въздушно пространство в петък след 24-часово прекъсване, само че сухопътните и морските граници ще останат затворени, обявиха от военния съвет.

Въоръжените сили и Съветът за сигурност ще извършват " задължението си да поддържат мира и сигурността и да пазят препитанието на жителите ", се споделя в отчета.

Организация на обединените нации и Африканският съюз приканиха за успокоение в Судан. По-късно през днешния ден ще има изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което ще се организира при закрити врата и ще разисква обстановката в африканската страна.

Какво споделят протестиращите?

Настроението на празненствата по улиците на Хартум, което последва новината за ареста на Башир, се изпари, когато се разбра, че военните ще ръководят.

" Това е продължение на същия режим, " сподели Сара Абделялил от Асоциацията на експертите в Судан. " Така че това, което би трябвало да създадем, е да продължим битката и мирната опозиция ".

Според протестиращите " тези, които унищожиха страната и убиха хората, се пробват да откраднат всяка капка кръв и пот, които суданските хора изляха в своята гражданска война, която раздруса трона на тиранията ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР