След като две години Конституционният съд работеше с двама съдии

...
След като две години Конституционният съд работеше с двама съдии
Коментари Харесай

Три номинации за 2 места в Конституционния съд - кой кого подкрепя?

След като две години Конституционният съд работеше с двама съдии по-малко, Народното събрание ще попълни квотата си. Кандидатите са трима - Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Борислав Белазелков от ПП-ДБ и Цвета Рангелова от " Възраждане. "

Атанасова и Белазелков разполагат с гласовете на по този начин нареченото конституционно болшинство - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Тяхното включване в състава на съда е в основен миг. Там следва разглеждането на последната конституционна промяна, която се оспорва от президента, " Възраждане " и " ИТН ".

Заради номинацията на Атанасова председателството на парламентарната група се поема от Бойко Борисов.

Впоследствие стана ясно, че Движение за права и свободи ще застанат зад номинациите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. За да бъдат определени като конституционии съдии, двамата претенденти би трябвало да получат 121 гласа в пленарна зала, а трите партии, които застават зад Атанасова и Белазелков събират 168.

Лидерът на ГЕРБ разгласи номинацията на Десислава Атанасова с думите, че e уверен, че тя ще се оправи добре. Борисов разяснява и упреците за назначението на политически лица в Конституционния съд.

" В Конституционния съд думата арбитър е малко условна, там присъда не се издава. Трябва огромен политически, огромен юридически, огромен юридически опит и мисля, че в групата, когато преглеждахме, имахме доста почтени кандидатури. Считаме, че и това не е първото изключение да кажете, че има доста политически лица, които са били в Конституционен съд. Тя ще се оправи доста добре.

- Лишавате се обаче от нея като ръководител на ПГ, кой ще е новият ръководител на групата?

Бойко Борисов: Ами, тъй като се лиших от нея, взех решение аз да съм ръководител на парламентарната група и групата го одобри с огромна наслада.

Номинациите на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков са импортирани с подписите на трите парламентарни групи ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

" Ще подкрепим и двете кандидатури, за които са се разбрали сътрудниците ", сподели Делян Пеевски - ръководител на ПГ на Движение за права и свободи.

Десислава Атанасова изясни причините си да одобри тази номинация.

" Правото е първата ми огромна фантазия. По стичане на събитията се занимавам с политика дълго време и това, което мога да кажа е - да, магистратски опит ми липсва, само че съм пък уверена, че имам парламентарен подобен. Ако бъда определена и моята кандитатура получи поддръжка в пленарната зала, евентуално другата седмица според процедурните правила. Аз ще стремя да вардя правото даже от закона ".

В ранния следобяд и партия " Възраждане " разгласи, че издига претендент за конституционния съд и това е юристът Цвета Рангелова, народен представител от групата им.

Двамата определени след седмица обаче няма да изкарат цялостния 9-годишен мандат, тъй като към този момент са пропуснали съвсем две години, в които квотата на Народното събрание не е била запълнена.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР