След като преди две седмици кметът на София Йорданка Фандъкова

...
След като преди две седмици кметът на София Йорданка Фандъкова
Коментари Харесай

София ще похарчи 2,1 милиарда през 2022 г.

След като преди две седмици кметът на София Йорданка Фандъкова разгласи проектобюджет на София в размер на 2,078 милиарда лева, през днешния ден на изключителна сесия на Столичния общински съвет ръководещите в града одобриха дефинитивно той да се увеличи с 22,5 млн. лева - до 2,1 милиарда лева Собствените общински доходи в бюджета са 842,5 млн. лева - към 40 на 100 от общата сума, а останалите са пари от страната, по европрограми и от заеми.

Властта в София реши финансовата стратегия на града да е в размер на 594 млн.лв., като съвсем половината от тези пари идват по европрограми. 94,2 млн. лева от парите за вложения са планувани за строителството на третия лъч на метрото към „ Левски Г “. От останалите обекти кметът Фандъкова отличи, че 63 млн. лева се насочват към построяването на 16 обекта, които са елементи от вътрешните кръгове на София и от съществени пътни артерии - бул. „ Т. Каблешков “, бул. „ Филип Кутев “, „ Източна дъга “ – стадий 1, бул. „ Ломско шосе “ – стадий 1, ул. „ Опълченска “, бул. „ Копенхаген “, бул. „ Рожен “, ул. „ Димитър Пешев “. Всъщност огромна част от тези обекти участваха в капиталовите стратегии на София и в предходни години и множеството от тях от дълго време към този момент трябваше да са подготвени. Подобно е ситуацията и с други планове, които Фандъкова отличи като основни през 2022 година – ремонтите на бул. „ Първа българска войска “, ул. „ Народно хоро “, ул. „ Народен воин “, транспортните тунели на НДК и към „ Люлин “ и така нататък Някои от тях ръководещите в София бяха заложили за осъществяване още през далечната 2013 година

Бюджетът на София бе признат с гласовете на ръководещите обединения в София – ГЕРБ-СДС и ВМРО-„ Атака “. Против гласоподаваха Българска социалистическа партия, „ Демократична България “ и представителят на „ Спаси София “ Борис Бонев. Основните техни причини за негативния избор бяха, че Фандъкова и администрацията й от години афишират едни и същи обекти като предпочитани в финансовата стратегия, след което ги трансферират за идващ интервал.

В съпоставяне с в началото оферти вид болшинството в София реши да усили с още 10 лева парите за издръжката на градския превоз, които доближават 170 млн. лева С 2,1 млн. лева бе нараснал и бюджетът за видеонаблюдение, от които 1,2 млн. ще отидат за нови камери в БУС-лентите, а 900 000 – за пешеходни светофари. С 3 млн. лева се повишиха парите по перо „ Изкупуване на земя “, с което то доближава 12 млн. По традиция обаче нито един лев от тези пари няма да отиде за отчуждаването на частни парцели в паркове и градини, макар че през 2022 година към този момент изтече срокът, в който притежателите на сходни парцели не можеха да желаят преотреждането им за застрояване със здания.

Столична община има потребност от доста по-сериозни и ефикасни ограничения за битка с калта, която моторните транспортни средства разнасят из кварталите и в центъра на града и с която компаниите за разчистване не се оправят. Това стана ясно по време на дебатите преди гласуването на бюджета. И ръководещите, и опозицията се оповестиха за нарастване на парите за премахването на така наречен кални точки в другите региони, които се образуват от паркирането на коли в зелените площи. Преди време изследване, поръчано от Фандъкова, сподели, че така наречен ресуспендирана прахуляк е една от главните аргументи за високите равнища на фини прахови частици във въздуха на София.  

Общинският консултант Лорита Радева от ГЕРБ предложи средствата в бюджета за премахването на кални точки да се усилят с 1,1 млн. лева, които да се прибавят към в началото заложените 1,7 млн. Тя пресметна, че през 2020 година администрацията е премахнала едвам 7 такива точки, а през 2021 година – още 52. От отчета й стана ясно, че към сегашния миг са разпознали още 140 кални точки, които имат потребност от облагородяване. Радева пресметна, че сумата, нужна за справяне с всички тях, надвишава 7,7 млн. лева. От Българска социалистическа партия желаеха парите за битка с калните точки да се усилят с 2 млн. лева Представителят на „ Спаси София “ Борис Бонев също предложи растеж с 2 млн. лева В последна сметка ръководещите в СОС – обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО-„ Атака “, взеха решение да поддържат предлагането на Радева. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР