След близо 40 години, учените най-накрая започват първите тестове на

...
След близо 40 години, учените най-накрая започват първите тестове на
Коментари Харесай

Започват тестове на ваксина за борба с ХИВ, но не бързайте да се радвате

След близо 40 години, учените най-сетне стартират първите проби на ХИВ ваксина. Макар и това да е повече от добра вест, медицинският свят към момента има резервации, само че счита да употребява новите принадлежности за борба с подлата болест. Статистиката също би трябвало да ни тормози, през 2018 година данните сочат, че повече от 37.9 милиона души живеят с това заболяване и едвам 24.5 милиона имат нужното лекарство, с цел да се борят със болестта. До този миг броят на умрелите е почти 770 000 души. Не е мъчно да открием, че в изобретяването на лекарство или ваксина, доста учени просто се отхвърлят, други прекарват целия си умишлен живот в опит да открият вярното решение на тази здравна мистерия.

През 80-те години вирусологът Хосе Еспарза стартира работа в Световната Здравна организация и първата му задача е да намерения какъв ще е най-хубавият вид за предварителна защита и секване на болестта. С неговите сътрудници стига до заключението, че е целесъобразно човек да стартира да насочва вниманието си непосредствено към създаването на ваксина. Често ще открием, че множеството критици се чудят за какво имунизацията излиза първа, преди да имаме лекарство и отговорът е постоянно доста елементарен – медицинският свят може да научи организмът да противодейства и да стопира разпространяването на една болест, преди да бъде разразена и да стартира да унищожава изцяло тялото.

Единственото, което съумяват да получат от предходната бригада откриватели е, че тялото може да сътвори антитела, само че за задачата е нужна ваксинна тактика. Исторически видяно, имунизациите са причина да премахнем редица болести като полио и шарка, само че през днешния ден откриваме доста жестока опозиция. Противоречията постоянно ще бъдат налични, само че дано разгледаме каква тъкмо е главната концепция на СЗО. Еспарза е някогашен консултант на организацията на Бил и Мелинда Гейтс (вече някогашна съпруга). След близо 30 години работа, мъжът признава, че не е подозирал какъв брой сложно може да е това заболяване, изключително откакто следим някои от главните промени. Дълго  време липсваше даже претендент за ваксина, само че в същото време не е мъчно да забележим какъв брой бързо се продуцираха решения за ковид.

 SIV_primates

Според учените, произходът на заболяването идва от посочените типове, като шимпанзето е истинският източник на болестта

На конференция за битка със СПИН през февруари, откривателите от Скрипс Рисърч показаха много забавни и обещаващи кръвни проби, които приказват за първата фаза на тест на ХИВ ваксина. Организацията е настоящо Неправителствени организации. Проблемът обаче е, че към момента липсват каквито и да било данни по отношение на успеваемост и даже метод на работа. Дори самите откриватели като Уилям Шийф признават, че вниманието може да е голямо, само че към момента не бързат да бъдат оптимисти и да настояват, че са съумели да намерят решение на един от най-големите проблеми в днешно време. Ученият признава, че първите резултати са много позитивни, само че в този момент идва по-сериозната работа – да потвърдят, че тяхното решение е изцяло безвредно и може да подсигурява отбрана от подлата болест.

Нека не забравяме една доста значима детайлност – нормално за доказване на деяние, са нужни най-малко 7-12 години, затова има още доста време, преди да стартираме да си мислим и да имаме вяра, че имунизацията в действителност работи. Намираме се в първата фаза. Ако се чудите за какво имунизациите за ковид бяха пуснати толкоз бързо, тогава отговаряме – за интервал от две години нямаше здравна компания, която да не се насочи бързо към създаването на тъкмо това. Не споделяме, че ХИВ не е по-малко подла болест, само че в интервал от 40 години редица компании се отхвърлиха. Освен това не би трябвало да забравяме, че главната цел на учените ще е да подготвят ваксина, която да изисква единствено едно слагане, а не неведнъж в границите на година – това постоянно оскъпява процеса.

Според Еспарза, това е доста елегантно решение, само че в този момент би трябвало да се потвърди и в практиката, а тъкмо това е много сериозен проблем. Как би трябвало да разчитаме концепцията за първата вълна? Нека стартираме с обстоятелството, че учените са оптимисти – въпреки всичко можем да бъдем много щастливи от някакво решение на фона на никакво. Все отново даже и да не е сполучлива, правилото на работа дава вяра, че в близкото бъдеще можем да приказваме за по-сериозно развиване. В исторически проект всичко стартира през 1984 година с изолирането на вируса. В последните няколко десетилетия ставаме очевидци на по този начин наречените „ Трите талази на вяра “. В първата вълна се търси вид, с който тялото  да стартира единствено да създава защитна реакция против вирусът. Това е тактиката, която всички останали ваксини употребяват.

В последните 2 десетилетия има много сериозна работа за откриването им и излиза наяве, че тялото ги създава, само че постоянно изостава. Чрез локализирането им, учените се надявали, че ще съумеят да подкрепят тялото, само че без триумф. Проблемът е, че това заболяване е прекомерно несигурно и лъжливо. Антителата постоянно атакуват характерна линия протеини на повърхността на вируса. Мутацията е известна на безусловно всеки лаборант и един път попаднал в своя правоприемник, ХИВ може да се маскира по този начин, че антителата да не могат да го познаят. В това отношение се вижда, че той постоянно може да стои с една стъпка пред самата имунна система.

 1280px-HIV-budding-Color

В едно от многото проучвания, специалистите ревизират неведнъж кръвта на инфектиран човек и откриват, че антителата в тялото изостават постоянно с 3 до 6 месеца пред разновидността, която се трансформира неведнъж. Ето за какво и мнозина декларират, че откриването на ваксина е доста по-трудно, в сравнение с е било за ковид генерално. Ето за какво и през днешния ден към 98% от заболелите хора съумяват да се възстановят от ковид, до момента в който медицината още държи резултат 0 на 78 милиона души.

В началото на 2000 година се оказва, че откривателите имат нова концепция, основана на работа върху по този начин наречените т-клетки – суровата войска в тялото на всеки човек. Както знаем, имунната система е директно подвластна от Т-клетките и Б-клетките. И двете са виновни за основаването на антитела, само че точно Т-клетките са виновни за преследването и унищожаването на вируса. Промяната на курса стимулира откривателите да стартират работа в тази посока и се стремят да демонстрират вътрешната конструкция на протеина на ХИВ, спирайки толкоз сполучливият камуфлаж. През 2007 година публично признават, че са се провалили в това начинание. След опит с такава ваксина, удостоверяват в две обособени проучвания, че медикаментът не работи. По-страшното е, че същата ваксина повишавала риска от заболяване, вместо да го понижава. По това време стопира и опитът за произвеждане и доста дълго време науката пази тишина.

През 2009 година Тайланд демонстрира композиция от две ваксини, които употребяват тактиката на първата вълна – тази с антителата – и откриват, че съумяват да понижат рейтинга на зараза с до 31%, само че не задоволително, с цел да могат да получат зелена светлина за публикувани и продажба. Настоящото проучване има за цел да се насочи към Б-клетките. Причината е, че при доста дребна част от инфектираните, тази клетка може да сътвори потентна отбрана, която да обезврежда доста от изменящите се форми на ХИВ, освен това по едно и също време, само че както се досещаме, не задоволително, с цел да го отстрани изцяло.

На този стадий излиза наяве, че Б-клетката в деяние атакува вирусната повърхнина и настойчиво се стреми да отстранява всяка последваща клетка. Освен това естествената реакция не дава отбрана, заради простата причина, че Б-клетките стартират своето деяние, когато вирусът към този момент е съумял да спре своята болест в тялото и мутира. И тъкмо тук идва новата концепция. След като въпросните се считат за прародители, при вероятно обучаване на тялото, същите могат да се усилят в тялото и да чакат вируса при поява въобще в тялото. Представете си, че те го нападат незабавно щом се записва, а и самите Б-клетки циркулират в цялото ни тяло посредством кръвта. През 2010 година Шийф стартира работа с антитела VRC01. Първо създават протеинова наночастица, която би трябвало да се прикрепи към Б-клетките (наричат ги наивни, тъй като стартират да работят прекомерно късно). При проучвания направени при мишки, протеинът може да накара тялото да стартира да създава VRC01. Сега идва огромното тестване – ще проработят ли върху хора. И задачата става още по-трудна, тъй като една на всеки 300 000 кафези в човешкото тяло може да създаде антитяло.

 Virus_infecting_lymphocytes

Репрезентация на развиването на ХИВ в човешкото тяло

При сложен разбор на кръвта, към 35 от 36 индивида, които са получили тази ваксина, стартират мигновено да основават такива антитела. Не бързайте да се радвате, най-малко не още. Истината е, че занапред ще се вършат по-сериозни проучвания и ще се тестват теориите. Няма никакви изявления, с цел да може и други учени да се включат в главното тестване. Самите учени умоляват хората да не бързат да се радват, някои даже към този момент настояват, че имунизацията има 97% триумф, само че това не е правилно. Това, което сега се случва е едно сурово пояснение на имунната система по какъв начин да действа с ХИВ, имайки поради комплексната скица на тялото, задачата е извънредно сложна и даже невъзможна. Ако триумфът се случи, специалистите ще употребяват същата база за създаването на ваксина за малария и хепатит C.

И не би трябвало да забравяме, че до момента в който всички натискаха за основаването на ваксина против ковид, ХИВ постоянно оставаше като една възприета заплаха, която не може да ни подсигурява цялостния триумф. Освен това самият Еспарза признава, че множеството фармацевтични компании не желаят да влагат в създаването на ваксина, осъзнавате ли какъв брой медикаменти за поддържане на здравето са налични? Не споделяме, че ХИВ не предизвиква вреди на стопанската система, съгласно едно от многото проучвания, изхарчените средства за интервала от 2000 до 2015 година се пресмятат на 562 милиарда $.

Замислете се кой ги прибира. От години другите компании се пробват да се доберат до Модерна и други по-развити структури в изследователския свят, само че без доста триумфи. След като Коронавируса съумя да концентрира международната медицина да работи в тази посока, идната стъпка и натискът от медии и публика може да докара до доста по-добри и съществени резултати. Ако има ваксина, можем да бъдем сигурни, че същата ще се одобри с отворени прегръдки, изключително откакто забелязахме какво направи една пандемия.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР