След двучасов скандал, предизвикан от ГЕРБ, депутатите приеха на второ

...
След двучасов скандал, предизвикан от ГЕРБ, депутатите приеха на второ
Коментари Харесай

Със скандал от ГЕРБ депутатите приеха промени директно на второ четене в Закона за здравето -

След двучасов скандал, провокиран от ГЕРБ, депутатите одобриха на второ четене измененията в Закона за здравето, които уреждат правото на родителите да употребяват болнични, когато децата им до 12-годишна възраст са сложени под изолираност или карантина поради COVID-19.

Родителите ще могат да употребяват отпуск при краткотрайна неработоспособност и да получат парично обезщетение от Държавното публично обезпечаване, когато поставят грижа за деца до 12-годишна възраст, без значение дали са върнати от детска градина, каквато е настоящата нормативна уредба, или от учебно заведение поради наложена карантина.

Целта на законопроекта, импортиран от доцент Силви Кирилов (ИТН) и група народни представители, е да запълни съществуващата законодателна празнина в Закона за здравето и съответстващите ѝ текстове в Кодекса на труда и в Кодекса за обществено обезпечаване. Според сегашните разпоредби родителите на върнатите от учебно заведение деца до 12 години освен нямат право на болнични, а подлежат на санкция от 1000 до 5000 лв., в случай че ги оставят сами вкъщи.

На първо четене от 195 дали своят вот народни представители, " за " бяха 194, " срещу " нямаше, а единствено един гласува  " въздържал се ". 

Доц. Антон Тонев от Политическа партия, ръководител на Комисията по опазване на здравето, предложи измененията да се приемат директно на второ четене с изменението, че законът ще влезе в деяние от 1 януари 2023 г, а не от 1 юли 2022 година както в началото беше записано в законопроекта поради " незадоволително финанси " в държавния бюджет за годината. 

ГЕРБ подвигнаха скандал поради директното приемане на законовите промени на второ четене 

Въпреки че предлагането на Тонев се одобри, депутати ГЕРБ подвигнаха скандал, който продължи близо два часа. 

Бившият здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов се опълчи на приемането на законопроекта на второ четене без отчет на парламентарната здравна комисия. Към неговите митинги се причислиха съпартийците му Лъчезар Иванов, Десислава Атанасова, Асен Балтов и Христо Гаджев. Всички те акцентираха, че приемането на закона, непосредствено на второ четене без отчет от комисиите, е нарушаване.

" Г-н Гаджев, когато изменяхме милиони по бюджета публицистичните промени отново ли бяха неприемливи? ", попита зам.-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов. Александър Иванов от ГЕРБ му отвърна, че сред първо и второ четене на държавния бюджет е имало промени, за които е имало отчети от нужните комисии и това съпоставяне не е подходящо. 

Бившият учебен министър от ГЕРБ Красимир Вълчев уточни, че " детски заведения ", както е написано в законопроекта е анахронизъм и е можело да се спести доста време от диспути, в случай че имаше три дни за внасяне на оферти сред двете четения. 

Дори след приемането на противоречивото публицистично предложение за влизането на закона в действие от 2023 година, депутатите от ГЕРБ продължиха да вършат процедурни изявления - за негативен избор, процедури по метода на водене, което спомагателни проточи дебата с още половин час.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разгласи, че с дейностите си Мирослав Иванов е погазил закона. 

В последна сметка депутатите одобриха законопроекта на второ четене. От 208 дали своят вот народни представители " за " бяха 204,  " срещу "  и " въздържали се " нямаше. 

" Продължаваме промяната ": Заличава се една несправедливост 

По време на дебатите доцент Силви Кирилов заяви, че с този законопроект се дава правна опция, която родителите не е наложително да употребяват. Според него не може да се прецени какво ще бъде количеството на случаите на болни от ковид, защото " всяка последваща вълна на тази болест ще е все по-слаба, само че всяка идната форма ще е все по-вирулентна ". 

Доц. Кирилов акцентира, че с приемането на законовите промени се облекчава всекидневието на фамилиите със болни деца. Той уточни, че с тази законодателна процедура се икономисват промени по три закона.

Доц. Антон Тонев изясни, че от Политическа партия са съвносители на този законопроект, тъй като считат, че взема решение съответен проблем, с който всяко българско семейство се е сблъсквало.

" Идеята е да се заличи една неправда. В тези 2 години COVID криза се е налагало хората, които не могат да оставят децата си без контрол у дома, да излизат в неплатен отпуск, тъй като другояче ще нарушават буквата на закона ", акцентира той. 

Проф. Асен Балтов съобщи, че от ГЕРБ остават с усещането, че Министерството на здравеопазването не взима съответни ограничения във връзка с разновидността Омикрон. " Много хора се крият от статистиката и действително има доста повече болни от това, което се оповестява всеки ден ", обяви той. 

Д-р Георги Михайлов от Българска социалистическа партия му отговори, че тази зараза към този момент е доста по-позната, създадени са ваксини и че " човечеството е наясно с това по какъв начин да се оправи с нея ". 

При пояснение на негативен избор Христо Гаджев от ГЕРБ разгласи, че с приемането на датата 1 януари 2023 година се залага " финансова бомба за идващия министър ", който ще би трябвало да откри средства, с цел да обезпечи измененията. Според него целият законопроект е неправилен и е просто един ПР, който да показва " справяне с Коронавирус вълната ".

По предложение на Петър Кулински от Политическа партия депутатите удължиха работното си време до приемането на измененията в Закона за Данък добавена стойност, Закона за правосъдната власт, Закона за хазарта и гласуването на промени в непрекъснатите парламентарни комисии. 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР