След като Ердоган спечели трети президентски мандатЛидерът от ЕНП предлага

...
След като Ердоган спечели трети президентски мандатЛидерът от ЕНП предлага
Коментари Харесай

Вебер: Турция да се откаже от членство в ЕС

След като Ердоган завоюва трети президентски мандат
Лидерът от ЕНП предлага ново начало в връзките с Анкара

Кълъчдароглу дефинира изборите като “най-нечестните ” от години

Турция би трябвало да се откаже от участие в Европейски Съюз, настъпил е моментът за “общо ново начало ” - такава концепция изложи Манфред Вебер, водач на парламентарната група на Европейската национална партия (ЕНП) в Европарламента в изявление за издания на немската медийна група “Функе ”.

То бе оповестено през днешния ден, часове след успеха на Реджеп Ердоган на президентския балотаж в Турция, на който той се пребори за трети 5-годишен мандат.

Последните няколко години демонстрираха, че тясното партньорство е значимо, само че никой не желае Турция да стане пълновръстен член на Европейски Съюз - нито Турция, нито Европейски Съюз ”, счита Вебер. И добавя: “Трябва да прекратим този развой (по присъединяване), тъй като той повече пречи на по-добрите връзки, в сравнение с ги поддържа ”.

Вебер разяснява, че упованията след успеха на Ердоган са ясни. “Особено за постигането на мир сред Украйна и Русия, а също за миграционната политика, икономическата рационализация и кипърския въпрос, ни е нужно съдействие. Сега Ердоган би трябвало неотложно да се съгласи с участието на Швеция в НАТО ”, добави водачът от ЕНП.

Реформите, осъществени при започване на към този момент 20-годишното ръководство на Ердоган, доведоха до започване през 2005 година на договаряния участие на Турция в Европейски Съюз. Но те от 2018 година на процедура са замразени поради отстъплението на Анкара във връзка с демокрацията, правовата страна и съществени права.

“Не единствено аз съм победител. Турция също е победител ”, съобщи Ердоган пред хиляди свои последователи, събрали се край президентския замък в Анкара след оповестяването му за победител. По данни на локалната ЦИК Ердоган е получил поддръжка от 52,14% от гласоподавателите, а претендентът на обединената съпротива Кемал Кълъчдароглу - 47,86%.

Пред събралото се голям брой Ердоган се подигра на съперника си с думите “Чао, довиждане, Кемал ”. Същевременно той прикани да се загърбят разногласията и споровете от акцията и за обединяване към националните цели. Като първостепенна задача той уточни преодоляването на инфлацията, достигнала 44% на годишна база.

Кълъчдароглу от своя страна назова миналите избори “най-нечестните през последните години ”, като разясни, че партията на президента е мобилизирала всички запаси на страната против претендента на опозицията. Кълъчдароглу прикани 25-те си милиона гласоподаватели да останат гордо изправени на крайници. “Ние сме тук, походът ни продължава. Ще продължим да бъдем авангард на битката за народна власт ”, разгласи още опозиционният водач. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР