След дебати, депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП днес направиха

...
След дебати, депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП днес направиха
Коментари Харесай

Ветото започна да пада – ГЕРБ, ДПС и БСП отново гласуваха хартиената бюлетина

След диспути, депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия през днешния ден направиха първата крачка към превъзмогване ветото, наложено от президента върху изборните промени. В пленарна зала на първо четене още веднъж бяха гласувани измененията в Изборния кодекс. Те плануват връщане на хартиената бюлетина и ръчно преброяване на машинните разписки при гласоподаване.

Кои са най-важните промени в Изборния кодекс –

На 2 декември ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия гласоподаваха на второ четене изборните промени. Тогава мощно против желаните промени се „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, които обявиха, че това покачва опциите за операции на вота.

В София се организираха и огромни против прекрояването на изборните правила.

На 14 декември последва на президента върху признатите промени. Той върна за разискване Изборния кодекс. За да се преодолее ветото, е нужно върнатия за разискване законопроект да получи 121 гласа.

На процедура това не беше мъчно, защото депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия – наречени „ хартиена коалиция “ от съперниците на концепцията за хартиени бюлетини, са общо 127. Днес измененията бяха гласувани още веднъж със 125 гласа „ за “. Това бяха точно гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

 гласоподаване - несъгласие - избирателен кодекс

Гласовете „ срещу “ бяха 101. „ Против “ гласоподаваха „ Продължаваме промяната “, „ Възраждане’, „ Демократична България “ и „ Български напредък “ и самостоятелният народен представител Явор Божанков.

Въздържали се нямаше.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР