След като Мария Габриел върна папката с изпълнен мандат за

...
След като Мария Габриел върна папката с изпълнен мандат за
Коментари Харесай

Вижте биографиите на кандидат-министрите от кабинета Габриел

След като Мария Габриел върна досието с изпълнен мандат за сформиране на кабинет на президента Румен Радев, тя разгласи и имената на министрите, които влизат в проектокабинета.

 

Повечето от министрите в оставка резервират постовете си, а новите лица са шест. Това са Христо Гаджев, Катя Панева, Ивелина Василева, Росен Желязков, Жечо Станков и Валентин Мундров.

Христо Гаджев сменя досегашния боен министър Тодор Тагарев, Катя Панева е новият министър на опазването на здравето.

 

Припомняме, че Христо Хинков бе единственият, който отхвърли да бъде още веднъж министър, защото не е получил нужната поддръжка.

 

Ивелина Василева сменя Юлиан Попов като глава на Министерство на околната среда и водите, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков е предлагането за министър на нововъведенията и растежа, Жечо Станков - министър на енергетиката и Валентн Мундров, който вероятно поема електронното ръководство, ведомство, което бе белязано от съществени кавги около локалните избори през октомври предходната година.

 

Вижте биографиите на кандидат-министрите от кабинета " Габриел ":

 

Мария Габриел - министър-председател и министър на външните работи;

 

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През 1997 година приключва Езикова гимназия " Д-р Петър Берон " в Кюстендил. През 2001 година придобива бакалавърска степен по " Български и френски език " в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ", през 2003 година приключва магистратура по " Сравнителна политика и интернационалните връзки " в Докторската академия по политически науки в Бордо, Франция. От 2004 година до 2008 година работи като помощник теоретичен откривател в Института по политически науки в Бордо.

От 14 юли 2009 година Мария Габриел е член на Европейския парламент от ГЕРБ в състава на Групата на Европейската национална партия (ЕНП). На 4 юни 2014 година е определена за заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, който пост заема до 16 юли 2017 година

Като евродепутат два пъти Мария Габриел печели премията " Евродепутат на годината " на списание Parliament Magazin. През 2013 година е удостоена с оценката в категорията " Равенство сред половете ", а през 2016 година - в категория " Развитие ". За приноса ѝ за равенството сред половете и правата на дамите през 2015 година Мария Габриел получава премията " Евродепутат, бранител на обществена идея " на Европейската асоциация на организациите по връзки.

На 19 октомври 2012 година Мария Габриел е определена за заместник-председател на Европейската национална партия (ЕНП) - Жени. На 21 ноември 2019 година е определена за първи заместник-председател на Европейската национална партия (ЕНП).

 

От 7 юли 2017 година до 1 декември 2019 година Мария Габриел е еврокомисар за цифровата стопанска система и общество в Европейката комисия с ръководител Жан-Клод Юнкер. От 1 декември 2019 година тя е еврокомисар по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия с ръководител Урсула фон дер Лайен.

За работата си като еврокомисар Мария Габриел е удостоена с голям брой награди.

В кабинета " Денков " Мария Габриел бе вицепремиер и министър на външните работи.

 

 

Николай Денков - заместител министър-председател по европейските въпроси;

 

Николай Денков е учен на Българската академия на науките (БАН) от 2021 година и постоянен член на европейската научна академия Academia Europaea от 2019 година, професор и лекар на науките по физикохимия, осведоми Министерският съвет на уеб страницата си. Член е на експертна група „ Физически науки “ към Европейската галактическа организация. Ръководи лаборатория “Активни формулировки и материали ” във Факултета по химия и фармация на Софийския университет (СУ) „ Св. Климент Охридски “.

 

Акад. Денков е в първия 1 % на най-влиятелните учени в света в своята сфера. Научните му проучвания са в региона на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните субстанции и техните многочислени приложения. Публикувал е над 175 научни публикации, две от които в влиятелното списание Nature и по една в Nature Physics и в Nature Communications, както и 18 обзора. Неговите разработки са представени над 10 000 пъти в научната литература (h-index = 50).

 

Изнесъл е над 90 лекции на интернационалните конференции, провел е над 80 семинара в задгранични университети и проучвателен институти. Съавтор е на 12 патента, в това число шест интернационалните и четири задгранични. Ръководил е повече от 45 интернационалните плана, финансирани от задгранични компании. Работил е като гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), старши откривател в института на компанията Rhone-Poulenc (Франция), водещ академик в изследователския институт на компанията Unilever (САЩ). Бил е гост-професор в Инженерното висше учебно заведение по индустриална физика и химия ESPCI-Paris и в университета в Лил (Франция).

 

За своите научни достижения акад. Николай Денков е почетен с редица влиятелни оценки: премията Solvay на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society), премията Lectureship Award на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо сдружение, националната премия “Питагор ” на Министерството на образованието и науката (МОН). От 2014 до 2016 година акад. Николай Денков е бил заместник-министър на образованието и науката с ресори висше обучение и европейски структурни фондове, през 2017 година и 2021 година - длъжностен министър на образованието и науката, а през 2021-2022 година – министър на образованието и науката в постоянното държавно управление на Кирил Петков.

 

Народен представител в 48-ото и 49-ото Народно заседание, определен от 30-и МИР – Шумен. От 6 юни 2023 година е министър-председател.

 

 

Асен Василев - министър на финансите;

 

Асен Василев е роден на 9 септември 1977 година в Хасково, показват от пресцентъра на Политическа партия - Демократична България. Средното си обучение приключва в езиковата гимназия в родния си град. Асен Василев е приключил стопанска система в Харвард и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School, написа в уеб страницата на Министерството на финансите. Съосновател и шеф е на Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за стопански напредък и развиване, афилиирана със Софийския университет “Св. Климент Охридски ” и с Центъра за тактики и кoнкурентоспособност в Harvard Business School.

 

От 1999 година до 2004 година Асен Василев работи като съветник в Monitor Group в Съединени американски щати, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи планове за маркетинг и стратегическо развиване на огромни интернационалните компании в телекомуникационната промишленост, енергетиката, минното дело, застрахователната промишленост и в редица огромни производители на потребителски артикули. Министър е на стопанската система, енергетиката и туризма в състава на служебното държавно управление на Марин Райков от март 2013 година до 29 май 2013 година

 

Заема поста министър на финансите от 12 май 2021 година до 15 септември 2021 година в първия длъжностен кабинет на министър-председателя Стефан Янев. В интервала 13 декември 2021 - 1 август 2022 е заместител министър-председател по европейските фондове и министър на финансите в държавното управление на Кирил Петков. През октомври 2022 - февруари 2023 година е народен представител в 48-то Народно заседание, а от 12 април до 6 юни 2023 - в 49-ото Народно заседание.

 

От 6 юни 2023 година е министър на финансите в кабинета " Денков ".

 

 

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи;

 

Калин Стоянов е роден на 28 април 1981 година. През 2008 година придобива магистърска степен по компетентност „ Право “ в Бургаския свободен университет. Работа в Министерството на вътрешните работи стартира през 2003 година след извличане на бакалавърска степен от Академията на Министерство на вътрешните работи.

 

Преминал е през профилирани образования за битка с тероризма, противопоставяне на незаконната миграция, трафик на хора, противозаконна търговия с оръжия, фалшификации и други. Завършил е курсове за управителни чиновници, в това число към Международната правоприлагаща академия – ILEA, Будапеща, Унгария, показват от Министерство на вътрешните работи. 

На 6 юни 2023 година е назначен за министър на вътрешните работи. От 31 май 2021 година до 5 юни 2023 година е шеф на Главната дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП) - Министерство на вътрешните работи. В интервала 2018 година - 31 май 2021 година – шеф на отдел „ Специални интервенции “ – ГДБОП. От 2016 до 2018 година - шеф на РУП – Приморско при ОДМВР - Бургас, от 2011 до 2016 година – чиновник в отдел „ Специални интервенции “ – ГДБОП - Министерство на вътрешните работи, като в интервала 2013 – 2015 година отделът е в ДАНС. От 2009 до 2011 година – чиновник в ТЗБОП – Бургас, в този интервал е и член на Регионалната комисия за битка с трафика на хора. В интервала 2003 – 2009 година – чиновник в бранш „ Икономическа полиция “ при ОДМВР – Бургас.

 

В професионалната си кариера неведнъж е награждаван от министъра на вътрешните работи, основния секретар на Министерство на вътрешните работи, ръководителя на ДАНС. Носител е на интернационална премия „ 40 под 40 “, както и на две групови награди – от " Сикрет сървис " на Съединени американски щати и от Европол.

 

От 6 юни 2023 година е министър на вътрешните работи в кабинета " Денков ".

 

 

Андрей Цеков - министър и районното развиване и благоустройството;

 

Андрей Цеков е роден в град София. Завършва Първа британска езикова гимназия в град София и Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски ”, оповестяват на уеб страницата си от Министерството на районното развиване и благоустройството. Специализира право на Европейския съюз в Университета в Амстердам (Нидерландия) и мениджмънт в Станфорд (САЩ).

 

Притежава над 20-годишен опит в ръководството на сложни капиталови планове, осъществени на териториите на България, Република Северна Македония, Косово, Ирак, сочи информация на уеб страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството. Участвал е в ръководството на огромни корпоративни структури, управлявал е строителни контракти по огромни планове, занимавал се е с разрешаване на правни разногласия.

 

Преподавал е строително законодателство и договорно право в Университета по архитектура, строителство и геодезия, както и във Висшето строително учебно заведение “Любен Каравелов ” в град София. В интервала декември 2021 година – август 2022 година заема поста заместник-министър на финансите.

 

От 6 юни 2023 година е министър на районното развиване и благоустройството в кабинета " Денков ".

 

 

Иванка Шалапатова - министър на труда и обществената политика;

 

Иванка Шалапатова през 1997 година стартира работа в английската благотворителна организация „ Европейски детски концерн “ като административен помощник, а година по-късно поема управлението на два екипа. През 2000 година след конкурс заема позицията шеф на английската организация, а след отдръпването й, става началник на неправителствената организация, която наследява всички запаси от английските си създатели – Фондация „ За Нашите Деца “.

Шалапатова е някогашен вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на Борда на шефовете на мрежата от над 80 Неправителствени организации, повлияли на основаването на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето Child Rights Connect в Женева.

Била е зам.-министър на труда и обществената политика в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 година

 

От 6 юни 2023 година е министър в кабинета " Денков ".

 

 

Христо Гаджев - министър на отбраната;

 

Христо Гаджев е роден на 28 май 1983 година.

Завършва висше обучение в Университета за национално и международно стопанство със компетентност „ Международни връзки “ и магистърска степен в Софийския университет със компетентност „ Международни бизнес връзки “. Преминава редица образования и специализации в България и чужбина.

Работил е като народен специалист и координатор за България по план CONCEPT към Главна дирекция „ Трудова претовареност, обществени въпроси и равни благоприятни условия “ на Европейската комисия.

В интервала от 2007 до 2009 година работи в областта на връзките с обществеността на ГЕРБ. От август 2009 до февруари 2010 година е парламентарен секретар в Министерството на културата. В интервала от 2010 до 2013 година е парламентарен секретар на Министерството на защитата.

На 5 октомври 2014 година е определен за първи път за народен представител в 43-тото Народно събрание. Христо Гаджев е депутат в XLIII, XLIV, XLV, XLVI, XLVII и XLVIII Народно заседание.

Христо Гаджев е определен за ръководител на Комисията по защита в 48-ото и 49-ото Народно събрание.

Като народен представител Христо Гаджев е вносител в Народно събрание на главните решения, свързани с защитата, както и с военната помощ, оказвана от България на Украйна през 2022 и 2023 година.

Само месец след нахлуването на Русия в Украйна, Гаджев и други народни представители от ГЕРБ внасят план за решение на Народно събрание за даване на военна и техническа помощ на Украйна, което не е прегледано от тогавашното болшинство в Народно събрание.

В 43-тото Народно събрание под управлението на Христо Гаджев Комисията по защита връща за преправяне на МО Програмата за предпочитани капиталови разноски.

Гаджев, дружно с други депутати от Комисията по защита, внася решение, с което се задължава МО да внесе всеобхватна и финансово обоснована стратегия за вложения в защитата до 2032 година.

На 5 юли 2023 г Христо Гаджев е измежду депутатите, внесли решение за ускорение процеса по възобновяване на ведомствените военновременни ресурси на Министерство на защитата. Решението има за цел да усъвършенства отбранителните качества на България и да даде опция на МО да окаже по-пълна военно-техническа помощ на Украйна.

Христо Гаджев е и съвноситиел на решение на в 49-ото Народното събрание за в допълнение даване на военно-техническа поддръжка за Украйна, с което се дават на Украйна бронирана военна техника, въоръжение и аварийни елементи с отпаднала нужда от Министерство на вътрешните работи.

 

 

Атанас Славов - министър на правосъдието;

 

Доц. доктор Атанас Славов е роден през 1979 година, осведоми Министерският съвет на уеб страницата си. Професионалният път на доцент Славов е обвързван с конституционното право и гражданското присъединяване. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет (СУ) „ Св. Климент Охридски “, сочи информация на уеб страницата на Министерския съвет. Защитил е докторат по конституционно право в СУ (2009 г.) и докторат по право в Университета на Глазгоу (2016 г.). От 2005 година преподава публичноправни науки в същия университет като поредно е бил хоноруван учител, основен помощник и доцент (от 2018 година в катедра „ Публична администрация ”).

 

През 2014-2015 година е консултант по конституционни въпроси в екипа на министъра на правораздаването Христо Иванов, където взе участие в подготовката на измененията в Конституцията през 2015 година, в правенето на Актуализираната тактика за правосъдната промяна, както и в подготовката на десетки законопроекти. През 2016 година е консултант по законодателни въпроси на вицепремиера и министър на вътрешните работи.

 

От 2017 година до началото на 2021 година е водещ юридически консултант в екипа на Антикорупционния фонд. Адвокат в Софийска адвокатска гилдия от 2018 година Той е депутат в пет следващи Народното събрание (от 45-ото до 49-ото Народно събрание). От октомври 2022 година до февруари 2023 година е ръководител на парламентарната Комисия по конституционни въпроси, а в 47-ото Народно заседание е зам.-председател на Комисията по конституционни и правни въпроси. Бил е член на Комисията по защита и на Комисията по правата на индивида и вероизповеданията. 

 

От юни 2023 година Атанас Славов бе министър на правораздаването в кабинета на Николай Денков

 

 

Галин Цоков - министър на образованието и науката;

 

Професор доктор Галин Борисов Цоков е магистър по педагогика от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, оповестяват на уеб страницата си от Министерството на образованието и науката (МОН). Преподавател е в Педагогическия факултет на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, като от 2011 година е професор по ръководство на образованието. Директор на Департамента за подготовка и професионално развиване на педагогическите експерти на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски ” (от 2016 г.) и началник катедра „ Педагогика и ръководство на образованието “ (2019 г.). Доктор по педагогика с дисертация на тематика: „ Децентрализация в структурите за ръководство на образованието на локално равнище – обичаи и вероятности “ (1998 г.)

 

Специализирал е в: Университета UNED, Мадрид (2017 г.); Образователно водачество в Банкстрийт лицей по образованието, Ню Йорк (2014 г.); специализация по Образователен мениджмънт CEDEFOP Study Visit 326, Валенсия, Испания (2008 г.); Образователен мениджмънт с профил „ Организационен мениджмънт в образованието “ в Холандия, Амстердамски университет (2002 г.).

 

Член е на Комисията за новаторските учебни заведения към МОН (2016 г.) и на Постоянната комисия по педагогичен науки и обществени действия на Националната организация по оценяване и акредитация (от 2018 г.); ръководител е на Асоциацията на департаментите за подготовка на педагогическите експерти в България (2022 г.); основен редактор на списание „ Педагогика “ (2019 г.).

 

Участвал е като началник, координатор и член допълнително от 10 интернационалните и национални научни и просветителни плана. Автор е на над 110 научни изявления, издадени в България и чужбина.

 

От юни 2023 година Галин Цоков бе министър на образованието и науката в кабинета на Николай Денков.

 

 

Катя Панева - министър на здравеопазването;

 

Катя Максимова Панева е родена на 15 януари 1979 година. Депутат от коалиция Продължаваме промяната-Демократична България.

Hapoдeн пpeдcтaвитeл e oт 29 MИP-Xacĸoвo в 45-тo и 46-тo Hapoднo cъбpaниe, зaм.-пpeдceдaтeл нa Koмиcия пo въпpocитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз и члeн нa Koмиcия пo здpaвeoпaзвaнe (ΠГ “Дeмoĸpaтичнa Бългapия ”).

Oт 2013 година дo нoeмвpи 2021 година e в Haциoнaлнoтo pъĸoвoдcтвo нa ΠΠ “Дeмoĸpaти зa cилнa Бългapия ”.

Tpи мaндaтa e oбщинcĸи cъвeтниĸ в Oбщинcĸи cъвeт-Димитpoвгpaд- oт 2011 година дo 2021 година, ĸoгaтo e избpaнa зa нapoдeн пpeдcтaвитeл. Учacтвa в ĸoмиcиитe „ Иĸoнoмичecĸa пoлитиĸa и бюджeт “, „ Здpaвeoпaзвaнe и coциaлни дeйнocти “ и „ Eвpoпeйcĸи пpoгpaми и oпaзвaнe нa oĸoлнaтa cpeдa и вoдитe “. Cъздaтeл и пpeдceдaтeл нa Oбщинcĸи фoнд „ Ин витpo “ ĸъм Oбщинa Димитpoвгpaд.

Maгиcтъp “Πyбличнa aдминиcтpaция, мeниджмънт и eвpoпeйcĸa aдминиcтpaция ” oт BCУ “Чepнopизeц Xpaбъp “, Фaĸyлтeт “Meждyнapoднa иĸoнoмиĸa и aдминиcтpaция “ (2013 г.).

Бaĸaлaвъp “Cтoпaнcĸo yпpaвлeниe ” oт ΠУ “Πaиcий Xилeндapcĸи “, Фaĸyлтeт “Иĸoнoмичecĸи и coциaлни нayĸи ” (2005 г.) Πpeз 2017 година ce oбyчaвa в Πoлитичecĸa aĸaдeмия “Aтaнac Бypoв ”.

 

 

Кръстьо Кръстев - министър на културата;

 

Кръстьо Кръстев е роден на 25 ноември 1956 година в Пазарджик. Завършва НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “ през 1983г., осведомят от Министерството на културата.

 

Работил е в Куклен театър-Пазарджик, както и в Родопски трагичен спектакъл „ Николай Хайтов “ в Смолян. През 1998 година става негов шеф и основен живописен началник. От 2010 година Кръстю Кръстев е шеф на Драматичен спектакъл – Пловдив. През 2022 година Кръстю Кръстев получава специфичната премия „ Пловдив “ за извънреден принос. 

 

От 6 юни е министър на културата в кабинета " Денков ".

 

 

Ивелина Василева - министър на околната среда и водите;

 

Ивелина Василева за повторно ще поеме Министерството на околната среда и водите. Бившият народен представител от ГЕРБ беше министър в държавното управление на Бойко Борисов в интервала 2014-2017 година.

Василева е експерт по европейски политики и ръководство на планове. 

Тя беше ръководител на непрекъснатата Комисия по околната среда и водите в 44 Народно заседание, както и заместник-министър на околната среда в кабинета „ Борисов 1 “ (2009 – 2013 г.). Била е заместник-кмет по евроинтеграцията и екологията в Община Бургас (2007 – 2009 г.).

Ивелина Василева бе депутат от Бургас в 42-рото, 43-тото, 44-тото и 45-ото Народно заседание.

 

Ивелина Василева е родена на 8 октомври 1969 година в Бургас.

Завършва ГПАЕ „ Гео Милев “ в града през 1988 година Има магистратура по британска лингвистика и магистратура по право на Европейския съюз от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Завършила е следдипломни квалификации и специализации по ръководство на европроекти, разбор и надзор на фирмената активност и европейската административна процедура в УНСС (2007 г.), Стопанска академия „ Д. А. Ценов – Свищов (2006 г.) и БСУ (2009 г.).
Професионална и политическа кариера

От 1997 до 2003 година Ивелина Василева е районен управител за Югоизточна България и акаунт управител за продажба на услуги в интернационална телекомуникационна компания. След това, до 2007 година е шеф на звеното за ръководство на планове във ВиК ЕАД – гр. Бургас.
 

В интервала 2007 – 2009 година е заместник-кмет по евроинтеграцията и екологията в община Бургас в екипа на кмета Димитър Николов. От 2009 до 2013 година Ивелина Василева е заместник-министър в Министерството на околната среда и водите в първия кабинет на Бойко Борисов.

 

 

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните;

 

Кирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите. Завършил е Националната спортна академия с профил „ Свободна битка “ (1978 - 1982 г.) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна битка.

През 1993 година Кирил Вътев и брат му основават компания за производството на месни деликатеси.

 

От 6 юни е министър на земеделието в кабинета " Денков ".

 

 

Росен Желязков - министър на нововъведенията и растежа;

 

Росен Желязков е роден на 5 април 1968 година

Магистър е по право от Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. В интервала 1994-1995 година е поредно юрист, старши юрист, а по-късно секретар и кметски наместник в регион „ Средец “ на Столична община. От 1995 година е юрист по гражданско и комерсиално право, член на Софийска адвокатска гилдия. Бил е заместник-кмет по направление „ Законност и надзор “ на регион „ Лозенец “, Столична община (1998-1999 г.).

От 2003 година до юли 2009 година е секретар на Столична община.

В интервала 2011-2013 година е ръководител на Управителния съвет на Института по обществена администрация и представител на Република България в Европейския институт по обществена администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

От 2009 година до 2013 година е основен секретар на Министерския съвет, а в интервала 2014-2016 година е консултант на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното ръководство.

Ръководи и взе участие в процесите на изработването на редица концептуални и стратегически документи и стратегии в областите на електронното ръководство, локалното самоуправление и локалната администрация, публично-частното партньорство. Представлява българската страна в годишните срещи по самодейността за партньорство за намерено ръководство (2011 година, 2015 г.). Координира българския принос по самодейностите, свързани с европейските политики по осъществяването на Европейската стратегия за Глобален мониторинг на околна среда и сигурност.

Участва в стратегическото обмисляне и създаването на политиките в региона на държавната администрация и електронното ръководство.

От 30 септември 2016 година с Решение на Министерския съвет е избран за ръководител на Държавна организация „ Електронно ръководство “.

С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017г. е избран за ръководител на Комисия за контролиране на известията, като решението влезе в действие на 15 януари 2018 година

Избран от Народното събрание за министър на превоза, осведомителните технологии и известията на 20 септември 2018 година.

 

 

Жечо Станков - министър на енергетиката;

 

Жечо Дончев Станков е български политик и икономист от ГЕРБ. Той е претендент за министър на енергетиката в кабинета " Габриел ".

Работил е като маркетинг шеф, както и съветник по енергийни планове. Той е съосновател и секретар на „ Българска асоциация компресиран природен газ “ /Браншова организация в енергетиката.

Бил е ръководител на Българския енергиен холдинг, както и зам.-министър на Енергетиката във втория кабинет на Бойко Борисов.

Роден е на 4 август 1982 година в град Бургас.

Той приключва компетентност „ Икономика “ в Регенсбургския университет в Германия.

Жечо Станков става член на ГЕРБ през 2006 година През 2009 година е определен за общински секретар на ГЕРБ в Бургас.

На локалните избори през 2011 година е определен за общински консултант на ГЕРБ в община Бургас.

През 2015 година е назначен за зам.-министър на енергетиката във второто държавно управление на Бойко Борисов.

 

 

Богдан Богданов - министър на стопанската система и индустрията;

 

През 2022 година Богдан Богданов е назначен за изпълнителен шеф на Българската организация за вложения (БАИ) със заповед на тогавашния министър на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.

Богдан Богданов е бакалавър по финанси от ВУЗФ. Учил е в Университета Уест Честър в Съединени американски щати. Магистър по европейски бизнес и финанси от УНСС и Университета Нотингам Трент във Англия. Специалист по бизнес развиване с над 10-годишен опит. Работил е за български и задгранични компании с фокус в производства с развойна активност и висока добавена стойност.

От 6 юни е министър в кабинета " Денков ".

 

 

Георги Гвоздейков - министър на превоза и съобщенията;

 

Георги Гвоздейков е авиационен инженер, приключил магистърска стратегия по „ Авиационна техника и технологии “, „ Проектиране на летателни апарати “ във ВВВУ „ Георги Бенковски “ Долна Митрополия.

Присъединява се към тима на партия „ Продължаваме Промяната “ с идея за въвеждане на новаторски политики в региона на въздухоплаването и обмисляне на тактики за консолидиране на устойчиви, безвредни и екологични транспортни решения, съответстващи на потребностите на обществото и бизнеса.

Георги Гвоздейков взе участие интензивно в основаването на първата система за незабавна здравна помощ по въздух в България. Заместник-председател е на Комисията по превоз в 47-ото Народно Събрание.

 

От 6 юни е министър в кабинета " Денков ".

 

 

Валентин Мундров - министър на електронното управление;

 

Валентин Мундров е бил заместник-министър на електронното ръководство в кабинета " Денков ". Мундров е експерт в областта на осведомителните технологии с повече от 20 години изчерпателен механически опит в създаването, внедряването и поддръжката на комплицирани осведомителни системи. Притежава експертиза в стратегическото обмисляне, построяването и ръководството на екипи, планове и стратегии.

До този миг Мундров е бил ИТ съветник в Националната здравноосигурителна каса. В интервала сред 2013 година и 2022 година е работил като шеф в дирекция „ Софтуерна интеграция “ в „ Информационно обслужване “ АД. Бил е специалист в Агенция „ Митници “, както и в Министерството на здравеопазването. Има трудов опит и в частния бранш. 

Валентин Мундров е магистър със компетентност „ Индустриално инженерство “ в Техническия университет – София, приключил е и „ Електронен бизнес и електронно ръководство “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Той има и голям брой документи в региона на осведомителните технологии.

 

 

Зарица Динкова - министър на туризма;

 

Зарица Динкова е магистър по дипломация и интернационалните връзки, Университет Комплутенсе и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид. Още: ПП-ДБ и ГЕРБ показаха кабинета, имат болшинство за конституционна промяна (ВИДЕО) Била е заместник-министър на външните работи на България в двете служебни държавни управления през 2021 година Има опит като управител на огромни интернационалните планове.

От 6 юни е министър на туризма в кабинета " Денков ".

 

 

Димитър Илиев - министър на младежта и спорта;

 

Доц. Димитър Илиев е осемкратен рали първенец на България и е единственият българин, печелил три пъти най-престижното автомобилно съревнование в страната – Рали България. Започва своята кариера през 1994 година През 2013 година афишира, че се отхвърля от спорта и се отдава напълно на преподавателска активност. Доц. доктор Димитър Илиев е учител в катедра „ Технически и ледени спортове “ в НСА “Васил Левски ”, бранш „ Автомобилен и мотоциклетен спорт “.

 

Експерт е в пътната сигурност. През годините това се трансформира в негова идея. Димитър е и създател на първата академия по безвредно шофиране, като годишно предава своя опит на над 2000 индивида. Обича природата и постоянно спортува в планината. Владее британски, немски и италиански език.

 

От 6 юни е министър на спорта в кабинета " Денков ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР