След като Газпром обяви спиране на доставките на газ у

...
След като Газпром обяви спиране на доставките на газ у
Коментари Харесай

Кириакос Мицотакис заяви, че Гърция ще помогне на България с доставки на газ

След като " Газпром " разгласи прекъсване на доставките на газ у нас, министър председателите на България и Гърция Кирил Петков и Кириакос Мицотакис са провели диалог, в който гръцкият министър председател е уверил, че страната му ще поддържа България.

" Тук приказваме за енергийна война. Вчера министър председателят Мицотакис сподели, че Гърция е подсигурена, тъй като идното заплащане за " Газпром " е в края на месец май. Премиерът съобщи още, че Гърция ще помогне на България ", съобщи кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.

В същото време Гърция чака поддръжка и от Европейската комисия. Според Катя Пеева Атина може да помогне на София посредством няколко разновидността:

" От една страна може да обърне потока на синьо гориво от газопровода " Турски поток " - нещо, което преди е правено. Същевременно гръцкото министерство на енергетиката сподели, че България към този момент е резервирала количества полутечен газ, които да се транспортират през терминала " Ревитуза ", намиращ се наоколо до Атина. Това, което оповестяват тук е, че двамата министър председатели са се договорили да се ускори работата по построяването на връзката Комотини - Стара Загора, откъдето България може да получи азерски газ. Друга опция е терминалът при Александруполис - там България има 20% от акциите, само че се чака терминалът да проработи чак идната година ", сподели Катя Пеева.

" Гърция също е измежду неприятелските за Русия страни и няма различен избор, с изключение на да заплати за газа в рубли ", посочи журналистката. Южната ни съседка е подвластна на към 40% от съветския газ и не може да си разреши да го спре изцяло.

" Споразумението сред двамата министър председатели демонстрира, че те са се заели с някакви периоди. Първоначално съглашението за Комотини да влезе в употреба от 2024 г, сега се пробват това да стане в края на 2022 година Въпросът е, че не може да се получи решение през днешния ден, на следващия ден или до месец ", изясни Пеева

Според гръцките анализатори даже при обезпечаване на нужните количества газ, цената ще се вдигне с най-малко 20%. Някои предвиждат, че цената ще бъде и по-висока.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР