След като Доналд Тръмп придаде ново значение на социалните мрежи

...
След като Доналд Тръмп придаде ново значение на социалните мрежи
Коментари Харесай

Доналд Тръмп пусна своя социална мрежа

След като Доналд Тръмп придаде ново значение на обществените мрежи в политическия живот, употребявайки ги като главно средство за предаване на своите послания, в този момент някогашният амеркански президент основава своя обществена медия.

В края на февруари платформата, наречена „ Трут соушъл “ (Truth Social) – име, съчетаващо думите „ истина “ и „ обществен “ на британски, беше пусната в магазина за мобилни приложения на компанията „ Епъл “ в Съединени американски щати.

Новата обществена медия е под формата на приложение и съгласно коментатори наподобява на „ Туитър “ – мрежата, в която Тръмп главно се изявяваше, преди предходната година да му бъде спрян достъпа до нея, както и до други платформи като „ Facebook и „ Ютюб “, след нападението против Капитолия на 6 януари 2021 година

„ Трут соушъл “ незабавно се изкачи отпред в листата на най-сваляните безвъзмездни приложения в онлайн магазина за приложения на „ Епъл “ в Съединени американски щати. Но стартирането му беше съпроводено с механически проблеми. Много консуматори споделиха, че не са могли да получат достъп до приложението, с цел да го смъкват, отбелязва Ройтерс. На екраните им се появявало известие: " Заради големия интерес и търсене вие сте сложени в лист на чакащи. “

Други консуматори, поръчали си авансово приложението, не са съумели да завършат регистацията си и са получили известия за неточност в последния стадий. Но доближени на Тръмп, които са имали достъп до тестовата версия на приложението преди формалното му стартиране, не са имали сходни проблеми.

Ръководителят на плана Девин Нунес сподели, че се чака „ Трут соушъл “ да стартира изцяло да действа в края на март. В средата на февруари Доналд Тръмп младши показа в „ Туитър “ скрийншот на първата „ истина “, оповестена от татко му в новата обществена мрежа, а известието гласеше: „ Подгответе се. Вашият обичан президент ще ви види скоро. “. В „ Трут соушъл “ известията се назовават „ истини “, по този начин както в „ Туитър “ се назовават „ туитове “.

С стартирането на новата обществена мрежа Тръмп се пробва да оспори превъзходството на платформи като „ Туитър “ и „ Facebook “, отправяйки предизвикателство към „ тиранията “, както споделя той, на огромните софтуерни компании, отбелязва „ Уолстрийт джърнъл “. Бившият президент показва „ Трут соушъл “ като опция на водещите обществени мрежи.

„ Трут соушъл “ е основана от компанията „ Тръмп мидия енд текнолъджи груп “, учредена малко откакто Тръмп напусна Белия дом през 2021 година Той мощно разчиташе на „ Туитър “ и „ Facebook “ като средства за връзка по време на своето президентство, предпочитайки ги пред по-традиционните медии. Но със прекъсването на достъпа му до тях след нападението против Капитолия Тръмп на процедура загуби опцията си за директна връзка със своите 35 милиона почитатели във „ Facebook “ и 88 милиона в „ Туитър “.

На своята интернет страница „ Трут соушъл “ се разказва като обществена медия, която „ предизвиква открит, свободен и почтен световен разговор без дискриминация срещу политическа идеология “. Тръмп желае новата платформа да пази „ свободното слово “ и да заобикаля „ цензурата “ на мрежи като „ Туитър “ и „ Facebook “. Сред консервативните среди е необятно публикувано визията, че обществените медии на фирмите от Силициевата котловина лимитират свободното слово, като отстраняват изявления и блокират консуматори, показва Би Би Си.

„ Ние не можем да използваме никоя от огромните софтуерни компании “, сподели Нунес в изявление за консервативната медия „ Нюзмакс “. „ Затова би трябвало да изградим нещата от нулата “, съобщи той.

Нунес дава обещание, че „ Трут соушъл “ ще бъде „ свободна от цензура “. Но всяка обществена медия в онлайн магазините за мобилни приложения – било на „ Епъл “ или на „ Google “, би трябвало да отстранява наличие, което нарушава разпоредбите. А една платформа, в която няма никаква цензура, би била бързо изключена.

Никоя от другите различни платформи, представящи се като свободни от цензура – да вземем за пример „ Гетър “, „ Парлър “, „ Габ “, „ Ръмбъл “, не са съумели да привлекат публика, сравнима с тази на огромните обществени мрежи. Изследователи означават, че на компании като „ Туитър “ са им били нужни години, до момента в който изградят своите платформи и наберат аудитория.

Миналата година „ Епъл “ и „ Google “ изключиха „ Парлър “ от своите магазини с аргумента, че тази обществена мрежа не е премахнала изявления, които съгласно тях са заплашвали с принуждение и са съдържали противозаконна активност. Впоследствие й беше разрешено да се върне, само че едвам откакто одобри изискванията на двете компании.

„ Гетър “, която също пази „ свободното слово “ и наподобява на „ Туитър “, беше учредена през 2021 година от някогашния консултант и представител на Тръмп Джейсън Милър.

„ Трут соушъл “ също по този начин ще би трябвало да бъде задоволително устойчива, с цел да противостои на хакерски офанзиви. Според Нунес „ има толкоз доста хора, които не желаят да бъдем сполучливи... даже непознати държавни управления и други неприятни играчи “.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР