След като през септември 2017 г. бе променен Законът за

...
След като през септември 2017 г. бе променен Законът за
Коментари Харесай

Наредба потвърди: Шофьорска книжка само при завършен 10 клас

След като през септември 2017 година бе изменен Законът за придвижване по пътищата, с което се вкара условието за наложително приключен 10 клас за взимане на шофьорска брошура, в този момент Министерство на вътрешните работи трансформира и Наредбата за изискванията и реда за издаване на удостоверение за ръководство на автомобил.

Използваният в подзаконовия нормативен акт термин е взет от Закона за предучилищната и учебните заведения активност, който е в действие от лятото на 2016 година В него гимназиалното образования бе разграничено на два стадия. Първият гимназиален стадий е до 10 клас и в този момент вътрешното ведомство записва в наредбата, че за взимане на брошура се изисква " копие от документ за приключен минимум първи гимназиален стадий на приблизително обучение ".

Сегашното условие за взимане на брошура в наредбата е за приключено минимум главно обучение, т.е. 8 клас. От септември до момента има колизия сред Закона за придвижване по пътищата и Наредбата. Според законодателството обаче в такива случаи се ползва нормативния акт с по-голяма мощ, т.е. закона.

В средата на януари четец алармира " Дневник " с недоволството, че не са му върнали отнетите през октомври предходната година табели поради изтекла брошура. Причината за объркването измежду водачите пристигна след две близки по време промени на закона. Първо бе решено шофирането с изтекла брошура да се приема за шофиране без брошура, което се санкционира със събаряне на регистрационните табели. По-късно ръководещите размислиха и след предложение, пристигнало от парламентарната транспортна комисия, върнаха противоположния вид на закона - съгласно който каране с изтекла брошура не се глоби толкоз строго.

Но и в тази ситуация нямаше законов проблем, тъй като правилото е, че измененията не важат с противоположна мощ и откакто са отнети табели по един настоящ закон и по-късно той бъде изменен, те не се връщат, тъй като не се анулира глобата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР