След година отсъствие международният фестивал Варна Лит се завръща. Четвъртото

...
След година отсъствие международният фестивал Варна Лит се завръща. Четвъртото
Коментари Харесай

Варна Лит се завръща!

 След година неявяване интернационалният фестивал " Варна Лит " се завръща. Четвъртото издание на платформата, която сплотява български и международни писатели, журналисти, художници, актьори, артисти и учители, ще се организира в интервала 1-5 юни във Варна с редица срещи навън с посетители от всевъзможни възрасти.

Във времена на тествания " Варна Лит " желае да подсети, че героите са на всички места към нас и точно техните каузи от време на време въодушевяват най-красивите литературни истории. Затова и тематиката на четвъртото издание на изданието ще бъде " Герои в този момент ", а негови посетители ще бъдат някои от личностите, съумели с положителния си образец да вдъхнат убеденост, че и в най-мрачните моменти литературата и културата могат да бъдат избавление.

Затова и на 1 юни фестивалът ще бъде открит с връчване на премия " Позиция " на писателя по сърце и доктор по предопределение Людмил Станев, а по-късно три от най-талантливите женски пера в родната литература – Здравка Евтимова, Виктория Бешлийска и Мария Касимова-Моасе ще се опитат да поберат световете на книгите си в полемиката " Език/Свят/Език ". Водещ на събитието ще бъде изтъкнатият публицист Георги Тошев.

На 2 юни  Захари Карабашлиев и Георги Господинов ще проведат диалог на тематика " Минало/Бъдеще/Минало " с модератор журналиста Георги Милков, а малко преди този момент ще се състои връчването на ученическия конкурс " Герои в този момент ".

Третият и четвъртият ден на фестивала ще подчертават върху създателите на детска литература – с креативен работилници, срещата диалог " Деца/Възрастни/Деца “ с създателите Вера Асенова, Катя Антонова, Нуша Роянова и караоке с " Маргаритка " – планът на Виктория Терзийска, позната като Вики от " Мастило " и Яна Липованска.

Но с изключение на литературната сцена героите на " Варна Лит " 2021 ще завладеят и музикалната, както и огромния и дребния екран.

Специалните събития ще бъдат представянето на автобиографичната книга на Стефан Вълдобрев " Книга за песните “ с акустичен концерт, а журналистът и публицист Георги Тошев ще опише артиста с историите на Цветана Манева, Татяна Лолова и Георги Парцалев.

Фестивалът ще приключи с прожекция на екранизацията на международния бестселър " Човек на име Уве ". Защото героите от време на време се крият там, където минимум чакаме!

" Варна Лит " 2021 се организира с поддръжката на Общински фонд " Култура " на Община Варна.

" Варна Лит "  е интернационален книжовен фестивал с акцент върху детско-юношеската аудитория и детското четене. Благодарение на него през последните години актуалната литература " влезе " в класните стаи на над 60 учебни заведения и извънкласни школи не като наложителен предмет за проучване, а със своите най-различни лица —  тези на най-хубави и известни създатели на модерна литература за деца, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити-артисти, блогъри; както дебютанти, по този начин и наложени писатели " за възрастни ", пробвали перото си и за най-млади читатели. А част от съпътстващата стратегия за възрастни срещна посетителите на фестивала с родни и международни публични персони, изменящи всеки ден посредством делата си  средата, в която живеем. " Варна Лит " се трансформира в неотменима част от културната стратегия на град Варна, разви се като годишно и предстоящо събитие, привличащо най-големите имена в литературата и изкуствата, трансформирайки всеки един от тях в другар на града и културен " дипломат ".

През 2019 година като част от изданието беше връчена и  Европейска литературна премия " Димитър Димов “, носител на която стана френският публицист Жером Ферари.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР