След броени дни официално започва сезонът в зимните ни курорти.

...
След броени дни официално започва сезонът в зимните ни курорти.
Коментари Харесай

Важни съвети за поход в планината!


След броени дни публично стартира сезонът в зимните ни курорти. От Планинската избавителна работа към БЧК (ПСС) още веднъж поучават туристите, които решат да отидат в планината, да тръгнат рано, да наблюдават прогнозата, а при отмалялост да не стопират изцяло.

Използвайте слънцезащитен крем с доста висок фактор – най-малко 50+, тъй като 15 е непълен за планинските условия през зимата, поучават още спасителите, представени от БТВ.

На налична цена се продава и фолио, с което можете да се загърнете, когато сте спрели за отмора – то резервира телесната температура и защищава от вятъра.

Препоръчително е да се пие топъл чай, който може да се съхранява в термос. Не пропускайте да вземете със себе си най-необходимите медикаменти, превързочни материали и очила.

При загуба на сензитивност на разнообразни елементи на тялото, разтривайте деликатно до възобновяване на чувствителността и то единствено със суха дреха.

Приблизително 300 лв. коства устройство, което може да избави човек, покрит от лавина.

А в случай че не очаквате позвъняване, добре е да не работите с телефона, с цел да се пести батерията му.

При нужда обаче, може да употребявате мобилното приложение на ПСС (Android и iOS) за бърза и точна локация. През 2017 година ПСС е помогнала на над 2560 души – множеството случаи са на ски пистите, а при 94 акции са избавени потърпевши високо в планината. Смъртните случаи са осем.

„ Обикновено случаите са свързани с две неща: подценяване на планините и надценяване на личните благоприятни условия “, споделя шефът на ПСС Емил Нешев.

Спасителите приканват туристите за повече внимание и подпомагане. / bnews.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР