След дълги колебания Народното събрание все пак реши страната ни

...
След дълги колебания Народното събрание все пак реши страната ни
Коментари Харесай

Парламентът реши: Даваме военна помощ на Украйна

След дълги съмнения Народното събрание въпреки всичко реши страната ни да предостави военна и военно-техническа поддръжка за Украйна. В период до един месец държавното управление би трябвало да внесе в парламента проект на решение, в който ясно да се показва какво оръжие можем да предоставим на Украйна, съгласно българските благоприятни условия, гарантирайки сигурността и отбраната на популацията.

Решението беше подкрепено от 175 депутати, 49 бяха " срещу ", а един " се въздържа ". То беше подкрепено с гласовете на ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната ", Движение за права и свободи, " Демократична България " и " Български напредък ". " Против " него бяха от " Българска социалистическа партия за България " и " Възраждане ", предава Българска телеграфна агенция.  

Парламентът разпореди на кабинета до 10 ноември т.г. да предприеме всички нужни дейности за обявление готовността на България за принос към задачата на Европейски Съюз за подкрепяне на Украйна.

До един месец пък държавното управление щу би трябвало да организира договаряния с държавните управления на съдружниците в НАТО за придобиване, даване или разполагане на заместващ или усилващ отбранителните ни качества потенциал, което да разреши ускорено освобождение от остарялото руско въоръжение и техника.   

Народното събрание реши още държавното управление да поддържа правосъдния иск на Украйна против Русия в Европейския съд за правата на индивида за нарушавания на Европейската спогодба за правата на индивида и да встъпи в делото на Украйна против Руската федерация пред Международния съд на Организация на обединените нации. Депутатите гласоподаваха също страната ни да поддържа напъните на интернационалната общественост за следствие на военните закононарушения, осъществени от съветската войска на територията на Украйна.

Народно събрание удостоверява безапелационната си поддръжка за териториалната целокупност на Украйна и отхвърля противозаконното анексиране на украински територии посредством т.нар референдуми, като акцентира смисъла на решенията на Организация на обединените нации в тази връзка.

В преамбюла се акцентира и нуждата от подсилване сигурността на страната ни във всички области посредством модернизиране и подсилване качествата на въоръжените ни сили, посредством подкрепяне растежа и нововъведенията на отбранителната промишленост и увеличение на научния капацитет в областта на защитата и сигурността.

" Министерството на защитата, в сходство на решението на Народното събрание, ще приготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде извънредно консервативно ", съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов в коридорите на Народното събрание. Той участва на дебата, само че напусна пленарната зала преди самото гласоподаване. 

На въпрос какво въоръжение може страната ни да даде на Украйна, министър Стоянов каза, че в конкретика може да се влезе откакто бъде изработен съответният разбор. " Нееднократно съм повтарял, че тежко въоръжение, каквото са комплексите С-300, С-125 и останалите наши зенитно-ракетни комплекси, както и самолети СУ-25 и МиГ-29, няма по какъв начин да бъдат дадени в този миг. За да бъдат дадени, би трябвало преди този момент да дойдат заместващи платформи. Като приказваме за остаряло съветско въоръжение, належащо е да се регистрира останалите страни каква техника получават в подмяна. Тя не е по-нова, само че въпреки всичко е западна и е съвместима с техниката на страните членки на НАТО ", разяснява военният министър. Ние имаме непотребна техника, която е оповестена за обмен, сподели още Стоянов и даде образец с вертолет Ми-24, като посочи обаче, че подобен не е бил пожелан от украинската страна. 

" Ние осъдихме тази война. Ние оказваме помощ на жертвите от експанзията и считаме, че българският народен интерес е да не предоставяме оръжия, тъй като това ще ни направи страна в спора. Искаме този български народен интерес да впишем в европейския и международния ред ", уточни водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. 

" Естествено, всички ние сме политици, естествено, всички ние хвърляме по едно око на опцията да се задават избори и се занимаваме с предизборна изразителност, само че въпреки всичко, когато става дума за толкоз съществени неща, е добре да не използваме политиките на страха ", каза  съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов. 

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ съобщи, че ще поддържа плана за решение, тъй като геополитическата ориентировка на страната не трябва да се слага под подозрение.

Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС пък прикани сътрудниците си да създадат евроатлантически консенсус, който да " направи на пух и прахуляк тезата, че българското общество е срещу военна помощ за Украйна ".

" Против " решението да изпращаме оръжие на Киев се оповестиха от " Възраждане ". " Сега сега България сякаш се ръководи от българи, а ние приказваме за даване на дребното ни останало въоръжение и безусловно вкарването на България във войната, тъй като няма какво да се лъжем, това ще е идната крачка и дано да го кажем ясно от тази естрада ", сподели ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов. 

От " Български напредък "  поискаха публицистична корекция в плана на решение. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР