След Франция Чехия поема председателството на Съвета на ЕСНа 16

...
След Франция Чехия поема председателството на Съвета на ЕСНа 16
Коментари Харесай

Как Макрон спъна РС Македония и Албания преди 3 години

След Франция Чехия поема председателството на Съвета на Европейски Съюз
На 16 октомври 2019 година на Съвета по общи въпроси в Люксембург Франция изненадващо се разгласи срещу ново разширение на Европейски Съюз и настоя Брюксел да промени методологията си за договаряния със страните кандидатки, преди да започват диалози със Северна Македония и Албания, макар упованията двете страни да получат зелена светлина за начало на договарянията за присъединение. Париж изиска от Европейска комисия нова методология за предприсъединителни договаряния и те да не бъдат толкоз технократски, а по-политически и да има опция затворена към този момент преговорна глава да се отвори още веднъж.

Президентът Макрон обаче отстъпи за участието на Северна Македония и Албания в Европейски Съюз. По време на конференцията по сигурността в Мюнхен година по-късно той уточни, че ще разреши на двете страни да стартират договаряния за присъединение, в случай че отчетът за тях е позитивен.

През януари т. година, когато Франция пое председателството на Съвета на Европейски Съюз, скопският вестник “Нова Македония” писа, че “от сянката на “играта на вето” излиза значим артист - Франция. С поемането на шестмесечното председателство на Съюза от Франция, позициите є във връзка с българската обсада на европейската интеграция на Македония би трябвало да станат по-ясни и по-открити, тъй като до момента се загатваше на равнище съмнения, че в действителност Франция скрито поддържа България”.

Държавният секретар на Франция по европейските въпроси Клеман Бон, който бе на посещаване в София преди началото на френското председателство, отговори на въпрос дали схваща каква е българската позиция за РСМ по този начин:

“Не изисквам да разбирам всичко това, което визира дългата обща история сред България и Северна Македония. От това, което разбрах, има воля да се продължи процесът, в това число и от страна на България. Все още има компликации по някои точки - тирада на омразата, дискриминирането, признание на малцинства. Ние към момента не сме достигнали момента, в който България е подготвена да одобри стартирането на договарянията.”

Какво може да чакаме от Чехия, която ще поеме председателството на Съвета на Европейски Съюз на 1 юли?

На 18 декември 2020 външните министри на Чехия и Словакия обявиха, че слагането на условия, свързани с исторически разногласия, би било извънредно нездравословно за процеса на разширение на Европейския съюз. Те предизвестиха, че няма да позволен Европейски Съюз да бъде съдия на общата история и на това по какъв начин всяка страна разпознава себе си и езика си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР