След изявлението на министър Демерджиев, че всъщност семейството на не

...
След изявлението на министър Демерджиев, че всъщност семейството на не
Коментари Харесай

Мафията в нашия регион не е нещо извън властта. Тя е срастване с властта


След изказването на министър Демерджиев, че в действителност фамилията на не е било с него, вредите по колата са незначителни и израелският специалист е влезнал в България същия ден, доста скоро преди гърмежа, трима депутати от ПП/ДБ изведоха заключението, че „ покушението “ е инсценирано и желаеха оставката на ръководителя на Националната следствена работа и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов, тъй като не може да претендира, че е неутрален.

Всъщност с помощта на него и на този израелски специалист, който никой не го знае кой е, се популяризира внушението за кратера и така нататък И тези внушения добиха легитимност. На всичкото от горната страна, от самото начало те говореха за конвой, а се оказа, че е една-единствена кола “, разяснява Веселин Стойнев – медиен анализатор в „ Дойче Веле “.
Кой има изгода от подобен разказ?
Това е въпросът, на който би трябвало да се отговори. Единият вид е да е инсцениран от „ пострадалите “ и които го проверяват, както сподели депутатът Атанас Атанасов от коалиция Демократична България, т.е., че това е единствено инсценировка. Депутатът Ивайло Мирчев добави и още една теза – каква е връзката с български охранителни компании, в това число в застрахователния бранш. Т.е. тази инсценировка е в полза на трета страна, която да нагнети публично напрежение.

Едно от най-очевидните изводи, които можем да създадем, е, че самият основен прокурор Гешев е заинтригуван от това да се сложи в ролята на жертва, тъй като следва гласуването на закона по Плана за възобновяване и резистентност с механизма за следствие на основния прокурор. И той евентуално се притеснява, че такова болшинство към този момент е събрано и решението е взето, в това число и от партиите, които по някакъв метод се свързваха до момента с него. Явно и те са подготвени да му „ бият шута “.

Явно той, в ролята си на жертва, си надява някаква защитна ризница.

Другата доктрина е възможното му влизане в политиката с тази нова героична поза, която е добър трамплин за политическа кариера, в случай че бъде в действителност освободен от служба.

Заигравката е в това, че на всички места по света едно такова събитие е нещо извънредно неприятно – да бъде атакувана колата на основен прокурор. Но за България би трябвало да се знае подтекстът на страната и тогава се оказва, че положителните и неприятните неведнъж са с разменени места. Това е много опростено, нещата са доста по-сложни и нюансирани. “
Коя е мафията в България?
Ако някаква мафия искаше да убие основния прокурор, тя щеше да го е свършила към този момент. Ако е желала да го сплаши, може би е съумяла, в случай че въобще е тя – мафията.

Да не забравяме, че мафията в нашия район не е нещо отвън властта. Тя е слепване с властта. Т.е. тази мафия не е „ неприятните “, а пък положителните са в страната. Напротив – страната е проядена от неприятните, които са се настанили в нея. Затова имаме такова голямо съмнение и сме толкоз цинична обстановка – да не можем да изразим в първите часове човешко състрадание към индивида Иван Гешев и случилото му се, просто тъй като ние не имаме вяра на нашите институции. Не имаме вяра на прокуратурата, не имаме вяра на медиите, които транслират всевъзможни внушения безрезервно. Не имаме вяра, че ще има и разследване, което да потвърди истината.

Единствено имаме вяра в некадърността на тези институции, която се удостовери и в този случай. Че даже и един случай като този не могат да подреден като хората, той се разпада и разплита още от самото му начало.

Не считам, че тук има някаква мафия, която желае да убие основния прокурор. Но може да има други ползи в средите на неприятните, които желаят да се възползват от създалата се обстановка, включително и да употребяват името на Гешев за някакви свои цели. Това е по-сложна игра, в която основният прокурор от независима значима фигура на шахматната дъска, да кажем – кралица, се трансформира в пешка, която служи в играта на някой различен.

Вече не може да става дума за никаква страна и никакво доверие в нищо у нас, изключително в институциите, а още повече в прокуратурата. Която неслучайно не може да бъде изменена и има подобен огромен отпор при опитите да бъде изменена.

Кои са тези мафиоти, на които Гешев толкоз е навредил, че те желаят да му отмъстят? Не сме чули нито едно такова знаково дело. Не сме чули и за нито един упрекнат и наказан някогашен властник, на практика основният прокурор няма врагове.

Защо не завърши историята с пачките и кюлчетата на Борисов, да вземем за пример? Все споделя, че ще завърши това дело, само че то по този начин и не завършва. Т.е. силата на прокуратурата е в това да държи едни документи и каузи „ на трупчета “, с тях да оказва политически напън и надлежно да се пази. В случая заканите на Гешев към Бойко Борисов бяха – внимавай по какъв начин ГЕРБ ще гласоподава за Закона за следствие на основния прокурор, тъй като делото за кюлчетата в нощното ти шкафче мога да го задвижвам всеки миг.

В последна сметка имаме една безусловно саморазголена в некадърността си прокуратура.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР