След изненадващото прекъсване на преговорите между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа

...
След изненадващото прекъсване на преговорите между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа
Коментари Харесай

Президентът на Германия пое инициативата, започва консултации с водещите политически сили

След изненадващото спиране на договарянията сред Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „ Зелени " за сформиране на новото съдружно държавно управление на Германия, президентът Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце самодейността за извеждане на страната от политическата рецесия. Най-напред за диалог в двореца „ Белвю " ще бъде поканен младият водач на свободните демократи - Кристиан Линднер, който първи напусна масата за договаряния в Берлин, предава телевизионният канал ZDF, представен от „ Фокус ".

Срещата сред двамата ще се организира в 16 часа (местно време) и в рамките Щайнмайер ще ревизира дали са останали някакви очаквания за съставянето на така наречен „ ямайска " коалиция. Съгласно информация, публикувана в медиите, във вторник немският президент ще одобри за диалози и „ зелените " водачи Зимоне Петер и Джем Йоздемир.

Подновяването на огромната коалиция сред християндемократите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц не е евентуално, имайки поради безапелационния отвод на партийния водач. Нещо повече - Шулц насочи остра рецензия към Меркел за желанието й да не подава оставка след неуспеха на съдружните договаряния.

Канцлерът от своя страна към момента счита, че е вероятен поврат в позицията на социалдемократите, които още в изборната нощ оповестиха, че остават в съпротива. Самата Меркел разгласи, че няма желание да се отхвърля и да подава оставка от партията си.

Междувременно допитвания до гласоподавателите сочат, че след неуспеха на договарянията близо половината германци са за нови избори, всеки четвърти счита, че би трябвало да се продължи огромната коалиция, а последователите на държавно управление на малцинството са малко по-малко от 20%.

След срутва на съдружните президентът на Федерална Република Германия Франк-Валтер Щайнмайер прикани всички партии в Бундестага да поемат отговорност и да проявят воля за единение.

„ Съставянето на държавно управление постоянно е развой, изпълнен с компликации. Задачата остава ", акцентира немският президент в границите на конференция, свикана в понеделник след срещата му с канцлера Ангела Меркел.

Щайнмайер напомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, партиите носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може просто по този начин да бъде върната назад в ръцете на гласоподавателите.

„ Това е моментът, в който всички участници би трябвало да спрат и да премислят още веднъж отношението си ", предизвести Щайнмайер, като в същото време акцентира, че всички партии би трябвало да са отдадени на идеята „ да служат на нашата страна ".

В тази връзка той се обърна към партиите с апел да създадат допустимо съставянето на новото немско държавно управление.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР