След дългогодишна пауза Музикално-драматичния театър ,,Константин Кисимов Велико Търново отново

...
След дългогодишна пауза Музикално-драматичния театър ,,Константин Кисимов Велико Търново отново
Коментари Харесай

„Травиата“ на откритата лятна сцена в Плевен

След дългогодишна пауза Музикално-драматичния спектакъл,,Константин Кисимов ” Велико Търново още веднъж гостува в Плевен на откритата лятна сцена с постановката на операта,,Травиата ” от Верди.  Диригентът Георги Патриков показа, че спектакълът е имал към този момент своята блестяща премиера на фестивала,,Сцена на вековете ” в старопрестолния град на историческия рид Царевец.  Поканата за взаимна работа по  тази опера е получил от шефа на театъра Васил Вълчев. Съвместно с именития режисьор Петко Бонев  оферират типичен прочит на творбата, който се придържа към либретото. 

Изненадващо за феновете на на най-поставяната и известна опера, на сцената се появи  основната героиня Виолета Валери и изсвири фрагмент от,,Покана за танц ” от Вебер.  Според литературния първоизточник   -  повестта,,Дамата с камелиите ” от Александър Дюма–син, тази пиеса е обичана на героинята.  Тя се свързва с дълбокото възприятие за самотност и нестихващия блян за благополучие на младата дама от парижкото общество. 

Майсторската сценография на Лидия Къркеланова и цветовите решения  на костюмите на основната героиня, съгласно мен, изразяват  житейските стадии на нейния къс, само че натоварен живот.  В първо деяние тя е облечена в черна рокля, символизираща живота й в светската суетност. Във второ деяние, когато изживява любовта си с обичания Алфред,  тя свети в блестящо алено.  На финала, прощавайки се с любовта на живота си, я виждаме в бяло, като ангел, който ще бди над него от небето по целия му земен път. 

Особено предизвикателство за артистите и оркесъра е акустиката на летния спектакъл, ситуиран в подножието на скали. Те се оправиха доста добре!  Възторжената аудитория възнагради с аполодисменти прелестните осъществявания на солистите Теодора Петрова в ролята на Виолета, Михаил Михайлов – на Алфред, и Добромир Момеков като Жорж Жермон.  В рамките на къс интервал от време той зарадва плевенската аудитория и с превъплъщението си в комичния облик на Бони в постановката,,Царицата на Чардаша ”, осъщестевена от Русенка опера.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР