Арменската полиция обяви, че е арестувала 151 демонстранти, които тази

...
Арменската полиция обяви, че е арестувала 151 демонстранти, които тази
Коментари Харесай

Масови арести в Ереван на протест срещу прехвърлянето на територии на Азербайджан

Арменската полиция разгласи, че е арестувала 151 стачкуващи, които тази заран са се пробвали да блокират улици в столицата Ереван, с цел да стачкуват против решението на държавното управление да отстъпи територии на прилежащ Азербайджан в границите на договарянията за подписване на кротичък контракт, съобщи Франс прес.

Полицията заяви, че стачкуващите са били задържани за " оказване на опозиция при арест ". Според същия източник сега няма блокирани улици в Ереван.

Арменските управляващи, стремящи се към спокойно съглашение, което най-сетне да постави завършек на десетилетните териториални разногласия и въоръжени спорове с Баку, утвърдиха връщането на гранични села, завзети от тяхната войска през 90-те години на предишния век.

Това решение, възприето от някои като ненужна отстъпка, обаче докара до поход от засегнатата Тавушка област, който приключи с проява на десетки хиляди хора на 9 май. През уикенда в Ереван се организираха и други манифестации.

Преди това арменското държавно управление се сблъска със седмици на демонстрации, някои от които блокираха основната пътна артерия на страната от север на юг, свързваща Армения с Грузия.

Ръководител на придвижването " Тавуш в името на родината " е архиепископът на региона Баграт Галстанян, който приканва за оставка на премиера Никол Пашинян.

Армения и Азербайджан са водили две войни за надзор над азербайджанския район Нагорни Карабах.

Първата – през 90-те години на предишния век, извоювана от Армения, а втората – през 2020 година, извоювана от Азербайджан.

След това през септември 2023 година Баку организира мълниеносна атака, която принуди арменските сепаратисти от Нагорни Карабах да капитулират за няколко дни и Азербайджан пое контрола над целия анклав, напомня Агенция Франс Прес.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР