След като германският канцлер Шолц обяви, че няма да посети

...
След като германският канцлер Шолц обяви, че няма да посети
Коментари Харесай

Украинският посланик в Берлин нарече Шолц нацупен лебервурст

След като немският канцлер Шолц разгласи, че няма да посети Украйна, защото Киев не одобри немския президент Франк-Валтер Щайнмайер поради хипотетичните му близки връзки с Русия, украинският дипломат отвърна с изострен и излизащ от нормите на дипломацията отговор, цитира думите му европейският портал " Еурактив ".

" Не звучи доста държавнически да се държиш като намусен лебервурст ", сподели украинският дипломат Андрий Мелник пред ДПА във вторник по адрес на Шолц. " Става дума за най-бруталната унищожителна война след нацистката инвазия в Украйна, това не е детска градина ", добави той.

През последните месеци украинският дипломат в Берлин се трансформира в спорна фигура, защото доста политически наблюдаващи и немски политици настояват, че той се меси във вътрешните работи на Германия с рецензиите си към държавното управление.

В средата на април Щайнмайер планираше да посети Киев дружно с сътрудниците си от балтийските страни и Полша, с цел да покаже солидарността си с раздраната от война страна. Украйна обаче отхвърли да посрещне немския президент, акцентирайки околните му връзки с Кремъл като причина за отхвърлянето на поканата.

Според Шолц този ход пречи на визитата му в Украйна.

" Не можете да извършите това. Не може страна, която дава толкоз доста военна помощ, толкоз доста финансова помощ, (страна) която е нужна, когато става въпрос за гаранции за сигурност, които са значими за Украйна в бъдеще, и Вие да казвате на президента, че " не може да пристигна ", сподели Шолц пред ZDF.

Лидерът на немската съпротива Фридрих Мерц от Християндемократическия съюз (ХДС) разгласи през вчерашния ден, че ще пътува до столицата на Украйна. Докато ръководещата Социладемократиеска партия (СДП) подлага на критика този ход като PR трик, Мерц оправда визитата си с неувереното отношение на Шолц.

" Според мен няма причина да чакаме някъде в този момент член на федералното държавно управление да възнамерява пътешестване ", сподели той.

По-късно същата вечер немският външен министър Аналена Бербок, която към този момент посети Украйна преди началото на войната, също разгласи проекти да отиде още веднъж в Киев.

През април трима високопоставени депутати от Зелените, демократичната Свободна демократическа партия СвДП и социалдемократите, ръководители на комисии в Бундестага, пътуваха до Украйна, с цел да видят обстановката.

След завръщането си те приканиха държавното управление да упорства за петролни наказания и да достави тежко въоръжение на Украйна, което по това време към момента се смяташе за табу. Шолц реагира яростно, наричайки тримата депутати " момчета и девойки ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР