След като няколко държави в Източна Европа започнаха едностранно да

...
След като няколко държави в Източна Европа започнаха едностранно да
Коментари Харесай

ЕС готви централизирани ограничения за вноса на някои храни от Украйна

След като няколко страни в Източна Европа започнаха едностранно да стопират вноса на украински храни, Европейският съюз реши централизирано да наложи ограничавания върху вноса на избрани типове селскостопански артикули от Украйна, оповестява Ройтерс, базирайки се на представител на Европейската комисия.

Според организацията Европейската комисия обмисля „ превантивни ограничения “ във връзка с няколко категории зърнени култури и маслодайни семена - най-вече пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Търговските правила на Европейски Съюз разрешават на Европейската комисия да не разрешава вноса на избрани артикули за всички страни и за част от блока, като в същото време разрешава пренос.

Подготвят се и компенсации за засегнатите източноевропейски фермери на обща стойност към 100 милиона евро.

Подробности ще бъдат разисквани през днешния ден, сряда, на среща на еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис с министри от България, Румъния, Унгария, Словакия и Полша, с присъединяване на отраслови чиновници от Украйна.

В опит да поддържа украинските фермери, Европейски Съюз анулира митата върху вноса на украински артикули, само че това докара до внезапен спад на цените на сходни артикули в Източна Европа.

Припомняме, на 15 април стана ясно, че Полша не разрешава вноса на украинско зърно, както и на някои други хранителни артикули. Ден по-късно бе конкретизирано, че се забранява и транзита на тези артикули, защото е прекомерно евентуално те да доближат до локалния пазар. След двудневни диалози сред Украйна и Полша бе реализирано единодушие вечерта на 20 против 21 април транзитът да бъде възобновен. Унгария и Словакия също вкараха забрана на вноса на украинско зърно, а ЕС осъди дейностите на страните членки като неприемливи.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР