След като през юни 2021 г. САЩ включиха депутата от

...
След като през юни 2021 г. САЩ включиха депутата от
Коментари Харесай

Великобритания санкционира Пеевски и Божков заради корупция

След като през юни 2021 година Съединени американски щати включиха депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, предприемача Васил Божков и държавния чиновник Илко Желязков в листата „ Магнитски “, в този момент същите попадат в обособен санкционен лист на английското държавно управление.

Днес, в синхрон с Вашингтон, който добави още българи в листата с корумпирани длъжностни лица, измежду които Владислав Горанов и Румен Овчаров, външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли разгласи налагането на наказания против Пеевски, Божков и Желязков. Те са упрекнати, че са забъркани в закононарушения, свързани с корупция, в това число корист с обществени средства, оповестиха от английското посолство в София.

В известието до медиите се отбелязва, че някогашен народен представител (Делян Пеевски), някогашен чиновник на националната сигурност (Илко Желязков) и най-богатият човек в България (Васил Божков) бяха глобени от Обединеното кралство с властта си посредством пренасочване на държавни средства в своя изгода. На трите високопоставени лица от български генезис през днешния ден (петък, 10 февруари) бяха наложени забрани за пътешестване на териториите на двете страни, а активите им бяха замразени, според Глобалния антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство (UK’s Global Anti-Corruption (GAC) sanctions regime).

Санкционираните лица са лишили народа на България от запаси, жизненоважни за икономическото и общественото развиване на страната. Парите, които можеше да бъдат употребявани за ремонт на пътища, създаване на лечебни заведения и подкрепяне на икономическия напредък на България, вместо това се озоваха в джобовете на същите корумпирани персони “, разяснява английският външен министър Джеймс Клевърли.

Обединеното кралство работи в близко съдействие със Съединени американски щати, за да поддържа България в нейните старания за справяне с корупцията и подсилване на върховенството на закона посредством санкциониране на фигури, забъркани в забележителна корупция, се споделя още в известието.
Кои са глобените?
Делян Пеевски, някогашен депутат и медиен магнат. Пеевски е взел участие в опити за практикуване на надзор върху основни институции и браншове в българското общество посредством подкупи и потребление на въздействието на медийната си империя.

Илко Желязков, някогашен чиновник по националната сигурност и член на борда на най-голямата държавна енергийна компания в България, който употребява позицията си, с цел да пренасочи рентабилен държавен контракт за лична полза.

Васил Божков, апетитен за най-богатия човек в България, натрупал положението си в хазартната промишленост. Божков всеобщо употребява подкупи, с цел да отбрани бизнес ползите си, написа в известието.

Обединеното кралство се ангажира да се бори с корупцията по света и ще продължи да употребява всички средства, с които разполага, с цел да се оправи с корумпираните персони, където и да се намират те.

Правителството на Обединеното кралство е глобило общо 35 физически и юридически лица, в това число трите през днешния ден, според Глобалния антикорупционен режим от неговото въвеждане през април 2021 година
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинДелян Пеевски васил божков ПоследниНай-четениПолитика 24 Англия глоби Пеевски и Божков поради корупция Политика 588 Съединени американски щати глобиха Горанов, Овчаров и още българи поради корупция Бюджет и финанси 104 „ Популистка изразителност “: Големите вериги дадоха отговор на държавното управление Бюджет и финанси 324 Българските импорт и експорт счупиха върховете през 2022 година (инфографика) Бюджет и финанси 72 Англия избeгна рецесията, само че още е в рисковата зона Компании 180 TехноАрена – синоним на многообразие и качество Енергетика 508 България към този момент трябваше да е предявила иск против „ Газпром “, а не противоположното Компании 1952 КФН издаде лиценз на още един осигурител на българския пазар Политика 444 Притисната от глобите: Русия свива производството на нефт Енергетика 2330 „ Газпром “ желае наказателна клауза от България поради спрените заплащания Енергетика 8132 Какво се случва с цените на дизела след ембаргото? Имоти 6596 След нездравословния връх: Задава ли се спад в цените на парцелите през 2023 година? Транспорт 4838 НКЖИ започва търга за построяването на интермодален терминал в Русе Енергетика 4631 Накъде тече съветският нефт Компании 4490 За ден Alphabet изгуби $100 милиарда поради прибързания си отговор на ChatGPT Бюджет и финанси 4091 Кабинетът ще прави „ стена на срама “, с цел да накара търговците да смъкват цените Енергетика 3719 BP забавя зеления си преход след рекордна облага от $28 милиарда Компании 3083 Смартфоните на месец февруари във Vivacom са два модела Huawei Компании 2642 „ Главболгарстрой “ към този момент поглежда към водорода Европари 2624 Новата районна европрограма ще разрешава и саниране на къщи Всички новиниОще от ПолитикаВиж всичкиСАЩ глобиха Горанов, Овчаров и още българи поради корупция
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР