След две пандемични години това лято хотелиерите в курортите край

...
След две пандемични години това лято хотелиерите в курортите край
Коментари Харесай

Сезон без печалба отчитат хотелиерите във Варна

След две пандемични години това лято хотелиерите в курортите край Варна посрещнаха повече туристи. Те обаче споделят, че са завършили сезона без облага, защото ранните предложения са калкулирани при едни цени, а действително туристите са почивали при други в пъти по-високи, оповестява Българска национална телевизия.

От сектора са обезпокоени, че облагата им е стопена от инфлацията и не могат да създадат вложения за идващото лято.

Заради войната в Украйна хиляди туристи, които обичайно почиват у нас, това лято не са посетили българските курорти.

" Загубихме много мощни позиции на немския пазар. Големите туроператори, които работят с България, се надяваха на мощен сезон, само че поради войната покрай България туристите бяха ориентирани към конкурентни дестинации, най-много Гърция, Хърватия, Испания, Португалия. Първо би трябвало да свърши войната, по-късно да настъпи съгласие сред Русия и останалия свят и когато нещата се възстановяват ще можем да разчитаме още веднъж и на съветски туристи ", съобщи проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Хотелиерът Атанас Карагеоргиев споделя, че е имал сложен сезон. Принуден бил да продава частни активи, с цел да задържи личния състав си.

" Като размер доближих размера през 2019 година, само че това е с доста по-големи разноски. Имайки поради за оборотни средства и финансови разноски. Цените на всичко се подвигнаха, а ние успяхме да вдигнем с 4-5%, тъй като в туризма не може безредно да се подвигат цените. Хаосът, който се получи с енергоносителите електричество, газ, това води до метод да си помагаш. Да наливаш пари във фотоволтаици, термопомпи ", добави Атанас Карагеоргиев, хотелиер.

От Министерството на туризма регистрират, че това лято доста българи са избрали нашето море. Връщат се и туристи от обичайни в предишното пазари.

" Обещаващи пазари са Обединеното кралство, Израел Полша. Там даже има историческо събитие - за първи път ще създадем конгрес с презентации. Пет дни ще бъдем там ", сподели още министърът на туризма Илин Димитров.

За да бъде сполучлив летният сезон на 2023 година е належащо равнищата на инфлацията да намалеят и да има по-голяма политическа предвидимост, споделят хората от сектора. Те упорстват за изработването на работеща тактика за българския туризъм.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР