След 42-месечно пътешествие през космоса, японската сонда Hayabusa 2 най-накрая

...
След 42-месечно пътешествие през космоса, японската сонда Hayabusa 2 най-накрая
Коментари Харесай

Японският космически кораб Хайабуса 2 стигна до астероида Рюгу

След 42-месечно странствуване през космоса, японската сонда Hayabusa 2 най-сетне доближи задачата си – каменист куб, наименуван Рюгу, публично прочут като Asteroid 162173, на към 320 милиона километра от Земята. Японската организация за изследване на космоса (JAXA) удостовери идването на галактически транспортен съд в известие в края на юни.

По време на своята 18-месечна задача галактическата сонда ще проучва дребната канара с поредност от проби, като сложи на повърхността три дребни спускателни апарати. Преди да напусне, даже ще взриви нов кратер на повърхността на метеорита и ще събере част от изхвърления материал, след което ще го върне на Земята.

Астероидът е кръстен на името на замък на змей от японска национална приказка. Той е механически систематизиран като обект непосредствен до Земята (NEO), защото обикаля по елиптичен път от Марс към Земята и назад. Няма обаче никакъв късмет да удари Земята, най-малко не през идващите няколко стотици години.

Космическият уред е употребявал своите тласкачи, с цел да маневрира и да се откри в постоянна орбита в границите на 12 благи от Рюгу, като стартира да проучва метеорита с цел да извърши задачата си. Рюгу е посипан със скали и камъни, има жестоко формата на елмаз с изразен тропичен било. Както показва изданието Earth Sky, външният тип на метеорита Рюгу е сходен на този на метеорита Бену (Bennu), който ще бъде цел на задачата на НАСА Osiris-REx през 2020 година

Японската задача започва през декември 2014 година, като носи четири дребни апарата, които ще кацнат на Рюгу. Три от тях са от Япония (наречени MINERVA-II) и един е от Германия (наречена MASCOT-1, или Mobile Asteroid Surface Scout). Това не са стандартните роувъри, сходни на тези изпратени на Марс. Заради извънредно ниската гравитация на Рюгу, тези апарати тежат тук на Земята единствено колкото капка вода.

Така че апаратите, които ще кацнат на метеорита не разполагат с колела – вместо това, дребните кутии имат нещо като крайници, вътрешни офсетни тежести, които им разрешават да минават през повърхността с къси подскоци.

Hayabusa 2 също ще изстреля снаряд към повърхността на метеорита до момента в който е там. С помощта на „ галактическо оръдие “ сондата ще взриви медния снаряд на повърхността, с цел да сътвори кратер за кацане и да извади материал под повърхността на скалата. По време на малко допиране и приземяване на повърхността, сондата ще извади част от отпадъците и ще ги съхранява за връщане на Земята.

През 2020 година сондата ще пусне пробите в капсула с форма на „ летяща чинийка “, която ще се приземи с парашут в Австралия.

„ Станахме първите очевидци, които видяха метеорита Рюгу “, сподели ръководителят на плана Ючичи Цуда. „ Смятам, че това е невероятна чест, а ние продължаваме с мисионерските интервенции “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР