След днешните мащабни руски удари с дронове Геран-2 по критическа

...
След днешните мащабни руски удари с дронове Геран-2 по критическа
Коментари Харесай

Изненадите на войната: „Геран-2” летящата "балалайка" на Путин

След днешните огромни съветски удари с дронове „ Геран-2 " по критическа инфраструктура в Украйна, опитахме се да разберем от къде идва и по какъв начин се употребява въпросният „ дрон-камикадзе ", където даже са безсилни съвремените системи за противовъздушна защита (ПВО).

От самото начало на военните дейности в Украйна на бойните полета се появиха всевъзможни „ Изненади ", които трябваше коренно да трансформират хода на военните дейности и да наклонят везните в една или друга посока. Първоначално турските БЛА „ " бяха такова знамение оръжие. След това те станаха , по-късно , в този момент наред Геран-2 ".

В продължение на доста години Русия доста изоставаше в създаването и внедряването на безпилотни летателни апарати. Имаше лични разработки, само че те бяха направени най-вече в региона на разследващите БЛА. Доскоро не се говореше за всеобщо произвеждане на дронове камикадзе.

Почти незабавно откакто „ Геран - 2 " стартира да се загатва в медиите по край войната в Украйна, доста жители си зададоха логически въпрос от кое място може да пристигна чисто нов дрон камикадзе в Русия. Освен това на практика няма фотоси на „ Геран - 2 " като цяло. Предвид сегашния миг на появяването на такива устройства, това е или същинско знамение на локалното произвеждане (което е мъчно за вярване), или нечия помощ. Но в действителност дроновете „ Геран - 2 " доста си наподобяват на иранските дронове камикадзе .

Веднага би трябвало да се означи, че публични изказвания по този въпрос няма. Освен това политическото и военното управление на Иран изрично отхвърля присъединяване си в доставката на оръжия за Русия.

Откъде идва такова „ благосъстояние " в страна, която е под наказания от десетилетия?

Първо, Иран интензивно си сътрудничи във военно-промишления комплекс с Китай. Второ, програмата за създаване на лични БАЛ започва в страната от Близкия изток още през 80-те години. Още тогава иранците се заеха с създаването на дронове заради повода, че не можеха да си разрешат скъпите модерни Военновъздушни сили като Съюз на съветските социалистически републики или Съединени американски щати. Затова иранците разчитаха на поддръжката на сухопътни сили и артилерия благодарение на дронове.

По-конкретно, " Шахед-136 " е основан в Иран като средство за битка със системите за Противовъздушна отбрана и артилерийските установки. Дрон, създаден през 2020 година С маса на бойната глава от 50 кг, иранският Шахед-136 може да прелети до 1000 км.



Безпилотен летателен уред (БЛА) Шахед-136

Основното преимущество " Шахед-136 " е неговата елементарност. Силовата установка на самолета е мотор с вътрешно горене с дребен потенциал, същият, който се инсталира на модерни скутери или мотопеди. Материалът на тялото е елементарна пластмаса. Тоест, като цена, тези дронове би трябвало да бъдат като елементарен мотопед или, в краен случай, дребна кола. За съпоставяне, „ Байрактар TB-2 " коства към 2 милиона $, а една ракета от система HIMARS коства към 100 000 щатски $.

Поради скромните си размери, 3 метра дължина и малко над 2 метра широчина, този БЛА е съвсем незабележим на радар. Един елементарен маломощен мотор дефинира скоростта на дрона да е повече от скромна, единствено 180 км/ч. Тази скорост обаче му е изцяло задоволителна за осъществяване на бойни задачи. В същото време таванът на дрона е много порядъчен, 4000 метра. Тази височина му е задоволителна, с цел да бъде невредим за пукотевица със стрелково оръжие от земята.



Украински боец стрела по БЛА " Геран-2 " в град Киев (17.10.2022)

На радарите на системата за противовъздушна защита той свети като елементарна птица, и не може са се засече до момента в който дронът не се види образно. Но в този миг към този момент е късно да се стреля по него. Визуално " Геран-2 " може да се види единствено по време на пикиране на задачата.

Що се отнася до самолетите на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, които обезпечават разследваща поддръжка на въоръжените сили на Украйна отвън Украйна, те не виждат цели с подобен размер. И доста постоянно офанзива с дрон, да вземем за пример в случаите от през днешния ден, се случва даже преди оповестяването на въздушна паника.

В същото време БЛА има доста стабилен обсег на полета. В взаимозависимост от бойното натоварване той може да варира от 1000 до 2500 км.

При такава отдалеченост БЛА може да носи до 50 кг експлозив. Такова количество е изцяло задоволително, с цел да порази всяка незащитена цел, а бронираните машини за тях като цяло са на практика беззащитни.

" Гераниум - 2 " има 2 типа надзор. От близко разстояние може да се ръководи като обичаен БЛА - от оператора. Що се отнася до удари на огромни дистанции се употребява GPS или Glonass координати, по същият метод както се изстрелват крилати ракети вид " Калибър ".



Монтирани дронове върху джипа

Друга значима характерност на този тип дрон е опцията за групово потребление. Дроновете се изстрелват благодарение на специфични контейнери, които могат да се инсталират на съвсем всеки джип или камион и може да изстрелва по едно и също време до 5 дрона. С тази алтернатива можете да пробиете и отбраната на най-добре предпазени обекти.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР