След два последователни месеца на динамика в електоралните нагласи, през

...
След два последователни месеца на динамика в електоралните нагласи, през
Коментари Харесай

2/3 от българите не виждат край на пандемията, три четвърти не одобряват какво прави парламентът


След два поредни месеца на динамичност в електоралните настройки, през октомври се регистрира стабилизация в данните. Не се следи основна разлика в оценката за работата на Народното събрание, държавно управление то и президент а. Половината българи са на мнение, че не би трябвало да се възвръщат ограничения те против разпространяването на Ковид-19.

Това демонстрира анализът на данните от изследване на „ Тренд “, направено по поръчка на вестник „ 24 часа “, отдадено на настройките на българите по отношение на главните партии, институции и Ковид-19. Проучването е осъществено в интервала сред 3-10 октомври 2020 година посредством изявленията " лице в лице " измежду 1008 души на възраст над 18. 

Оценката за работата на Народното събрание продължава да бъде най-ниската от всички институции. Три четвърти от българите правят оценка негативно работата му, до момента в който единствено 14% дават позитивна оценка. При държавно управление то не се вижда смяна от последния месец, като малко над една пета са склонни да го оценят позитивно. 48% правят оценка позитивно президент а, до момента в който 39% са на противоположното мнение.

От митингите насам, съдът и прокуратурата означават спад в оценката за своята работа. Въпреки че митингът е ориентиран против прокуратурата, съдът също търпи пасив, възприемайки се като част от една обща система с прокуратурата – правосъдната. И двете институции се употребяват с малко над една пета позитивна оценка и над 60% негативна. 

Регистрира се и избрана динамичност в оценката към полицията, като директно преди митингите 48% декларират позитивна оценка, а 38% негативна, то през октомври 45% заявяват негативна, а 43% позитивна. При армията не се регистрира динамичност. 

Българската национална банка остава със относително постоянни равнища от 43% позитивна оценка за работата си против 29% негативна. 

След промяната на омбудсмана, институцията загуби част от позитивната оценка за своята работа, само че все пак и през октомври заявените положителни оценки са повече от негативните. 

След несъмнено повишение на съмнението в отношението към църквата към Ковид-19 и дебатът към визитите в храмовете по време на празници, през октомври позитивната оценка се възвръща на равнища от края на предходната година, което я прави институцията в България, която се употребява с най-висока позитивна оценка. 

След два следващи месеца на спад в публичната поддръжка към главната ръководеща партия и растеж при извънпарламентарната съпротива, през октомври се записва стабилизация на равнищата от месец септември. ГЕРБ и Българска социалистическа партия остават в на практика паритет. Моментната фотография сочи сигурни пет партии в идващото Народно заседание, като с изключение на ГЕРБ (24.1%) и социалистите (23.6%), присъединяване с 15.9% ще има партията на Трифонов, Движение за права и свободи (10.2%) и Демократична България (8.8%). С действителни шансове за посланичество остават и групировката към Мая Манолова (3.9%) и Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ) с 3.8%. Сред по-малките политически обединения също не се следи основна динамичност. Разликите са в границите на общоприетото статистическо отклоняване. 

„ Тренд “ тества настройките на българите по тематиката с Ковид-19 всеки месец от март насам. След първичното утешение последвало от либерализацията на ограничения те, страховете последователно се повишават. През октомври към този момент две трети от българите са на мнение, че епидемията от ковид ще продължи да се развива. Само 15% считат, че пандемията е затихваща. Ръст се записва и в дяловете на тези, които са на мнение, че би трябвало да се възстановят част от ограничения те против разпространяването на заболяването, само че все пак към този момент половината българи са срещу възобновяване им.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР