След като беше изтровена през пролетта на 2017, колонията от

...
След като беше изтровена през пролетта на 2017, колонията от
Коментари Харесай

Колонията лешояди, която беше отровена в Кресна, вече се възстановява

След като беше изтровена напролет на 2017, колонията от белоглави лешояди в Кресненския пролом стартира постепенно да се възвръща, оповестяват от фонда си дива флора и фауна..

Над 30 птици бяха убити от трудно и дълготрайно тровене край село Церово, където в мъртвец от крава беше заложена отрова за вълци. Десетки други животни - диви прасета, лисици, язовци и гарвани, станаха жертва.

За година, в която бях положени големи старания от природозащитници, колонията в пролома стартира нов напредък, осведомят от фонда, който поставя грижи за възобновяване на редкия и изчезващ тип птици.

 Колонията лешояди, която беше отровена в Кресна, към този момент се възвръща
© ФОнд за дива флора и фауна

През пролетта на 2018 година в региона се следят към 25 непрекъснато пребиваващи лешояда, а скоро беше излюпено и първото малко за годината. То наподобява чудесно и се храни постоянно от своите родители в гнездото.

 Колонията лешояди, която беше отровена в Кресна, към този момент се възвръща
© ФОнд за дива флора и фауна

Грижите за птиците са подкрепени от стратегия " Лайф+ " на Европейския съюз и плана " Нов живот за черния лешояд ". Фонд за дивата флора и фауна и " Зелени Балкани " работят по попречване на сходен сюжет в бъдеще посредством подкрепяне на целеви държавни и общински институции и стартирането на повече " лешояди шпиони " с трансмитери, които да алармират бързо за проблеми и закани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР