След години закъснения на проекта за 8 млрд. евро -

...
Коментари Харесай

Гърция най-накрая започва проекта за Атинската ривиера

След години закъснения на плана за 8 милиарда евро - толкоз значим за гръцката стопанска система, че стана част от полемиките с кредитори от еврозоната, Атина дава позволение за началото на осъществяването му. Три пъти по-голям от Монако, най-големият европейски план за градско развиване е най-значимата частна инвестиция в Гърция от десетилетие, оповестява Financial Times. В петък Lamda Development трябваше да заплати първата вноска от 300 млн. евро от 99-годишния си контракт за лизинг, с цел да стартира трансформацията на остарялото летище на Атина в голям комплекс. Проектът се счита за един от извънредно значимите за възобновяване на Гърция от пандемията и рецесията.
От какво зависи триумфът
Успехът на плана, който частично зависи от това, туристите още веднъж да пътуват както преди пандемията, е сериозен за възобновяване на гръцката стопанска система от пандемията. Ще бъде и тест за консервативния министър председател Кириакос Мицотакис, който даде обещание да форсира плана като част от предизборната си акция през 2019 година

" Значението му е голямо ", споделя икономистът Димитрис Кацикас от гръцкия мозъчен концерн Eliamep. " След дълъг интервал на политически и бюрократични спънки стартирането му изпраща сигнал тъкмо преди приемането на финансирането от възстановителния проект на Европейски Съюз, че Гърция е на път да стане подобаваща за вложения стопанска система. "

Проектът, който ще генерира до 75 хиляди работни места, планува бившето летище Хellinikon на Атина да стане крайбрежни вили, молове от висок клас, яхтено пристанище, петзвездни хотели, казино, офис пространства и най-големият публичен парк в Европа.

" Това е по едно и също време голямо предизвикателство и благословия ", сподели Одисеас Атанасиу, изпълнителен шеф на Lamda. " Това е най-хубавата опция да сложим Гърция на картата, по верния метод ", цитира го FT.

Изоставен като летище през 2001 година, теренът от 6 млн. кв.м служи за малко като част от спортните уреди за Олимпийските игри през 2004 година, а в последно време и като бежански лагер. В по-голямата част обаче пустеещата благосъстоятелност припомня за икономическите компликации на Гърция, изключително след финансова рецесия от началото на второто десетилетие на века.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР