След двегодишно прекъсване, продиктувано от пандемията и смяната на директора

...
След двегодишно прекъсване, продиктувано от пандемията и смяната на директора
Коментари Харесай

Директорът на Центъра Помпиду в Париж идва в София

След двегодишно спиране, подбудено от пандемията и промяната на шефа на Центъра Жорж Помпиду в Париж, се възобновява плана за основаване и даряване на сбирка от модерно българско изкуство за един от най-престижните музеи в света. Настоящият шеф удостовери публично интереса на Центъра да продължи плана до неговото сполучливо довеждане докрай. На 15 февруари той идва в България със собствен екип, с цел да се запознае с възобновените действия по изкуствоведското изследване. От 18.30 ч. в Балната зала на НХГ Касвие Ре ще изнесе лекция на тема „ Музеят на изкуството през днешния ден: сбирки, финансиране и развиване на публики “. Началото на плана за подаяние на сбирка от модерно българско изкуство за фонда на Националния музей за съвременно и модерно изкуство на Франция към Центъра Помпиду е оповестено през 2018 година в София от тогавашния шеф Бернар Блистен. От българска страна мотор на самодейността е основаната особено за задачата Фондация „ Българско изкуство и просвета “, ръководена от изкуствоведа Десислава Димова. Тя, дружно с куратора, виновен за плана от френска страна – Никола Лиучи-Гутников, и в консултация с други български специалисти – вършат първична селекция от творби на български създатели, които съставляват интерес за придобиване от Центъра. В момента същият българо-френски екип реализира обзор на селекцията и прибавя още създатели преди финалния асортимент. Проектът е идея за цялата модерна българска художествена сцена. Присъствието на българско изкуство в сбирка на един от най-влиятелните интернационалните музеи е неговият късмет да заеме мястото си в историческия разказ на европейското изкуство и да има по-голяма видимост на международно равнище.

 „ На този стадий в полезрението на сътрудниците от Помпиду са над 20 творби от към 15 български създатели. След крайната селекция ще последва прецизна процедура, която включва показване пред двете виновни комисии в Центъра Помпиду - Научна комисия и Комисия по придобиванията. Важно е да се означи, че финалният избор на препоръчаните за откупка творби е напълно на Центъра Помпиду. Този избор се основава на художествените достолепия на творбите, само че и на критерии като да вземем за пример: художниците да са получили самопризнание в България и в чужбина, то да е доказано от биографиите им посредством изложения в институции, с каталози, есета и изкуствоведски проучвания. Произведенията следва да са налични за придобиване - от създателя, частна изложба или колекционер, само че не и от публични музеи и сбирки “, разяснява Десислава Димова. „ Интересът през днешния ден на институция от подобен мащаб към актуалното българско изкуство е доказателство за неговото качество и мястото му в европейската история, нещо в което постоянно ние самите се съмняваме. Проектът е късмет да застанем зад българското изкуство като общественост ”, споделя още Десислава Димова. „ В България няма традиция за даряване на български произведения за музеи, без значение дали те са български или задгранични. Надяваме се дарението за Помпиду да даде самочувствие на българските меценати, че те могат да са ефикасни и осъзнати участници в популяризирането на българското модерно изкуство по света. Мисля, че също съумяваме да дадем образец на българските институции, че е допустимо да се построяват работещи връзки с интернационалните музеи в интерес на българското изкуство. Процесът на работа с Помпиду пък ни разреши да забележим по какъв начин наподобява българското изкуство извън и по какъв начин да го сложим в разговор. “ Центърът Жорж Помпиду има най-голямата сбирка на международно съвременно и модерно изкуство в Европа, считана от експертите и за най-прецизната.

Той е измежду трите най-важни международни музеи в тази област наред с Тейт Модърн в Лондон и МоМа в Ню Йорк и е посещаван от 1.5 милиона фенове годишно. С изключение на творби на Кристо и Жан Клод, от които изключително през последните години Музеят закупи впечатляваща сбирка, единствените творби от български художници, които Помпиду дотук има, са две видео работи на Красимир Терзиев, изплатени през 2009 година и една серия рисунки от Недко Солаков, дарена от френска частна сбирка през 2012. година При постъпването си в сбирката на Помипду дарението ще се показа с отдадена особено на него галерия в залите на Центъра в Париж и ще се издаде азбучник.  Междувременно в България се приготвя галерия, която да покаже провокациите на изследването и да притегли вниманието към националната идея – съответно и пълноценно наличие на модерно българско изкуство в огромните международни музеи и галерии. Изложбата ще се открие на 21 март в изложба „ Доза “ в София и се провежда от Фондация „ Българско изкуство и просвета “ и Арт Фондация ДОМА, с куратори Десислава Димова и Вера Млечевска.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР