- След като Меркел получи четвърти мандат, френско-германският мотор на

...
- След като Меркел получи четвърти мандат, френско-германският мотор на
Коментари Харесай

Какво ще стане с ЕС след германските избори



- След като Меркел получи четвърти мандат, френско-германският мотор на съюза ще стартира промени в Европейски Съюз.

- Накрая Европейски Съюз ще мръдне толкоз напред, доколкото е подготвена да стигне Германия във връзка с еврозоната, защитата и миграцията, данъчните и обществените политики.

- Разместванията отварят благоприятни условия и за България, която е поканена главно, тъй като не се държи като Полша и Унгария. Част от тематиката Бъдещето на Европейски Съюз
Как да се ръководи миграцията

Реформите в Европейски Съюз няма по какъв начин да подминат общата политика към приемането и разпределянето на бежанци и мигранти

Новите проекти за еврото

Еврозоната може да има обособен бюджет, финансов министър и ЕВФ, само че в действителност няма да се промени съществено. И това е добре за България

Големите упоритости желаят и доста пари

Разнопосочните хрумвания за нови политики на Европейски Съюз ще окажат сериозен напън върху средствата, получавани от страни като България

Неизбежната канцлерка и нейният сътрудник

Решението на Меркел с кого да ръководи в четвъртия си мандат ще повлияе на промените в Европейски Съюз
Още по тематиката
Новите проекти за еврото

Еврозоната може да има обособен бюджет, финансов министър и ЕВФ, само че в действителност няма да се промени съществено. И това е добре за България
21 сеп 2017
Четири от забавните истории в новия брой на " Капитал "

Какво ще трансформират немските избори в България, по какъв начин Свиленград стана хазартен град и още няколко от любопитните текстове тази седмица
20 сеп 2017
Макрон върна концепцията за Европа на няколко скорости

След изборите в Германия президентът ще разгласи съответните си оферти
30 авг 2017
Меркел поддържа концепцията за министър на финансите и стопанската система на еврозоната

Не дефинирам аз курса на еврото, сподели канцлерът на Германия
29 авг 2017
Какви са проектите за съживяването на еврозоната

Предложенията включват общ бюджет и финансов министър, Европейски валутен фонд и завършването на банковия съюз
14 авг 2017
Гунтрам Волф: Българските банки би трябвало да са под външен контрол

Директорът на Bruegel пред " Капитал "
10 авг 2017
Ще се отвори ли вратата на еврото

Правителството стартира акция за приемане на страната ни в чакалнята на еврозоната, само че единствено политическо лобиране надали ще е задоволително
9 юни 2017
Йозеф Янинг: Няма сюжет за Европейски Съюз на една скорост

Директорът на берлинския офис на ECFR пред " Капитал "
10 мар 2017 Когато Ангела Меркел реши да се кандидатира за четвърти мандат като канцлер на Германия, Доналд Тръмп тъкмо беше спечелил изборите в Съединени американски щати, шокът от Brexit заплашваше да събори Европейски Съюз, а Марин льо Пен изглеждаше с нелоши шансове да влезе в Елисейския замък, което към този момент напълно щеше да довърши многострадалния съюз. Като премия това, че не изостави в такава стихия Германия, Европа, че и целия свободен свят, за чийто водач бе титулувана, Меркел получи Еманюел Макрон - третият френски президент при нейното ръководство и първият, който към този момент наподобява кадърен да застане до нея на кормилото на Европейски Съюз.

Сега самата Меркел се е отправила към предизвестена победа на изборите на 24 септември и даже влизането в Бундестага на евроскептичната и ксенофобска партия " Алтернатива за Германия " (АГ) няма да заплаши триумфа й. Така популизмът и от двете страни на Рейн е обуздан, а некоронованата кралица на Европа и нейният френски Юпитер могат да обновяват Европейски Съюз, като ремонтират еврозоната, основат същински защитителен съюз, укрепят Шенген, затворят пробойните в миграционната политика и въобще ще задвижат огромната френско-германска визия, която до момента беше в режим " пауза ", до момента в който акцията във Федералната република отмине.

Да строим съюза нов

Поне по този начин звучи прогнозата на оптимистите. Към тях предходната седмица се причисли ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който в речта си " За положението на Съюза " разгласи, че " вятърът се е върнал в платната на Европейски Съюз " и се отваря опция за създаване на " една по-обединена и мощна " Европа. В нея страни като България и Румъния освен няма да бъдат оставени във втора глуха, само че и ще им се помогне да влязат по-бързо в еврозоната и Шенген.

Реалността обаче може и да е по-различна. " Нито Берлин, нито Париж имат съответен проект ", споделя пред " Капитал " Даниел Грос, шеф на Center for European Policy Studies. Още по-малко пък имат общ подобен. По-скоро обстановката е, че Франция не знае какво желае, а Германия знае какво не желае.

Освен това оптимизмът на Юнкер бързо беше охладен. Холандският министър председател Марк Рюте саркастично означи, че ръководителят на Европейска комисия е " романтик ", който има видения и би трябвало да се лекува, а също така " има прекалено много опасения за контрола на границите и корупцията " в България и Румъния, с цел да се съгласи страната му да ги пусне в Шенген. Макар и по-любезно, същото споделиха Германия и Австрия - че не желаят нови страни да се причисляват към пространството за свободно придвижване в близко бъдеще.

За еврозоната реакцията не беше по-различна. Виена сподели твърдо " не ", немските медии избухнаха, че след драмата с Гърция би било " напряко неразумно " да се одобряват страни, които са толкоз надалеч стопански от страните от Северна Европа, а ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум изсъхнало заключи, че сходно нещо " не е нито умно, нито реалистично ".

" Представата на Юнкер, че в този момент има отворен прозорец в идващите месеци да се създадат доста неща, които никой не е мислил за вероятни, а в този момент внезапно са вероятни, е значително пожелателно мислене. Скептицизмът от страна на Германия за придвижване напред ще нарасне ", предвижда пред " Капитал " Гунтрам Волф, шеф на брюкселския изчерпателен център Bruegel.

Една от аргументите е, че в действителност изборите в неделя, въпреки и лишени от конспирация кой ще победи, напълно не са просто детайлност. " Мнозина споделят - о, това е значимо единствено за Германия, само че няма да промени немската позиция за Европейски Съюз. Аз въобще не съм уверен в това. Мисля, че ще забележим много огромно изместване в немския парламент ", споделя Гунтрам Волф. С влизането на АГ, на Партията на свободните демократи (ПСД), която заема все по-твърди позиции за еврозоната и отхвърля концепциите на Макрон, а също и на Левите, които не са изцяло проевропейски, в Бундестага може да има 25% депутати, които са сериозни към цялата европейска структура. " Сега евроскептиците са в общи линии 0%. Това ще бъде огромна смяна. И ще има отражение върху метода, по който Германия ще поддържа европейската интеграция ", счита шефът на Bruegel.

Ще има значение и кой ще бъде сътрудникът в идващото държавно управление на Меркел (вижте повече тук). При опазване на огромната коалиция със социалдемократите Макрон - наименуван от сп. Spiegel безценен (в дословния смисъл) другар - има по-голям късмет да разчита на известна еластичност в Берлин. Но в случай че ПСД влязат в ръководството, дарове няма да има. " С либералите Меркел ще е способна да направи по-малко отстъпки, в сравнение с със социалдемократите ", обобщава Даниел Грос.

Да искаш и да можеш

Накрая Европейски Съюз ще мръдне толкоз напред, доколкото е склонна да стигне Германия (вижте в останалите текстове от тематиката какво се чака да се промени в еврозоната, защитата, еврофондовете и миграцията). Макрон може да разчита на благосклонност в Берлин, стига да не приключи безславно като следващия пристигнал с огромни очаквания и провалил се френски президент. Що се отнася до останалите в Европейски Съюз, " те са възбудени от концепцията за френско-германски мотор, който да тегли Европейски Съюз напред, само че и леко нервни какво ще значи това за по-малките страни и тези отвън еврозоната. Има го чувството, че не може да се приготвят решения за Европейски Съюз и да се постановат на другите. Затова има мощно предпочитание в Париж и Берлин да въвлекат други страни в тези диалози ", споделя пред " Капитал " Сузи Денисън от Европейския съвет по външна политика.

Това отваря и благоприятни условия за България. Тя е поканена да има по-активна роля главно тъй като не се държи като Полша и Унгария, които, наподобява, желаят от Европейски Съюз единствено да им дава пари и да не им се бърка във вътрешната политика. Подходящият миг обаче изобщо не значи, че портите на валутния съюз и Шенген са необятно отворени пред София. " Действително има политически подтик да се даде опция на повече страни да се причислят към еврозоната. Но съгласно мен ще си остане мъчно за България да убеди ЕЦБ, че е подготвена ", отбелязва Даниел Грос. За Шенген също няма да се получи единствено със притискане на палци политическият пъзел в Европейски Съюз да се подреди удобно за нас. Така или другояче, диалозите в този момент стартират. Добре е България да има какво да каже и покаже, с цел да не изпусне исторически късмет да седне на по-преден ред в Европейски Съюз.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР