След като увеличиха 11 пъти доставките на петрол за Индия

...
След като увеличиха 11 пъти доставките на петрол за Индия
Коментари Харесай

Русия не може да получи 39 млрд. долара за продаден в Индия нефт

След като усилиха 11 пъти доставките на нефт за Индия и започнаха да търгуват в национални валути заради западните наказания, съветските експортьори са изправени пред невъзможността да получат пари за продадените първични материали.
Около 39 милиарда $ са заседнали в индийски банки и петролните компании не могат да ги върнат в Русия, сподели източник от банковите кръгове пред организация Ройтерс.
Това включва индийските рупии, които експортьорите получават вместо международните валути. Според банкера казусът, който съществува от предходната година, е придобил колосални размери: от позиция на валутния курс, зависналата сума е към 3.6 трилиона рубли. Сумата се равнява на годишния бюджет на цялата стратегия за поддръжка на националната стопанска система (3.5 трилиона рубли), съвсем три годишни бюджета на цялата система на висшето обучение (1.36 трилиона рубли годишно) и над 11 годишни бюджета на огромни райони, като Новосибирск или районите на Нижни Новгород (300 милиарда рубли).
В момента е невероятно да се употребяват рупиите, които Русия получава за артикули, продадени на Индия. Изтеглянето на рупии от Индия е блокирано от локални разпореждания: Индийската централна банка не разрешава циркулацията на своята валута отвън страната. Доставките на артикули от Индия, за които може да се харчат рупии, са оскъдни: през януари-май 2023 година те възлизат на едвам 639 милиона $, до момента в който съветският експорт за индийския пазар е 40 пъти повече – 26.5 милиарда $.
Все още не е открито решение, призна президентът на Конфедерацията на индийската промишленост Динеш на брифинг в Делхи на 16 август. Причината за комерсиалния дисбаланс са глобите, наложени на Русия, сподели той: заради това разплащанията в долари са прекомерно рискови. " (Натрупани от съветски компании) доста количество рупии не може да се употребява. Сега продължаваме да търсим механизъм ", споделя Динеш (цитиран от " Ведомости " ).
Търсенето на решение продължава най-малко от предходната есен и до момента е на вятъра, написа " Москоу таймс ".
Управляващият шеф за развиването на Московската борса Кирил Пестов се оплака още през март, че рупиите не могат да бъдат импортирани в Русия и конвертирани в рубли. Според него съветските компании са натрупали рупии от средата на предходната година и Москва е чакала подобаващи решения от Централната банка на Индия. Но такива не са последвали.
До нищо не е довел и опитът да се контракти закупуването на артикули за рупии. Още през ноември делегация от съветски публични лица посети Ню Делхи и показа лист от към 500 артикули, които Индия може да продаде на Русия. Тя включваше бутала, маслени помпи, бобини за запалване, брони, съоръжение за текстилната индустрия, в това число конци и багрила, и съвсем 200 продукта за металургията. През януари се организира второ посещаване, само че осем месеца по-късно процесът не е помръднал от мъртвата точка.
" Това е проблем ", призна съветският външен министър Сергей Лавров на среща на Шанхайската организация за съдействие (ШОС) в Индия през май. Трябва да използваме тези пари. Но с цел да стане това, тези рупии би трябвало да бъдат конвертирани в друга валута и това в този момент се разисква.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР