След като талибаните поеха контрола над Афганистан, те обявиха пълна

...
След като талибаните поеха контрола над Афганистан, те обявиха пълна
Коментари Харесай

Режимът на талибаните: Как повлия на продажбата на опиум

След като талибаните поеха контрола над Афганистан, те оповестиха цялостна възбрана на развъждането и търговията с опиат през април 2022 година Реалността на място демонстрира, че жителите са изправени пред сложна борба, изключително в провинция Хелманд. Това оповестява Voice of America (VOA) .  

Журналисти на VOA пътуваха до богатата на мак провинция Хелманд, с цел да прегледат рядко срещан и извънреден метод за търговият с опиат.  

Защо Хелманд? 

В Афганистан се създава по-голямата част от опиума в света - над 80%. По-голямата част от него - повече от половината - идва единствено от провинция Хелманд.  

Журналистите на VOA споделя, че са попаднали на базар, където фермери намерено са продавали опиат на трафиканти в региона Муса Кала. Всеки четвъртък хиляди хора идват на пазара Ланди Нава, показват те.   

На всеки ъгъл на този пазар, дружно с плодове, моркови, царевица, добитък и артикули от първа нужда, фермерите продават и торби, цялостни с опиат.  

VOA напомня, че през април 2022 година талибаните постановиха възбрана на развъждането, продажбата и използването на опиат и всички противозаконни субстанции.  

Талибаните дават на фермерите няколко месеца пролонгация, с цел да могат да приберат реколтата от мак за тази година, която към този момент е посадена. Обявяването на възбраната докара до огромен скок в цената на опиума, защото хората се притесняваха от предстоящ дефицит, предава порталът. 

Тор Джан е аграрни производител от област Муса Кала. Той е донесъл тазгодишната годишна продукция от опиат, с цел да я продаде на пазара в Ланди Нава. Той носи две дребни торбички с опиат, които съхранява в мотоциклета си, описват репортерите.  

Сделките с опиати, както всичко на пазара, а и в по-голямата част от този регион на Афганистан, се заплащат в пакистански рупии.  

" Опиумът, който продадох през днешния ден, беше на безценица. Щеше да е по-добре, в случай че го бях продал за 200 000 или 250 000 рупии ” , споделя Тор Джан, производител на опиат в Хелманд. 

Много наркодилъри идват на този пазар, с цел да купуват опиат от фермери като Тор Джан. 

Под знойните пламъци на летните горещини в Хелманд десетки хора се пазарят с търговците за цените на опиума.  Сделките се подписват на всички места, оповестява VOA

Журналистите по VOA описват, че са разговаряли с мъж, търговец на опиати.  

Дилърът идва да купува опиат на този ежеседмичен пазар и го доставя на по-големи трафиканти - мъже, които го употребяват за произвеждане на хероин, а по-късно го придвижват контрабандно през границите. 

" Цената на опиума сега е 140 000 рупии. Така че, това е бизнесът на Хелманд, няма друга работа. Тези хора отглеждат мак, с цел да си изкарват прехраната " , споделя търговец на опиат. 

Фермери от близките региони на Северен Хелманд носят опиат в Ланди Нава за продажба. Местните описват за дългата история на мака в Хелманд. Засушаването значи, че тези, които не са наоколо до река Хелманд, ще имат проблеми с достъпа до вода, предава VOA .  

Пир Мохамед е на 70 години. Той споделя, че фермерите отглеждат мак и развиват бизнеса си с опиат заради нужда.  

" По мои мемоари макът се отглежда от 40 години, а по времето на Захир Шах се е отглеждал скрито ” , споделя Пир Мохамед. 

Тези обеднели фермери не виждат различен избор, с изключение на да живеят от продажбата на опиат. Резултатът е непрекъснат поток от рискови опиати, които се насочват към останалата част на света, оповестява VOA

Повече по тематиката гледайте във видеото. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР